Consiliul General al Consiliul National de Atestare a Titlurilor, Diplomelor si Certificatelor Universitare (CNATDCU) a decis ca fostul ministru de Interne Petre Toba si primarul orasului Voluntari Florentin Pandele au plagiat in lucrarile lor de doctorat si va trimite la Ministerul Educatiei propunerea de retragere a titlurilor de doctor acordate acestora. Petre Toba si Florentin Pandele pot contesta decizia in termen de 14 zile, conform News.ro.

Decizia a fost luata cu majoritate de voturi de catre membrii Consiliului General al CNATDCU, care si-au insusit astfel raportul Comisiei de experti potrivit caruia Petre Toba si Florentin Pandele au plagiat in lucrarile de doctorat. Purtatorul de cuvant al Ministerului Educatiei, Mirabela Amarandei, a declarat miercuri, pentru News.ro, ca din Consiliul General al CNATDCU au votat 37 de membri, 36 de voturi fiind “pentru” si un vot “impotriva insusirii raportului Comisiei de experti si a recomandarii de retragere a titlurilor de doctor ale lui Petre Toba si Florentin Pandele.

Daca Petre Toba si Florentin Pandele depun contestatie, lucrarile vor fi reanalizat. Daca nu vor fi depuse contestatii, CNATDCU va trimite rezolutia privind retragerea titului de doctor in drept la Ministerul Educatiei, iar ministrul va semna un ordin prin care Toba si Pandele vor pierde titurile de doctor.

Comisia de experti a stabilit, saptamana trecuta, ca Petre Toba si Florentin Pandele au plagiat in lucrarile de doctorat si au trimis raportul Consiliului General al CNATDCU, cu recomandarea de a fi propusa retragerea titlurilor de doctor.

In 7 septembrie, Consiliul General al CNATDCU a respins rapoartele comisiilor de lucru care stabileau ca Petre Toba si Florentin Pandele nu au plagiat in lucrarile lor de doctorat si au decis sa fie constituita o noua comisie de experti, care sa dea un verdict. Vicepresedintele CNATDCU, Marius Andruh, preciza atunci ca au fost 29 de voturi impotriva celor doua rapoarte, doua in favoarea lor si noua abtineri.

"Cele doua rapoarte sunt incomplete, pe alocuri superficiale, argumentele prezentate nu sunt concludente si, din pacate, cu contradictii care genereaza confuzii periculoase pentru etica cercetarii stiintifice. De pilda, se recunoaste ca anumite pasaje si propozitii, pagini, sunt preluate din alte surse, dar nu sunt recunoscute ca plagiat. Unele concluzii pot fi periculoase pentru buna functionare a institutiei doctoratului la noi in tara”, spunea Andruh.

Comisia de lucru a CNATDCU stabilise ca fostul ministru al Internelor Petre Toba nu a plagiat in lucrarea de doctorat "Politia Romana - Forta de stabilitate si securitate. Optimizarea managementului cooperarii internationale in vederea combaterii amenintarilor neconventionale", sustinuta in 15 februarie 2011, la Universitatea Nationala de Aparare “Carol I”, sub coordonarea fostului chestor Anghel Andreescu.
Anterior, in 9 iunie, Universitatea Nationala de Aparare “Carol I” a trimis, la solicitarea Ministerului Educatiei, punctul de vedere privind lucrarea de doctorat a lui Toba, aratand ca, dupa analizarea lucrarii, concluzia a fost ca cercetarea stiintifica a acestuia “a fost utila”, intrucat “a cautat sa identifice modalitatile de actiune in domeniul cooperarii politienesti internationale”. Comisia de Etica a Universitatii “Carol I” a propus mentinerea titlului de doctor acordat in 2011 lui Petre Toba.

Jurnalista Emilia Sercan a scris, in noiembrie 2015, ca peste 250 din totalul de 390 de pagini ale tezei cu care Petre Toba a obtinut titlul de doctor in Stiinte Militare si Informatii sunt copiate ad litteram din lucrari de specialitate sau din referate postate pe internet, fara utilizarea ghilimelelor si fara a respecta normele nationale si internationale de citare in opere stiintifice.

In cazul lui Florentin Pandele, primarul orasului Voluntari, Comisia de Stiinte Militare, Informatii si Ordine Publica a CNATDCU a avizat, cu sase voturi din sapte, unul dintre membri fiind absent, raportul comisiei independente de lucru. Potrivit raportului, Pandele nu a plagiat in lucrarea sa de doctorat, cu titlul "Romania si noile provocari generate de integrarea europeana”.

Din grupul care a analizat teza de doctorat a lui Florentin Pandele au facut parte conferentiarul universitar Cristian Nita si conferentiarul universitar Veronica Mihalache, ambii de la Academia Nationala de Informatii, precum si profesorul universitar Claudiu Tupulan de la Academia de Politie "Alexandru Ioan Cuza”.

Potrivit sesizarii care a ajuns la CNATDCU, Pandele ar fi copiat in lucrarea sa de doctorat "Romania si noile provocari generate de integrarea europeana”, aproximativ o treime din continut. Presa a scris si despre cealalta lucrare de doctorat a lui Florentin Pandele, "Coordonate juridice si strategice privind navigatia maritima”, sustinuta in 2007 la Academia de Politie, sub coordonarea lui Ion Dascalu, ca ar fi fost plagiata din propria sa lucrare de licenta.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri