Fostul europarlamentar Adrian Severin a fost condamnat definitiv miercuri, de instanta suprema, la patru ani de inchisoare cu executare, in dosarul in care este acuzat de luare de mita si trafic de influenta, dupa ce, in perioada decembrie 2010 - martie 2011, ar fi acceptat promisiunea a doi jurnalisti de la "Sunday Times" de a-i plati 100.000 euro anual, in schimbul depunerii de amendamente in comisiile de specialitate ale Parlamentului European, conform News.ro

Patru judecatori din complet au decis condamnarea lui Adrain Severin la patru ani de inchisoare cu executare, in timp ce magistratul Lavinia Lefterache a facut opinie separata, ea optand pentru achitarea lui Severin. Decizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie este definitiva, Adrian Severin urmand sa fie incarcerat pentru executarea pedepsei.

Fostul europarlamentar a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 11 septembrie 2013, pentru luare de mita si trafic de influenta, iar in 23 februarie 2016 a fost condamnat, de un complet de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, la trei ani si trei luni de inchisoare cu executare.

Decizia a fost contestata de Adrian Severin si de procurori la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care a inceput judecarea in 12 septembrie si dupa trei termene, in 14 noiembrie, a finalizat dezbaterile, iar miercuri a dat o solutie definitiva in cauza.

Procurorii DNA au cerut, la ultimul termen al procesului, ca Adrian Severin sa fie condamnat la sase ani si sase luni de inchisoare cu executare, la care sa se adauge un spor de pedeapsa, avand in vedere pregatirea juridica a fostului europarlamentar.

Avocatii lui Adrian Severin au solicitat achitarea clientului lor, iar in cazul in care acesta ar fi, totusi, condamnat, au cerut ca pedeapsa sa fie cu suspendare, avand in vedere ca Severin ar suferi de o boala incurabila, in acest sens fiind depus la dosar si un certificat de sanatate eliberat de o clinica din Viena.

In ultimul cuvant, Adrian Severin a spus ca nu poate fi decat exasperat la auzul afirmatiei ca ar fi acceptat bani pentru a depune amendamente in Parlamentul European. El a adaugat ca procesul sau este unul politic si ca nu poate recunoaste ca Romania a trimis in cele mai inalte functii un hot.

Fostul europarlamentar a scris pe pagina sa de Facebook, inaintea judecarii ultimului termen din dosarul sau, ca in curand "se va consuma farsa judiciara romaneasca” declansata pe baza unei farse jurnalistice straine, sustinand ca nu ii este frica de cruce, iar atat timp cat suferinta il priveste doar pe el, le poate acorda "iertare calailor in roba”.

"Curand se ca consuma farsa judiciara romaneasca declansata pe baza unei farse jurnalistice straine, fara a mi se ingadui o singura proba in aparare. Nu imi este frica de cruce, suferinta purifica si inalta. Atat cat aceasta suferinta ma priveste doar pe mine, le pot acorda iertare calailor in roba. Fara voia lor fac parte deja din istoria Romaniei, iar particica aceasta de istorie ei vor sa o intineze”, a aratat Adrian Severin in mesajul video postat pe pagina sa de Facebook inaintea condamnarii sale definitive.

La momentul investigatiei jurnalistice, trei europarlamentari - Adrian Severin, fostul ministru sloven de Externe Zoran Thaler si fostul ministru austriac de Interne Ernst Strasser - ar fi acceptat "sa-si vanda serviciile" unor jurnalisti ai ziarului "The Sunday Times", care pretindeau ca se ocupa cu actiuni de lobby.

Reporterii au propus mai multor membri ai Parlamentului European sa le plateasca 100.000 de euro pe an in schimbul "ajutorului" pentru adoptarea unor amendamente.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri