Legea insolventei persoanelor fizice nu mai intra in vigoare la 31 octombrie, asa cum stabilise Parlamentul, deoarece presedintele Klaus Iohannis cere Legislativului reexaminarea legii prin care s-a stabilit acest termen, actul normativ nefiind aplicabil in absenta cadrului functional si organizatoric adecvat.

Presedintele se opune intrarii in vigoare a legii cu doua luni mai devreme decat stabilise Guvernul prin OUG 61/2015, respectiv pe 31 octombrie, considerand ca intervalul de timp nu este suficient pentru ca toate institutiile si autoritatile implicate in aplicarea legii sa isi desfasoare activitatea. Pe de o parte, spune Iohannis, termenul nu ofera posibilitatea procedurii constitutionale de adoptare, promulgare si publicare, fiind prea rapid trecuta prin Parlament fata de momentul in care ar trebui sa intre in vigoare, si nici nu ofera suficient timp pentru pregatirea intrarii in vigoare, conform News.ro.

"Devansarea termenului de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015, chiar si cu doua luni, poate afecta procesul de asigurare a masurilor concrete privind alocarea resurselor umane si bugetare necesare pentru organizarea si functionarea comisiilor avute in vedere de Legea nr. 151/2015, cat si a completelor de judecata. In lipsa cadrului functional si organizatoric adecvat, apreciem ca intrarea in vigoare a dispozitiilor Legii nr. 151/2015 la data de 31 octombrie 2016 este de natura sa faca inaplicabila atat procedura administrativa de insolventa pe baza de plan de rambursare, cat si procedura simplificata de insolventa", spune seful statului.

O alta critica asupra devansarii termenului este faptul ca actul are impact si asupra activitatii de infaptuire a justitiei, impunand suplimentarea prealabila si semnificativa a personalului instantelor de judecata.

"Acesta este un proces complex, ce se desfasoara, de regula, potrivit unui calendar, a carui devansare poate impieta asupra aplicarii legii. In acest sens, consideram ca in analiza deciziei de intrare in vigoare a Legii nr. 151/2015 ar trebui consultat Consiliul Superior al Magistraturii, se arata in cererea de reexaminare.


Legea privind insolventa persoanelor fizice a fost adoptata de Parlament in luna mai 2015, iar in luna decembrie Guvernul a decis prorogarea cu un an a aplicarii Legii privind insolventa persoanelor fizice.

Potrivit proiectului, romanii care au datorii vor avea posibilitatea sa-si declare falimentul personal. Acestia vor beneficia de doua proceduri: una administrativa, care prevede ca, in fata unei comisii de insolventa, isi vor putea face un plan de reesalonare a datoriilor pe 5 ani, si o procedura de lichidare in fata instantelor de judecata.

Sursa foto: agerpresfoto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri