Instanta suprema a majorat pedepsele celor patru inculpati din dosarul "Microsoft” si a dispus confiscarea de la acestia a aproximativ 16 milioane de euro si peste doua milioane de dolari.

Fostul primar Gheorghe Stefan a primit pedeapsa cea mai grea, de sase ani de inchisoare, majorata de la trei ani, fostul ministru Gabriel Sandu a fost condamnat la trei ani, Dorin Cocos va executa doi ani si patru luni, la fel ca si Nicolae Dumitru, care in fond fusese condamnat la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare, scrie News.ro.

Completul de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie format din Ionut Mihai Matei, Ana Maria Dascalu, Florentina Dragomir, Cristina Rotaru-Radu si Stefan Pistol a admis apelul Directiei Nationale Anticoruptie si a majorat pedepsele celor patru inculpati din dosarul "Microsoft.
Judecatorii l-au condamnat pe fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la sase ani de inchisoare cu executare, pedeapsa majorata cu trei ani fata de cea dispusa in 24 martie, la judecarea in fond a cauzei.

Fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu a primit o pedeapsa de trei ani de inchisoare cu executare, cu un an mai mult decat dispusese instanta de fond.

Si pedeapsa lui Dorin Cocos a fost majorata in apel, de la doi ani la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare.

In cazul omului de afaceri Nicolae Dumitru, instanta a dispus majorarea pedepsei de la un an si sase luni de inchisoare cu suspendare la doi ani si patru luni cu executare.

Instanta a admis cererea DNA si in ce priveste confiscarea sumelor stabilite ca prejudicii in cazul lui Dorin Cocos si Dumitru Nicolae. Astfel, judecatorii au dispus confiscarea de la Dorin Cocos a sumei de noua milioane de euro. La judecarea in fond, instanta dispusese ca de la Cocos sa fie confiscata suma de 3,7 milioane de euro.

De la Dumitru Nicolae urmeaza sa fie confiscata, conform deciziei de luni, suma de aproximativ doua milioane de dolari si un million de euro. Instanta de fond dispusese ca de la Nicolae Dumitru sa fie confiscate suma de un milion de euro, cu aproape sase milioane de euro mai putin decat cerusera procurorii DNA.

Cei cinci judecatori din complet au mentinut celelalte dispozitii ale instantei de fond, astfel ca de la Gheorghe Stefan va fi confiscata suma de 3,9 milioane de euro, iar de la Gabriel Sandu, 2,2 milioane de euro.

Judecarea dosarului "Microsoft" a inceput in 24 martie 2015 si s-a incheiat luni 3 octombrie 2016, fiind vizat modul in care au fost atribuite licente Microsoft timp de zece ani.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca Dorin Cocos a cerut 17,5 milioane de euro pentru el, Gheorghe Stefan si Gabriel Sandu, pentru a interveni in achizitionarea dreptului de utilizare a licentelor Microsoft, din care 15,7 milioane de euro ar fi ajuns in contul unor firme controlate de cei trei, direct sau prin intermediari.

Sursa foto: dublues / Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri