Procurorul DNA a cerut instantei supreme inlocuirea controlului judiciar cu arestarea preventiva in lipsa pentru Sebastian Ghita, aratand ca sunt indeplinite toate conditiile, a dovedit rea-credinta, nu s-a prezentat in fata instantie, si-a premedit fuga si se sustrage de la judecata. Avocatul lui Ghita a spus ca DNA trebuie sa demonstreze ca fostul deputat a dat dovada de rea-credita ca nu s-a prezentat la Politie si la ICCJ, iar in prezent nu sunt date ca a plecat din tara, motiv pentru nu ar fi indeplinite conditiile pentru a se dispune arestarea preventiva. Cei trei judecatori din complet urmeaza sa ia o decizie in acest caz.

Procurorul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA) prezent la sedinta de judecata a aratat ca Sebastian Ghita a incalcat controlul judiciar pe cautiune, pentru ca nu s-a prezentat, de doua ori la rand, la sediul Inspectoratului de Politie Judetean (IPJ) Prahova, conform News.ro.

Magistratul a precizat ca in cazul lui Ghita s-a luat masura controlului judiciar in martie 2016, iar aceasta a fost mentinuta ultima data in 16 decembrie, in dosarul in care sunt vizate opt infractiuni. Acesta a solicitat instantei sa tina cont in luarea deciziei de modalitatea de savarsire a faptelor si de calitatea pe care o avea Ghita atunci.

“Va rog sa aveti in vedere contextul, acesta era deputat in Parlament, calitate pierduta ulterior. Acesta a fost si motivul pentru care inculpatul nu a fost arestat, asa cum au fost ceilalti inculpati din dosar”, a adaugat procurorul, mentionand ca Parlamentul nu a dat aviz favorabil pentru a se solicita arestarea preventiva in cursul urmaririi penale.

In ceea ce priveste imprejurarile concrete ale cauzei, procurorul a solicitat instantei sa aiba in vedere conduita generala de rea-credinta a lui Sebastian Ghita, care nu s-a prezentat nici in fata instantei, si-a premeditat fuga din tara, pentru a se sustrage de la judecata si a impiedica bunul mers al procesului.

Avocatul lui Sebastian Ghita a spus ca este adevarat ca acesta nu s-a prezentat de doua ori la Inspectoratul de Politie Judetean Prahova, dar neprezentarea fostului deputat la IPJ Prahova nu suplineste necesitatea dovedirii relei-credinte. El a precizat ca s-a vorbit si despre mandatul de aducere emis in dosarul de la DNA Ploiesti, insa acolo Sebastian Ghita nu avea nicio obligatie, deci nu poate fi avut in vedere acel dosar.

In ce priveste neprezentarea lui Sebastian Ghita la instanta suprema in 27 decembrie, avocatul a spus ca nu exista nicio dovada ca acesta a fost instiintat despre acel termen. Mai mult, din informatiile comunicate de Politia Romana rezulta ca nu exista date ca Sebastian Ghita a parasit tara.

“Se face afirmatia ca se sustrage. Si eu pot spune ca a murit, ca are o infirmitate care il impiedica sa vina. Si eu pot face afirmatii, insa nu pot dovedi. Nici DNA nu poate dovedi reaua-credinta. Eu cred ca acest moment procesual nu este momentul admiterii cererile, nu sunt indeplinite conditiile”, a mai spus avocatul lui Ghita.

Cei trei judecatori din complet - Maricela Cobzariu, Daniel Gradinaru si Cristina Rotaru Radu – au ramas in pronuntare, urmand sa decida daca ii inlocuiesc lui Sebastian Ghita controlul judiciar pe cautiune cu arestul preventiv in lipsa. Daca instanta va decide schimbarea masurii cu arestul la domiciliu sau arestarea preventiva, Sebastian Ghita ar putea pierde cautiunea de 60 milioane de lei. Decizia nu va fi definitiva si va putea fi contrstata la Completul de cinci judecatori de la instanta suprema.

Fostul deputat Sebastian Ghita este cautat din 21 decembrie 2016, dupa ce a fost chemat la DNA Ploiesti, in dosarul de coruptie privind vizita din 2012 a fostului premier britanic Tony Blair in Romania, si nu s-a prezentat, ulterior pe numele lui fiind emis un mandat de aducere.

Sebastian Ghita nu avea dreptul sa plece din tara fara acceptul procurorilor, intrucat este sub control judiciar, masura preventiva luata in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie alaturi de fosti sefi din Parchet si Politie din judetul Prahova. Ultima data, Sebastian Ghita s-a prezentat la sediul IPJ Prahova pentru a semna, conform procedurilor, in cadrul controlului judiciar pe 19 decembrie 2016.

Instanta suprema a respins, in 27 decembrie, cererea DNA Ploiesti de emitere a unui mandat de arestare preventiva in lipsa a fostului deputat Sebastian Ghita si a mentinut masura controlului judiciar pe cautiune, cu interdictia de a parasi tara in dosarul in care acesta este judecat sub control judiciar. Un complet de trei judecatori de la instanta suprema decisese, in 16 decembrie, ca lui Sebastian Ghita sa ii fie ridicata interdictia de parasire a tarii, una dintre obligatiile din cadrul controlului judiciar pe cautiune.

De la disparitia sa, din 21 decembrie, Sebastian Ghita a avut patru aparitii la Romania TV, postul de televiziune pe care il controleaza, in care a lansat acuzatii la adresa procurorului-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA). El a prezentat, marti seara, o inregistrare audio in care Traian Basescu discuta despre dosarul lui Dan Voiculescu, invocand si numele judecatoarei Camelia Bogdan, dar si pe cele ale procurorului sef al DNA Codruta Kovesi si pe al prim-adjunctului SRI Florian Coldea. Procurorii Parchetului instantei supreme s-au autosesizat in acest caz si au deschis un dosar penal, privind posibile imixtiuni in actul de justitie.

Sebastian Ghita a fost trimis in judecata in doua dosare penale. Unul dintre acestea in care, alaturi de Ghita, sunt acuzati si fostii sefi ai Parchetului Curtii de Apel Ploiesti Liviu Tudose si Aurelian Mihaila, fostul sef al Inspectoratului de Politie Judetean Prahova Viorel Dosaru si fostul sef al Directiei Generale Anticoruptie Prahova Constantin Ispas se afla pe rolul instantei supreme. In acest dosar, Sebastian Ghita este acuzat de dare de mita, cumparare de influenta, santaj, spalare de bani, folosirea de informatii nepublice sau permiterea accesului unor persoane neautorizate la aceste informatii, precum si pentru conducerea unui vehicul fara permis de conducere.

In aprilie 2016, procurorii DNA Ploiesti au admis cererea lui Sebastian Ghita de constituire a cautiunii in limita sumei de 59.417.133 lei, dupa ce acesta a depus garantii reale imobiliare si mobiliare asupra mai multor bunuri imobile, bunuri mobile reprezentand echipamente ce apartin unei societati comerciale si opere de arta, toate in valoare de 86.652.513,50 lei.

In cel de-al doilea dosar, aflat tot pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie, Sebastian Ghita este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu. Ghita este acuzat ca i-a dat lui Badescu o casa pentru a primi finantare de la bugetul local pentru asociatia Basket Club Asesoft.

De asemenea, Sebastian Ghita este urmarit penal in alte doua dosare de coruptie, respectiv cel privind vizita fostului premier britanic Tony Blair in Romania in 2012 si cel in care cumnatul fostului premier Ponta Iulian Hertanu este acuzat de fraude cu fonduri europene si alte infractiuni, in acesta din urma fiind cercetati si fostul sef al CJ Prahova Mircea Cosma, precum si fiul acestuia Vlad Cosma.

Sebastian Ghita a mai fost cercetat in dosarul ”Tracia - Asesoft”. La inceputul lunii martie, judecarea dosarului ”Tracia - Asesoft” in care Sebastian Ghita si alte opt persoane au fost acuzati de inselaciune in legatura cu tranzactii petroliere prin care au produs un prejudiciu de 200.000 de lei a incetat ca urmare a prescriptiei.

Sebastian Ghita a ramas fara imunitate dupa ce mandatul sau de deputat a incetat in decembrie, dupa alegerile parlamentare. Ghita a fost deputat intre 2012 si 2016. In acest an, el a candidat pentru un nou mandat de parlamentar din partea PRU, insa acest partid nu a trecut pragul electoral, astfel ca nu a intrat in Parlament.

Sursa foto: Shutterstock/Brian A Jackson

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri