Fostii ministri ai Comunicatiilor Dan Nica si Adriana Ticau au venit luni la DNA, fiind citati in dosarul Microsoft 2, dupa ce presedintele Klaus Iohannis a avizat urmarirea penala a acestora pentru abuz in serviciu.

Dan Nica a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 09.45, iar inaintea acestuia a venit Adriana Ticau. Potrivit unor surse judiciare, procurorii DNA i-au citat pe fostii ministri Dan Nica si Adriana Ticau pentru a le aduce la cunostinta ca sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu in doasrul Microsoft 2, conform News.ro.

Dan Nica si Adriana Ticau au fost chemati la DNA la doua saptamani dupa ce presedintele Klaus Iohannis a transmis cererea de avizare a inceperii urmaririi penale a celor doi fosti ministri, precum si a fostului ministru al Muncii Alexandru Athanasiu, in dosarul Microsoft 2.

Dan Nica, fost ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2000 - iulie 2004, Adriana Silvia Ticau, secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei in perioada 2003 - iunie 2004, respectiv de ministru al Comunicatiilor in perioada iulie - decembrie 2004, si Alexandru Athanasiu, ministru al Educatiei si Cercetarii in perioada 2003-2005, sunt suspectati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.

Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie, in calitate de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Nica Dan, cu incalcarea dispozitiilor privind achizitiile publice, a initiat si a sustinut proiectele Hotararilor de Guvern nr.1473/11.12.2003 si nr.470/01.04.2004, prin care s-a aprobat incheierea, intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH, a contractului comercial de inchiriere de licente referitor la produsele Microsoft.

”In acest sens s-a invocat, in mod nereal, calitatea Fujitsu Siemens Computers de unic distribuitor pentru aceste produse, astfel incat respectiva firma sa fie favorizata prin evitarea organizarii unei licitatii publice. Astfel, prin activitatea sa, Dan Nica ar fi cauzat, pe de o parte –un prejudiciu in valoare totala de 47.594.843,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte - un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, sustin procurorii.

In calitate de secretar de stat la Ministerul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, respectiv de ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei, Adriana Ticau, cu incalcarea privind Statutul functionarilor publici si privind achizitiile publice, a determinat incheierea contractului cadru de licentiere Microsoft in conditii defavorabile pentru Guvernul Romaniei, invocandu-se in mod nereal calitatea de unic distribuitor a Fujitsu Siemens GmbH Austria, iar in acest sens a semnat Nota de fundamentare la Hotararea de Guvern nr.1473/11.12.2003.

De asemenea, Ticau a initiat si sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr. 1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. ”In aceasta modalitate, Ticau Silvia Adriana ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu in valoare totala de 66.965.343,88 USD in dauna statului, iar pe de alta parte - un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH”, potrivit procurorilor.

Alexandru Athanasiu este acuzat ca, in calitate de ministru al Educatiei, a initiat si a sustinut proiectul Hotararii de Guvern nr. 1778/21.10.2004, prin care s-a aprobat extinderea contractului comercial de inchiriere de licente incheiat la data de 15.04.2004 intre Guvernul Romaniei si Fujitsu Siemens Computers GmbH si pentru produsele educationale Microsoft, fara a exista un necesar fundamentat. Astfel, ar fi cauzat, pe de o parte - un prejudiciu in valoare totala de 19.370.500 USD in dauna statului, iar pe de alta parte - un folos patrimonial necuvenit, in acelasi cuantum, in favoarea Fujitsu Siemens Computers GmbH. In dosarul Microsoft 2, Claudiu Florica, fostul sef al companiei Fujitsu in Romania, Silviu Hotaran si Ovidiu Artopolescu, fosti directori ai companiei Microsoft, sunt acuzati de complicitate la abuz in serviciu si au fost pusi sub control judiciar pentru 60 de zile, din 21 noiembrie.

Sursa foto: Shutterstock

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri