Procurorii Parchetului Tribunaluluu Bucuresti au pus sechestru pe o parte din averea medicului Gheorghe Burnei, la o saptamana dupa ce a fost pus sub acuzare pentru ca ar fi luat mita de la parintii a 15 copii pe care i-a consultat sau operat, potrivit unor surse judiciare.

Aproximativ 50 de noi plangeri il vizeaza pe Gheorghe Burnei, toate fiind primite de anchetatori dupa ce au anuntat ca se fac cercetari in cazul chirurgului ortoped si pentru ca ar fi facut experimente pe copii, folosind dispozitive medicale confectionate artizanal, oase de vita fierte si filtre de tanc, audierile martorilor fiind continuate vineri, conform News.ro.

Chirurgul ortoped Gheorghe Burnei, de la Spitalul „Marie Curie” este, din 11 decembrie, in arest la domiciliu, in dosarul in care este acuzat ca, in perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, ar fi luat de 15 ori mita de la parintii unor copii internati la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat, sumele primite fiind intre 50 de lei si 1.350 de euro.

Dosarul a fost deschis in 28 septembrie, in urma unui denunt facut impotriva chirurgului ortoped Gheorghe Burnei, procurorii Parchetului Tribunalului Bucuresti dispunand atunci inceperea urmaririi penale pentru fapta de luare de mita. In denunt se arata ca medicul Gheorghe Burnei, prin intermediul “sorei M.”, i-a solicitat denuntatoarei 4.000 de euro pentru a-i procura si pentru a-i instala copilului acesteia o tija metalica.

Inainte de a-l pune sub acuzare, pentru 15 fapte de luare de mita, anchetatorii au strans declaratii ale unor martori, acte medicale si medico-legale, chitante si facturi gasite la perchezitiile facute in 10 decembrie, dar au si convorbiri interceptate in cauza. Din 11 decembrie, cand Burnei a fost retinut de procurori si ulterior, prin decizia instantei, plasat in arest la domiciliu, aproximativ 50 de perosane au depus plangeri la adresa medicului, au declarat, pentru News.ro, surse judiciare.

In urma acestor plangeri, anchetatorii au facut, miercuri, noi perchezitii la sectia de Ortopedie a Spitalului „Marie Curie”, de unde au ridicat mii de foi de observatii, radiografii si dispozitive medicale care au legatura cu aceste cazuri. Anchetatorii au luat deja declaratii de martor de la 26 de persoane, iar vineri continua audierile.

In urma perchezitiilor care au fost facute miercuri la Spitalul “Marie Curie”, ofiterii de la Directia Generala Anticoruptie si Serviciul Omoruri din Politia Capitalei au pus sigiliu pe un depozit, pe cabinetul chirurgului ortoped Gheorghe Burnei si pe cel al asistentei sefe a sectiei de Ortopedie. De asemenea, politistii au fotografiat si au ridicat un panou de la intrarea in sectia de Ortopedie a spitalului, pe care scrie: “Ortopedia pediatrica este stiinta, arta si predictie. Prof. Dr. Gheorghe Burnei”.

Purtatorul de cuvant al Spitalului “Marie Curie”, Denis Stanescu, a declarat ca, din verificarile facute pana in prezent in arhive, nu au fost gasite sesizari sau plangeri legate de practicile medicului Gheorghe Burnei. Corpul de control al Ministerului Sanatatii a inceput miercuri verificarile la Spitalul "Marie Curie”, iar Colegiul Medicilor Bucuresti s-a autosesizat in cazul lui Gheorghe Burnei, dar va incepe investigatia in legatura cu eventuale incalcari ale codului de deontologie medicala dupa finalizarea anchetei penale.

Anchetatorii sustin ca Gheorghe Burnei ii obliga pe parintii copiilor operati de el sa cumpere proteze de la firma Argonmed, care in schimb ii platea vacantele cu familia in strainatate si deplasarile la congrese. Burnei folosea atat proteze omologate, cat si dispozitive medicale pe care le folosea in experimente pe copii, ce erau confectionate artizanal de cunostinte ale medicului de la Institutul National de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronica si Tehnica Masurarii, potrivit procurorilor. "In categoria experimentelor pe copii sunt incluse si interventiile chirurgicale efectuate cu oase de vita fierte sau cu filtre de tanc sau cu BVC”, au mai scris procurorii in referatul cu propunerea de arestare a medicului Gheorghe Burnei.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copii pe care ii opera tesut osos si ligamente, fara a cere acordul parintilor, si le tinea in congelatorul unui frigider din unitatea sanitara, in care erau pastrate alimente si bauturi alcoolice. Tesuturile, desi au fost pastrate in conditii improprii si nu au fost verificate bacteriologic si viral, au fost transplantate altor copii, iar cele gasite la perchezitii urmau sa fie folosite la alte interventii chirurgicale. Din datele existente pana in prezent in dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi facut experimente pe copii in peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii sustin ca exista suspiciunea rezonabila ca numarul faptelor de care ar putea fi acuzat Burnei sa creasca, deoarece acuzatiile care i se aduc privesc faptele savarsite in doar o parte din perioada supusa cercetarilor. Potrivit procurorilor, exista indicii ca Gheorghe Burnei ar fi savarsit infractiuni contra vietii si integritatii corporale sau sanatatii, in care victimele sunt minori aflati anterior intr-o stare de sanatate precara, “stare pe care inculpatul prin actiunile sale intentionate a agravat-o”.

“Avem in vedere numeroasele declaratii ale parintilor copiilor care au suferit interventii chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii carora starea de sanatate li s-a inrautatit considerabil in urma interventiilor inculpatului. Au rezultat cazuri in care copii cu activitate fizica anterioara intalnirii cu Burnei Gheorghe specifica varstei au involuat pana la mobilitate sporadica, dificila si chiar pana la paralizie. Faptele savarsite de inculpatul Burnei Gheorghe impotriva interesului copiilor pusi in grija sa de catre parinti sunt cu atat mai grave cu cat este pozitia sa profesionala mai ridicata”, au aratat procurorii.

Sursa foto: Shutterstock/ Nikolay Gyngazov

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri