Curtea Constitutionala a amanat pentru 14 decembrie dezbaterea sesizarilor facute de Guvern si de PNL la Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile din sanatate si din educatie, aprobate de Parlament in luna noiembrie. Tot atunci va fi discutata si legea lui Liviu Dragnea de eliminare a 102 taxe nefiscale, conform News.ro.

Presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu, a explicat ca dosarele au fost amanate pentru ca judecatorii nu au avut suficient timp sa le studieze. "S-au depus rapoartele abia ieri (marti n.r.), nu am avut timp toti judecatorii sa le vedem si e nevoie de o aprofundare care sa duca la o solutie corecta", a spus el. Dorneanu a precizat ca, in sedinta din 14 decembrie, sesizarea Guvernului va fi conexata cu cea a PNL, urmand sa fie discutate impreuna, pentru ca ambele contin critici similare de neconstitutionalitate.

Tot pe 14 decembrie este si termenul dosarului privind Legea PSD de eliminare a 102 taxe nefiscale.

Curtea Constitutionala a dezbatut, miercuri, sesizarile facute de Guvern si de PNL la Legea de aprobare a OUG 20/2016, prin care sunt majorate salariile din sanatate si din educatie aprobate de Parlament in luna noiembrie. Premierul Dacian Ciolos a anuntat pe 8 noiembrie ca Guvernul contesta la Curtea Constitutionala legea prin care se fac majorari de salarii in sanatate si educatie. Ciolos a acuzat ca modificarile aduse OUG 20 in Parlament s-au facut intr-o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza si fara o dezbatere solida, care risca din nou sa puna orice guvern va veni in imposibilitatea de a adopta o lege a salarizarii unitare, care sa rezolve problema inechitatilor din sistemul public.

El a subliniat ca solicitarea de control de constitutionalitate vizeaza legea de aprobare a Ordonantei, astfel ca, orice decide Curtea, OUG ramane in vigoare si se aplica.

”Analizand un pic la rece lucrurile dupa votul de ieri, prima intrebare pe care mi-o pun este daca PSD si cei care au votat aceasta lege chiar doresc majorarile salariale pe care le-au votat. Si o sa va spun de ce: pentru ca constatam ca sunt mai multe incalcari ale legislatiei si ale Constitutiei, pe care nu e posibil sa nu le fi constientizat in momentul respectiv”, a afirmat premierul, la inceputul declaratiei sale.

Premierul a spus ca ”nu s-a facut o dezbatere reala, transparenta, a amendamentelor propuse”, in comisii discutandu-se uneori amendamente care nici nu erau formulate clar. Dacian Ciolos a amintit ca, la dezbaterile din comisii, fiind intrebat de secretarul de stat de la Ministerul Muncii daca s-a facut o analiza de impact, presedintele Comisiei de munca ”a raspuns ca da si ca impactul este devastator”.

Ciolos a mai sustinut ca nu este posibil ca parlamentarii sa nu fi stiut despre Legea responsabilitatii fiscal-bugetare, potrivit careia cu sase luni inainte de alegeri parlamentare nu se mai adopta acte normative legate de majorari de salarii. Premierul a precizat ca legea spune ca institutiile publice nu adopta astfel de acte normative, iar Parlamentul este institutie publica.

In opinia lui Ciolos, daca se dorea ca legea sa fie aplicabila, se respecta principiul bicameralismului, care spune ca, daca o lege este votata cu modificari fundamentale la o Camera, se intoarce la camera initiala. "Legea a trecut de Senat fara nicio modificare si a fost modificata substantial in Camera Deputatilor, fara ca Senatul sa fie consultat si sa se ceara votul pe acele amendamente", a spus seful Executivului.

Ciolos a tinut sa precizeze ca nu discuta de cvorum, fiindca "e treaba Parlamentului cu procedurile interne sa decida daca a fost cvorum sau nu”. Un alt argument al premierului a fost acela ca OUG 20/2016 este in Parlament de cateva luni de zile si ar fi fost timp pentru o dezbatere reala si "pentru a veni cu argumente consistente si inatacabile".

"Aceasta lege, asa cum a fost votata, afecteaza niste principii pe care Guvernul si-a bazat deciziile privind majorarile salariale. Guvernul nu a contestat si nu contesta nevoie de ajustare, de marire a salariilor in sectoare bugetare si sunt constient ca nu se poate face reforma in administratie, reforma in educatie si in sanatate fara a avea in vedere si salariile si tocmai in aceasta idee am venit cu ordonanta 20 si am spus si atunci, cand am adoptat ordonanta 20, dincolo de maririle ca atare, ceea ce pentru noi este esential este corectarea unor inechitati care persista in sistem de ani de zile si care au fost adancite tocmai de acest mod de abordare a politicii salariale pe picior, inainte de alegeri, cand se arunca in ochii salariatilor cateva procente de cresteri salariale. Unele dintre ele chiar nu s-au mai aplicat", a apreciat Ciolos.

Premierul a subliniat ca, pentru el, a guverna responsabil si cu bun simt inseamna a tine cont de toate acest lucruri si a-ti pune aceste intrebari inainte de a lua decizii, pentru a dovedi oamenilor ca intr-adevar te gandesti la ei, si nu doar la voturile pe care ti le pot da. ”Asa cum a fost modificata aceasta OUG, ea recreeaza sau in unele cazuri adanceste inechitatile salariale pe care noi am incercat sa le corectam. Deci, am incercat sa reparam un lucru si acum o luam de la capat si in anii urmatori vor trebui din nou reluate aceste discutii despre cum reparam inechitati in educatie, in sanatate si in celelalte domenii”, a mai spus Ciolos.

El a aratat ca impactul bugetar al masurilor adoptate este de 4,8 miliarde de lei.

”Am vazut pozitii ale domnului Dragnea, care spunea: «Au bani astia pentru ca nu au cheltuit banii alocati pentru investitii». Inca nu stim cat o sa ne ramana din banii alocati pentru investitii, pentru ca abia acum, la sfarsitul anului, vin facturile care trebuie platite”, a adaugat premierul, explicand si ca aceste decizii au un impact recurent: ”Nu e vorba de economii pe care le faci intr-un an de zile, e vorba ca trebuie sa asiguri in planificarea bugetara, in fiecare an, aceasta crestere a masei salariale”.

Ciolos a precizat ca aceasta crestere a masei salariale decisa acum, fara o analiza, reduce foarte mult marja de manevra pentru alte politici la fel de importante in educatie si sanatate.

Conform premierului, ”modificarea acestei ordonante cu acest impact bugetar pericliteaza foarte mult posibilitatea in perioada urmatoare de a adopta si de a aplica, mai ales, o lege a salarizarii unitare, pentru ca, in mod clar, acest impact bugetar care vizeaza doar sanatatea si educatia va avea un efect negativ asupra marjei bugetare pentru a aplica o lege a salarizarii unitare, care sa vizeze intreg sectorul bugetar si care sa duca in timp, in cativa ani de zile, la corectarea tuturor inechitatilor din sistem”.

”Practic, o abordare populista, electorala a politicii salariale, fara o analiza in spate si fara o dezbatere publica pe acest subiect, risca din nou, asa cum s-a mai intamplat, sa puna in pericol posibilitatea pentru Guvernul si Parlamentul care vine, oricare ar fi el, sa adopte si sa aplice o politica a salarizarii unitare care sa puna pe baze sanatoase intreg sistemul de salarizare”, a subliniat Dacian Ciolos. El si-a exprimat convingerea ca si salariatii din sistemul bugetar isi doresc nu doar cresteri de salarii, ci ca aceasta majorare sa fie sustenabila, si nu doar pentru un an sau doi, cat exista disponibilitati bugetare.

Sursa foto: Shutterstock/RomanR

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri