Dragos Pislaru, ministrul Muncii, a declarat dupa ce s-a intalnit cu reprezentantii magistratilor, ca ministerul nu are de unde sa plateasca tuturor magistratilor salarii majorate cu 18% si le-a cerut acestora intelepciune "pentru a nu continua acest conflict".

"Guvernul nu contesta principiul irevocabil al hotararilor judecatoresti. Politica salariala intr-o tara este luata de puterea executiva. Pe problema concreta a ridicarii tuturor salariilor din justitie cu 18 la suta pentru cei 99 la suta care nu beneficiaza de acest lucru, masura nu este oportuna pentru Guvern. Acest guvern nu are cum sa duca la indeplinire acest lucru. Le-am cerut intelepciune pentru a nu continua acest conflict", a declarat Dragos Pislaru dupa ce a discutat, vineri, cu magistratii, Memorandumul privind sistemul judiciar.

Ministrul Muncii: In unele cazuri nu au existat resurse nici pentru mariri de 30 sau 50 de lei

"Sunt lucruri pe care nu le putem face pentru ca nu avem resursele sa le facem. N-am avut 30 de lei sau 50 de lei sa dam pentru anumite categorii care au venituri sub 1.400 de lei si nu avem aceste resurse", a mai spus Pislaru, conform News.ro.

La intalnirea care a avut loc la Institutul National al Magistraturii au participat sefii Curtilor de Apel din tara, sefii parchetelor, reprezentantii asociatilor de magistrati, precum si ministrul Justitiei, Raluca Pruna. Magistratii mai multor instante si parchete au demarat un ”protest public” care consta fie in solutionarea doar a cauzelor urgente, fie in purtarea de banderole albe pe brat de catre judecatori.

Protestele au fost decise in urma unor hotarari ale Adunarilor Generale ale judecatorilor, care cer adoptarea unor masuri privitoare la reorganizarea justitiei, salarizarea nediscriminatorie a magistratilor si asigurarea separatiei puterilor in stat, unele instante cerand inclusiv demisia ministrului Justitiei.

Protestul s-a declansat la sfarsitul lunii august, de la o ordonanta a Guvernului care a decis majorarea cu 18 la suta a salariilor personalului medical si cele din sistemul de invatamant. Dintr-o eroare, textul ordonantei vorbeste de ”personalul platit din fonduri publice”. Desi ordonanta viza salariile mici din sanatate si din invatamant, magistratii au speculat sintagma din ordonanta si au cerut 18 la suta in plus la salariu pe motiv ca si ei sunt platiti din fonduri publice.

Magistratii au cerut Avocatului Poporului sa atace noul act normativ la Curtea Constitutionala

Chiar daca Guvernul a retras ulterior ordonanta si a modificat-o astfel incat sa beneficieze de cresterea salariilor doar medicii si profesorii, magistratii au cerut Avocatului Poporului sa atace noul act normativ la Curtea Constitutionala, sustinand ca este discriminatoriu. Instante din mai multe judete au fost in greva in 12 septembrie, pentru a cere, printre altele, respectarea independentei sistemului judiciar si implementarea mai multor masuri, cum ar fi inlaturarea discriminarilor salariale, revendicari care se regasesc in Memorandumul privind justitia, publicat de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania.

In urma declansarii acestor proteste de catre magistrati, ministrul Justitiei, Raluca Pruna, si ministrul Muncii, Dragos Pislaru, au stabilit ca, in saptamana 19-25 septembrie sa invite la discutii reprezentantii magistratilor si ordonatorii de credite, pentru a analiza revendicarile salariale de la nivelul instantelor.

Memorandumul are 17 puncte legate de sistemul juridic. ”Justitia trebuie sa aiba ca si preocupare esentiala protectia, promovarea si garantarea tuturor drepturilor si libertatilor cetatenesti. In fata judecatorului cetateanul este egal cu statul”, se arata in memorandum. UNJR cere prin document respectarea independentei justitiei si a instantelor. ”Celelalte puteri trebuie sa asigure o independenta reala a justitiei, lipsita de orice tip de influente, directe sau indirecte, un cadrul legislativ coerent, stabil si accesibil, suport financiar, logistic si uman suficient pentru o justitie eficienta, moderna si de calitate”, se mentioneaza in document.

Magistratii cer garantarea si respectarea statului si independenta

Totodata, magistratii cer garantarea si respectarea statutului magistratilor, precum si a independentei acestora, inclusiv prin remunerarea corespunzatoare si asigurarea unor conditii de munca decente. Prin memorandum se solicita si proceduri transparente in ceea ce priveste numirile ”in functiile de conducere din Ministerul Public”, precum si ”eliminarea factorului politic din numirile in functiile de conducere din Ministerul Public”.

Magistratii mai cer si ”asigurarea unei finantari corespunzatoare bunei functionari a justitiei ca serviciu public”, dar si ”inlaturarea imediata a discriminarilor in materie salariala”. Prin memorandum se mai solicita ”asigurarea unei transparente depline in cooperarea institutionala cu serviciile de informatii, respectarea stricta a cadrului legal si asigurarea unui control jurisdictional si civil efectiv asupra activitatii acestora”. Magistratii mai vor ”crearea unui corp de politie judiciara sub autoritatea exclusiva a Ministerului Public si crearea prin lege a unei autoritati civile de interceptare, care sa permita respectarea deplina a standardelor CEDO, in privinta garantiilor tehnice si legale”.

Memorandumul face si precizari legate de procurori si cere ”garantarea independentei functionale” a acestora, ”atat fata de Executiv cat si in raport de ierarhia interna, in conformitate cu statutul acestuia de magistrat si de reprezentant al autoritatii judecatoresti”. Memorandumul privind justitia era semnat, pana in 14 septembrie, de 66 de instante si 25 de parchete, potrivit UNJR.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri