Fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu a venit luni la DNA pentru a fi audiat in dosarul "Microsoft 2”, el declarand ca nu a luat niciodata spaga si ca viata isi poate oferi multe surprize, dar el stie ca este "absolut curat”.

Alexandru Athanasiu a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) putin inainte de ora 12.00, el spunand ca este pregatit de orice, dar stie ca este nevinovat, conform News.ro.

"In anul in care s-a adoptat hotararea de guvern nu exista articolul care prevedea abuzul in serviciu. (…) Viata isi ofera multe surprize, dar cand te stii absolut curat…”, a mai spus Athanasiu.

El a precizat ca, in calitate de ministru al Educatiei, a semnat o Hotarare de Guvern, care prevedea ca se acorda gratuit licente pentru computerele din scoli. "Noi am primit gratuit un numar de 110.000 de licente pentru computerele din scoala romaneasca. (…) Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejinariu. (…) Deci, Ministerul nu are niciun prejudiciu, le-a primit gratuit si, prin contracte de comodat, le-a distribuit in scoala”, a precizat Athanasiu

In dosarul „Microsoft 2” a fost audiat luni la DNA Ovidiu Artopolescu, fost manager al Microsoft Romania si fost secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor. De asemenea, fostul director al companiei Microsoft Silviu Hotaran a fost luni la DNA, pentru a fi pus sub acuzare in dosarul "Microsoft 2”, el declarand, dupa ce a fost audiat de anchetatori, ca nu a dat si nu a luat niciodata spaga.

Sursele citate au precizat ca la DNA a fost citat luni si Claudiu Florica, fostul sef al companiei Fujitsu in Romania. Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza in care, in 3 septembrie, au fost condamnati definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la sase ani de inchisoare, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocos si Nicolae Dumitru la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Claudiu Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

Procurorul-sef al DNA, Codruta Kovesi, declara, in octombrie, ca in partea din dosarul “Microsoft” in care sunt vizati mai multi fosti ministri, pentru a finaliza rechizitoriul trebuie stabilit un prejudiciu cert, printr-o expertiza in domeniul achizitiilor publice, si, de asemenea, sunt necesare expertize IT. Kovesi preciza ca in acest dosar, care este unul complex, se lucreaza ritmic, in doi ani de cand a inceput ancheta s-au facut peste 60 de perchezitii domiciliare, peste120 de perchezitii informatice, au fost audiate zeci de persoane, s-au ridicat documente de la institutii, iar in prezent procurorii le evalueaza pentru stabili circuitele financiare care au fost folosite.

In dosarul “Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care si fostii ministri Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu si Adriana Ticau, acestia fiind suspectati de abuz in serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licente Microsoft.

In septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a fostilor ministri.

Presedintele a avizat, in 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu. Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie 2014, cererea de incepere a urmaririi penale a lui Valerian Vreme. In 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul Ecaterinei Andronescu si a lui Serban Mihailescu.

Potrivit DNA, contractul-cadru de inchiriere de licente Microsoft, din 15 aprilie 2004, a fost incheiat astfel incat a asigurat posibilitatea deturnarii unui discount de 47 la suta acordat de Microsoft in considerarea Guvernului si, implicit, permitand plata unor comisioane catre persoanele implicate, sustin anchetatorii. Persoane din Guvern, ministere si din societatile implicate in derularea proiectului privind licentele Microsoft pentru scoli ar fi pretins 20 de milioane de dolari din cele 54 de milioane achitate de Executiv in cadrul contractului.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri