Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a inceput urmarirea penala in rem pentru instigare la fals intelectual, in cazul autodenuntului lui Sebastian Ghita privind teza de doctorat a procurorului-sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, au declarat surse judiciare.

Deputatul Sebastian Ghita a fost audiat joi la Parchetul instantei supreme, dupa ce marti a fost inregistrat autodenuntul sau, in care a sustinut ca, in 2012, a participat la falsificarea unui raport al Consiliului National de Etica care sa arate ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi nu este un plagiat, raport care a fost ”scris in Guvernul Romaniei”, conform News.ro.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca in acest dosar a fost inceputa urmarirea penala in rem, pentru fapta de instigare la fals intelectual. Sebastian Ghita a declarat, la iesirea din Parchetul instantei supreme, ca a dat o declaratie de martor si a indicat persoanele care ar putea sa certifice aspectele prezentate de el in autodenuntul privind lucrarea de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, iar in perioada urmatoare va reveni pentru a aduce probe.

"Eu si alti demnitari am participat la falsificarea raportului. Am date si informatii pe care vreau sa le aduc la cunostinta procurorilor de la Parchetul General. Am facut acest lucru atunci pentru a o proteja pe Laura Codruta Kovesi pentru ca, in acel moment, cu totii credeam ca face bine Romaniei", a spus Sebastian Ghita marti, cand a fost la PICCJ.

Sebastian Ghita: Codruta Kovesi stia de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat

Deputatul a mai sustinut ca actualul procuror sef al DNA a stiut, la vremea respectiva, de falsificarea raportului privind teza sa de doctorat.
El a precizat ca persoanele alaturi de care a contribuit la falsificarea raportului au avut legatura cu Ministerul Educatiei. In autodenuntul sau, adresat procurorului general, Sebastian Ghita sustine ca are dovezi ca nu s-a intrunit niciodata Comisia Tehnica a Consiliului National de Etica in cazul tezei de doctorat a Laurei Codruta Kovesi.

Procurorul sef al DNA, Laura Codruta Kovesi, sustine ca nu a plagiat in teza de doctorat si ca lucrarea ii apartine in totalitate, precizand ca procurorii au obligatia de a verifica autodenuntul lui Sebastian Ghita. Ministerul Educatiei spune ca, daca exista suspiciuni cu privire la teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi, pot fi trimise sesizari catre Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) de catre orice persoana fizica sau juridica, asa cum prevede regulamentul de organizare si functionare al Consiliului, altfel sunt doar discutii publice.

Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, a spus ca CNATDCU nu se poate autosesiza, pentru ca ar fi in conflict de interese. Ea a precizat ca au existat decizii ale expertilor CNATDCU care au contrazis deciziile Consilului National de Etica (CNE) ori ale consiliilor de etica de la nivelul universitatilor.

Presedintele Klaus Iohannis a declarat ca autodenuntul lui Sebastian Ghita este "ciudat", fiind, probabil, un gest de campanie electorala.
Seful statului a spus ca nu a avut nicio discutie cu sefa DNA, Codruta Kovesi, in urma ultimelor evenimente, dar daca aceasta va dori sa vina sa ii prezinte punctul sau de vedere, este deschis, precizand ca nu are stilul de a chema oamenii la raport.

Grupul de Investigatii Politice (GIP), condus de Mugur Ciuvica, a sustinut, in mai 2002, ca teza de doctorat a Laurei Codruta Kovesi este un plagiat. GIP a publicat mai multe pasaje din lucrari de specialitate care s-ar regasi, fara citarea sursei, in lucrarea Codrutei Kovesi, care si-a obtinut doctoratul in decembrie 2011, la Universitatea de Vest din Timisoara. Expertii tehnici ai Consiliului National de Etica (CNE) au stabilit in iulie 2012 ca procurorul general Codruta Kovesi nu a plagiat in teza de doctorat.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri