Presedintele PSD, Liviu Dragnea, ales deputat de Teleorman, ar putea ramane in afara Parlamentului, deoarece Regulamentul Camerei Deputatilor prevede ca alegerea unui deputat poate fi invalidata daca respectivul a fost condamnat definitiv pentru infractiuni legate de derularea procesului electoral, scrie News.ro.

”Comisia de validare propune invalidarea alegerii unui deputat (…) in cazul in care exista o hotarare judecatoreasca de condamnare, ramasa definitiva, privind savarsirea de catre respectivul deputat a unor infractiuni legate de derularea procesului electoral”, se arata in articolul 7, alineatul (3) din Regulamentul Camerei Deputatilor.

Liviu Dragnea intra sub incidenta acestui articol, dupa ce Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) l-a condamnat definitiv in aprilie 2016 la doi ani de inchisoare cu suspendare, cu un termen de incercare de patru ani, pentru fraude comise la referendumul din 2012 de demitere a lui Traian Basescu din functia de presedinte al Romaniei. Conform procurorilor, Liviu Dragnea a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala, necuvenite, pentru alianta politica din care facea parte formatiunea pe care o reprezenta, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale. Procurorii sustineau ca Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea - presedinte executiv PSD - avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

Propunerea comisiei de validare va fi supusa insa dezbaterii si votului plenului Camerei Deputatilor, unde PSD, avand majoritatea impreuna cu ALDE, ar putea vota validarea mandatului lui Liviu Dragnea.

”In cazul deputatilor pentru care a fost propusa invalidarea mandatului, Camera Deputatilor dezbate si se pronunta prin vot pentru fiecare caz in parte. (2) Validarea sau invalidarea mandatelor de deputat se face cu votul majoritatii deputatilor prezenti”, se arata in articolul 10 din Regulamentul Camerei Deputatilor.

Formal insa, mandatele deputatilor sunt validate printr-o hotarare a Camerei Deputatilor. Daca aceasta va include si mandatul lui Liviu Dragnea, ea poate fi atacata la Curtea Constitutionala de catre partidele de opozitie.

Condamnarea din aprilie 2016 ii creeaza liderului PSD probleme si in ceea ce priveste preluarea functiei de prim-ministru. O lege adoptata in 2001 chiar de catre PSD, condus la acea vreme de Adrian Nastase, interzice persoanelor condamnate penal sa fie membri ai Guvernului.

Sursa foto: Agerpres Foto

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri