Directia Nationala Anticoruptie cere aviz de la Camera Deptuatilor pentru urmarirea penala a deputatului PSD Eugen Bejinariu, in dosarul „Microsoft 2”, fiind suspectat de abuz in serviciu dupa ce, in perioada 2003-2004, cand a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, ar fi initiat si sustinut hotararile de Guvern privind licentele Microsoft pentru scoli, conform News.ro.

Eugen Bejinariu candideaza pentru al patrulea mandat de deputat, fiind pe primul loc pe lista PSD in judetul Suceava. El este deputat din 2004, iar in perioada 2003 - 2004 a fost ministru coordonator al Secretariatului General al Guvernului, in Guvernul Nastase.

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie a transmis procurorului general al Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie referatul cauzei, in vederea sesizarii Camerei Deputatilor, pentru formularea cererii de efectuare a urmaririi penale fata de deputatul Eugen Bejinariu, ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului in perioada 2003-2004, in legatura cu savarsirea a infractiunii de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, in forma continuata, fapta comisa in perioada in care a detinut functia ministeriala, a anuntat, luni, DNA.

Procurorii DNA vor sa il puna sub acuzare pe Eugen Bejinariu pentru ca, in perioada in care a fost ministru pentru coordonarea Secretariatului General al Guvernului, incalcand dispozitiile privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele hotararilor de guvern nr. 1473 din 11 decembrie 2003 si nr. 470 din 1 aprilie 2004, prin care s-a aprobat incheierea, intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a unui contract comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft, invocandu-se, in mod nereal, calitatea companiei de unic distribuitor pentru aceste produse, in scopul favorizarii acesteia prin evitarea organizarii unei licitatii publice.

Eugen Bejinariu mai este suspectat ca a initiat si sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr. 1778 din 21 octombrie 2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15 aprilie 2004 intre Guvern si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. Procurorii sustin ca Bejinariu a semnat contractul comercial de inchiriere licente Microsoft din 15 aprilie 2004 si actul aditional la acesta, cunoscand ca nu era justificata achizitia din sursa unica.

Prejudiciul produs statului prin aceste contracte care au avut la baza hotarari de Guvern a fost estimat de procurorii DNA la 66.965.343 de dolari, suma care a reprezentat un folos patrimonial necuvenit pentru compania Fujitsu Siemens Computers GmbH.

DNA a transmis Camerei Deputatilor cererea de avizare a inceperii urmaririi penale pentru Bejinariu si referatul procurorilor, precum si 28 de volumele cuprinzand copii ale dosarului de urmarire penala.

In dosarul „Microsoft 2”, luni, procurorii DNA i-au pus sub acuzare pe Claudiu Florica, fostul sef al companiei Fujitsu in Romania, Silviu Hotaran si Ovidiu Artopolescu, fosti directori ai companiei Microsoft, pentru complicitate la abuz in serviciu, in cazul acestora fiind luata masura controlui judiciar pentru 60 de zile.

Si fostul ministru al Educatiei Alexandru Athanasiu a fost pus sub acuzare pentru abuz in serviciu in dosarul "Microsoft 2”, el declarand la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie ca este nevinovat si ca procurorii nu il acuza ca a luat mita, ci doar ca a semnat hotararea de guvern care prevedea ca se acorda gratuit licente pentru computerele din scoli.

“Noi (Ministerul Educatiei, n.r.) am primit gratuit un numar de 110.000 de licente pentru computerele din scoala romaneasca. Le-a dat gratuit Secretariatul General al Guvernului, domnul Bejinariu, care platea... Deci, ministerul nu are niciun prejudiciu, le-a primit gratuit si, prin contracte de comodat, le-a raspandit in reteaua scolara”, a precizat Athanasiu.

Potrivit procurorilor, desi Fujitsu Siemens Computers GmbH Austria nu avea calitatea de unic distribuitor al produselor Microsoft pe teritoriul Romaniei, Claudiu Florica, Silviu Hotaran si Ovidiu Artopolescu, pentru a crea aceasta aparenta si a ajuta demnitarii sau functionarii implicati in initierea si sustinerea hotararilor de guvern, prin care s-a aprobat incheierea atat a contractului cadru de licentiere Microsoft cat si a actelor aditionale la acestea, sa justifice in mod nelegal achizitia licentelor din sursa unica, au semnat oferte comune sau adrese din care sa rezulte ca derularea contractului comercial se va realiza doar prin aceasta firma.

"Concret, in calitate de reprezentant al Fujitsu Siemens Computers GmbH, inculpatul Florica Claudiu Ionut, pentru a crea aparenta ca firma respectiva este unic distribuitor al produselor Microsoft si pentru a se evita organizarea unei licitatii publice, a semnat ofertele comune Fujitsu Siemens Computers – Microsoft Romania din data de 02.10.2003, respectiv 12.03.2004. Cele doua oferte au fost semnate atat de Hotaran Silviu (cea din data de 02.10.2003) cat si de Artopolescu Ovidiu Petrisor (cea din data de 12.03.2004), in calitate de reprezentanti ai Microsoft Romania. Cele doua oferte contineau preturi cu mult supraevaluate fata de sumele cu discount pe care le cerea in realitate compania Microsoft”, sustin procurorii DNA.

DNA a precizat ca, in aceasta cauza, se efectueaza acte de urmarire penala si fata de alte persoane.

Dosarul “Microsoft 2” este desprins din cauza in care, in 3 septembrie, au fost condamnati definitiv fostul primar al municipiului Piatra Neamt Gheorghe Stefan la sase ani de inchisoare, fostul ministru al Comunicatiilor Gabriel Sandu la trei ani, pe Dorin Cocos si Nicolae Dumitru la doi ani si patru luni de inchisoare cu executare.

Potrivit procurorilor, Dorin Cocos ar fi pretins si primit noua milioane de euro de la Claudiu Florica si Dinu Pescariu, pentru ca, prin intermediul Elenei Udrea, atunci ministru al Dezvoltarii Regionale si vicepresedinte PDL, sa asigure firmelor sustinute de Claudiu Florica incheierea si derularea contractului de licentiere Microsoft cu Ministerul Comunicatiilor.

In dosarul “Microsoft 2” sunt cercetate mai multe persoane, printre care si fostii ministri Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Serban Mihailescu, Ecaterina Andronescu, Valerian Vreme, Daniel Funeriu si Adriana Ticau, acestia fiind suspectati de abuz in serviciu legate de aprobarea unor proiecte pentru licente Microsoft.

In septembrie 2014, DNA a cerut avize pentru urmarirea penala a celor fostilor ministri. Presedintele a avizat, in 3 octombrie 2014, cererea DNA pentru fostii ministri Adriana Ticau, Alexandru Athanasiu, Mihai Tanasescu, Gabriel Sandu si Daniel Funeriu. Camera Deputatilor a aprobat, in 13 octombrie 2014, cererea de incepere a urmaririi penale a lui Valerian Vreme. In 19 noiembrie 2014, Plenul Senatului a avizat inceperea urmarii penale in cazul Ecaterinei Andronescu si a lui Serban Mihailescu.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri