Unul dintre martorii audiati, vineri, la instanta suprema in dosarul Turceni - Rovinari, in care sunt judecati fostul premier Victor Ponta si senatorul Dan Sova, a sustinut ca toti angajatii stiau despre contractele Casei de avocatura "Sova si Asociatii” venite pe linie politica si ca incasarile mergeau la partid.

Martorul spune ca "toata lumea din firma" a lucrat pentru PSD si ca angajatii casei de avocatura aveau birouri amenajate in doua dintre sediile partidului, unde "primeau directive" despre dosarele la care lucrau. La termenul de vineri al dosarului, la Inalta Curte de Casatie si Justitie au fost audiati patru martori, audierile durand mai bine de 12 ore. O parte importanta a sedintei de judecata s-a desfasurat cu usile inchise, doi dintre martori, fosti angajati ai Casei de avocatura "Sova si Asociatii”, avand identitate protejata. La iesirea din sala de judecata, martorii au vorbit despre modul in care erau derulate contractele de consultanta juridica de catre firma "Sova si Asociatii”, scrie News.ro.

"Daca e despre adevar, sa mergem pana la capat cu adevarul. Relatia mea cu domnul Dan Sova a trecut de la relatia de angajat la o relatie de prietenie. Acest lucru nu m-a impiedicat sa spun adevarul si, in consecinta, pot sa spun in acest moment ca domnul Dan Sova este o victima politica, dar este o victima politica a propriilor colegi, nu a adversarilor politici. Toate contractele avute de firma «Sova si asociatii» au fost venite pe linie politica si toate incasarile care au fost realizate s-au dus inapoi la partid”, a declarat la iesirea de la Inalta Curte de Casatie si Justitie Alin Brincus, care are calitatea de martor amenintat si se afla sub protectia politiei.

Barbatul a mai sustinut ca angajatii casei de avocatura aveau birouri amenajate la cele doua sedii mari ale PSD din soseaua Kiseleff si bulevardul Ion Ionescu de la Brad, unde primeau "directive" despre cum trebuie sa se desfasoare lucrarile in dosare. "Se stia in interiorul firmei de unde vin clientii, unde se duc banii. Toata lumea cunostea. Ne-am complacut cu totii in aceasta situatie. Acum il aratam cu degetul pe Sova. A facut Sova aia! Nu! Toata lumea din firma «Sova si Asociatii» a lucrat pentru Partidul Social Democrat. Inclusiv departamentul administrativ, inclusiv avocatii, absolut toata lumea mergea, aveau birouri amenajate la partid, aveau directive pentru dosare din partea Partidului Social Democrat, la sediul din Kiseleff si sediul din Ion Ionescu de la Brad”, a mai declarat martorul.

La randul sau, un alt martor, Simona Ciurcu, a aratat ca a lucrat 12 ani cu Dan Sova, care i-a cerut sa antedateze documente. "Nu s-au antedatat documentele. Ele s-au redactat mult mai tarziu. In document, cand spui ca l-ai facut in 2011 ca sa se refere la 2006, cum se numeste? Mi s-a cerut de catre Dan Sova. (...) Toata lumea a acceptat sa le faca! Stati sa ne intelegem! Toata lumea din firma aceea, inclusiv femeia de serviciu se ruga in fiecare zi, in momentul in care Dan a intrat in politica, toata lumea se ruga sa fie cat mai bine in politica pentru ca stiam cu totii ca daca lui ii va fi bine si noua ne va fi bine, evident”, a mai spus Ciurcu.

In acest dosar, magistratii instantei supreme au acordat un nou termen de judecata pentru 1 noiembrie, cand ar urma sa fie audiata si Alina Gorghiu, liderul PNL. Audierea Alinei Gorghiu fusese ceruta la termenul din 16 septembrie de catre aparatorul lui Octavian Laurentiu Graure, fost director economic la Complexul Energetic Turceni, deoarece Gorghiu ar fi reprezentat, ca avocat, interesele Electrica intr-un proces civil cu Complexul Energetic Rovinari. Alina Gorghiu a declarat, in 19 septembrie ca, daca o instanta din Romania considera ca trebuie sa dea explicatii in dosarul lui Victor Ponta, cu mare placere va merge, ea precizand ca toate documentele publice arata ca nu era avocat in momentul invocat de fostul premier.

Fostul premier Victor Ponta a sustinut, la termenul din 16 septembrie al dosarului Turceni - Rovinari ca vrea sa dea declaratii, dar "nu este pregatit in totalitate", in timp ce senatorul Dan Sova a spus ca nu doreste sa dea declaratii la acest moment al procesului. Dan Sova s-a folosit, la termenul din 16 septembrie al dosarului Turceni-Rovinari, de dreptul la tacere si a depus un memoriu, desi judecatorii de la Inalta Curte de Casatie si Justitie aveau programata audierea lui.

In dosarul "Turceni-Rovinari", procurorii DNA i-au trimis in judecata, in 17 septembrie 2015, pe fostul premier Victor Ponta, senatorul Dan Sova, Laurentiu Dan Ciurel si Dumitru Cristea, la data faptelor director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), respectiv director general al Complexului Energetic Turceni (CET). Ancheta in acest dosar a durat aproape patru ani, iar Victor Ponta a fost primul premier post-decembrist trimis in judecata in timpul mandatului. Procurorii il acuza pe Victor Ponta de faptul ca, in perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin cabinetul sau de avocat, a obtinut de la Societatea Civila de Avocati "Sova si Asociatii" 181.439,98 de lei, pentru activitati care figureaza in acte, dar care nu ar fi fost efectuate.

Victor Ponta este judecat pentru fals in inscrisuri sub semnatura privata, complicitate la evaziune fiscala si spalarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis in calitate de avocat, iar Dan Sova, avocat coordonator al Societatii Civile de Avocati "Sova si Asociatii" la data faptelor, pentru abuz in serviciu, fals in inscrisuri sub semnatura privata, evaziune fiscala si spalare de bani. Laurentiu-Dan Ciurel este acuzat de trei infractiuni de abuz in serviciu, cu obtinere de foloase necuvenite pentru altul, iar Dumitru Cristea si Laurentiu-Octavian Graure, fost director economic al CET, de abuz in serviciu.

Sursa foto: bikeriderlondon / Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri