Copresedintele PNL Vasile Blaga a fost plasat sub control judiciar in dosarul de trafic de influenta in care a fost audiat mai mult de doua ore la sediul DNA Ploiesti. DNA a anuntat apoi ca acesta este urmarit penal alaturi de Gheorghe Stefan. Blaga ar fi primit 700.000 de euro, conform News.ro.

UPDATE: Blaga: Imi dau demisia din functia de copresedinte PNL si sef de campanie la alegerile parlamentare


Vasile Blaga a anuntat, miercuri, ca in urma acuzatiilor care i s-au adus miercuri de catre DNA isi depune depmisia din fuhnca de copresedinte al PNL si sef al campaniei partidului la alegerile parlamentare din 11 decembrie.

UPDATE: DNA: Blaga, urmarit penal alaturi de Gheorghe Stefan, a primit 700.000 de euro

DNA anunta ca a inceput urmarirea penala a liderului PNL, Vasile Blaga, pentru trafic de influenta, in acest dosar fiind urmariti penal si fostul primar din Piatra Neamt Gheorghe Stefan si omul de afaceri Horatiu Bruna Berdila. Potrivit procurorilor, in perioada 2011-2012 Blaga ar fi primit in trei randuri, prin interpus, suma totala de 200.000 de euro, precum si 500.000 de euro de la fostul edil.

Potrivit unui comunicat al Directiei Nationale Anticoruptie, procurorii anticoruptie de la Serviciul Teritorial Ploiesti au dispus efectuarea urmaririi penale fata de Vasile Blaga, pentru trafic de influenta, Gheorghe Stefan, pentru trafic de influenta si folosirea influentei functiei de conducere intr-un partid politic, in scopul obtinerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite si omul de afaceri Horatiu Bruno Berdila, pentru cumparare de influenta.

DNA spune ca in 2009 in partidul aflat la guvernare a existat "o intelegere vadita" intre persoane cu functii de conducere, si anume secretarul general Blaga Vasile si vicepresedintele partidului Stefan Gheorghe, in sensul obtinerii de bani pentru partid.

"Potrivit intelegerii, acest lucru urma sa fie realizat prin numirea, cu ajutorul ministrilor desemnati politic, a unor persoane agreate la conducerea companiilor nationale si institutiilor publice din subordinea acestor ministere, prin intermediul carora sa se procedeze la atribuirea unor contracte de achizitie publica catre firme dispuse sa cotizeze pentru formatiunea politica din care cei doi faceau parte", arata DNA.





”Eu o sa-mi dovedesc nevinovatia, alte comentarii nu am de facut”, a spus Blaga.

Intrebat daca va demisiona din functiile pe care le detine, el a raspuns: ”Va rog sa retineti ca eu sunt garantul respectarii statutului si al tuturor deciziilor partidului. Voi actiona in consecinta, nu va faceti probleme”.

Blaga a negat ca ar fi primit comisioane pentru contracte preferentiale si a spus ca el este primul care trebuie sa respecte statutul PNL.
”Eu sunt primul care trebuie sa respecte statutul si pe urma ceilalti colegi”, a mai spus Blaga.

Potrivit unor surse judiciare, Vasile Blaga ar fi primit sume de sute de mii de euro, reprezentand 10% din cuantumul contractelor pe care unele firme le-ar fi primit in mod preferential ca urmare a interventiilor fostului ministru. Aceleasi surse sustin ca la DNA Ploiesti urmeaza audierea altor persoane in dsoarul in care Blaga are calitatea de suspect.

Vasile Blaga a ajuns la sediul DNA Ploiesti in jurul orei 9.30, surse apropiate anchetei spunand ca el fusese citat pentru ora 10.00. Conform unor surse judiciare, Blaga a fost chemat in fata procurorilor anticoruptie pentru a da declaratii in legatura cu presupuse fapte de coruptie savarsite intre anii 2009-2012, pe cand era ministru de Interne. Concret, ar fi vorba despre un dosar de trafic de influenta, in care fostul ministru este suspectat ca ar fi intervenit pentru acordarea in mod preferential a unor contracte catre anumite firme.

In 19 septembrie, Vasile Blaga a fost audiat la DNA - Structura Centrala, el declarand ca a fost citat pentru a fi audiat ca martor intr-un dosar deschis in acest an. Atunci, la iesirea de la DNA, Blaga a spus ca a fost intrebat de procurori despre masina sa cu care seful Inspectoratului de Politie al Judetului Bihor, chestorul Liviu Popa, a facut un accident usor in urma cu doua saptamani.

Copresedintele PNL a mai fost audiat la DNA, in 14 aprilie, tot in calitate de martor, intr-un dosar privind fapte de abuz in serviciu deschis in 2015 de procurori. Surse judiciare declarau atunci ca Blaga a dat declaratii intr-un dosar privind despagubiri ilegale acordate de ANRP. In 3 noiembrie 2015, Blaga a fost la DNA pentru a da declaratii de martor in dosarul in care Elena Udrea este acuzata de finantarea campaniei electorale din 2012 a PDL cu bani pe care i-ar fi primit de la omul de afaceri Bogdan Buzaianu.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri