Fostul deputat Ludovic Orban a fost achitat marti, de instanta suprema, in dosarul in care procurorii DNA l-au acuzat ca, in calitate de candidat PNL la Primaria Bucuresti, si-a folosit functia politica cand a cerut 50.000 de euro de la omul de afaceri Tiberiu Urdareanu ca sa isi sustina campania electorala din vara anului trecut. Decizia nu este definitiva, conform News.ro.

Din completul de trei judecatori al Inaltei Curti de Casatie si Justitie, doi au decis achitarea lui Orban pentru fapta de folosire a influentei in scopul obtinerii unor foloase necuvenite, iar al treilea a avut o opinie separata, dispunand condamnarea la un an de inchisoare cu amanarea executarii pedepsei si un termen de supraveghere de doi ani.

Decizia poate fi contestata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie la Completul de cinci judecatori al instantei supreme, care va da o hotarare definitiva in acest dosar. Procurorii DNA au cerut, la ultimul termen, in 16 ianuarie, condamnarea lui Ludovic Orban la o pedeapsa cu executare.

Ludovic Orban a sustinut ca nu este vinovat si ca vrea sa i se faca dreptate, iar cu mana pe Biblie a spus ca nu a vrut sa beneficieze de o finantare ilegala. Fostul deputat Ludovic Orban a fost trimis in judecata in 17 mai 2016, de procurorii DNA, care l-au acuzat ca si-a folosit influenta pentru a obtine foloase necuvenite.

Potrivit rechizitoriului, la data de 1 martie, Orban, atunci prim-vicepresedinte al PNL, l-a contactat pe omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, solicitandu-i sprijin financiar pentru campania electorala pentru alegerile locale din vara anului 2016, in care deputatul fusese nominalizat pentru a candida la functia de primar al Capitalei.

In 20 martie, cand s-a intalnit cu omul de afaceri, Orban i-ar fi cerut 50.000 de euro in numerar, “nu in vreo modalitate legala, precum si cu depasirea plafonului stabilit prin Legea finantarii partidelor politice”, cerand ca banii sa ajunga la persoane cu functii de decizie in cadrul a doua posturi de televiziune pentru promovarea imaginii sale, potrivit DNA.

Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, detinatorul firmei UTI, a declarat, la inceputul lunii noiembrie 2016, in fata instantei supreme, ca cei 50.000 de euro pe care i-a cerut Ludovic Orban in martie ar fi urmat sa ajunga in mica parte la televiziuni, cei mai multi fiind solicitati, in nume privat, de Sorin Oancea de la B1 TV si Cozmin Gusa de la Realitatea TV.

Ulterior, Sorin Oancea a arata ca nu i se pare in regula “sa te joci cu astfel de afirmatii” si ca dosarele pe care le are Urdareanu l-au determinat sa faca niste declaratii pentru care va raspunde.

In 11 aprilie 2016, ziua in care a fost pus sub control judiciar, Orban a anuntat ca isi retrage candidatura la Primaria Capitalei si demisioneaza din functiile de prim-vicepresedinte PNL si vicepresedinte al Camerei Deputatilor, el ramanand deputat pana la incheierea mandatului, in decembrie.

Surse judiciare au declarat, pentru News.ro, ca omul de afaceri Tiberiu Urdareanu, patronul grupului de firme UTI, l-a denuntat pe Ludovic Orban la DNA, apoi l-a inregistrat din proprie initiativa si a dus inregistrarile la procurori pentru sustinerea afirmatiilor sale.

Omul de afaceri Tiberiu Urdareanu este judecat, din decembrie 2015, in dosarul in care este acuzat si primarul municipiului Iasi, Gheorghe Nichita, pentru fapte de coruptie privind un contract de management al traficului in Iasi, in valoare de aproape 70 de milioane de lei, atribuit asocierii UTI - SC Information Business Consulting SRL in schimbul a 10 la suta din valoarea contractului.

Dupa ce a fost pus sub acuzare de catre procurorii DNA, Tiberiu Urdareanu a colaborat cu anchetatorii, in speranta ca va primi o pedeapsa mai mica. Asa ar fi ajuns Urdareanu sa il denunte pe Ludovic Orban, iar pentru a avea dovada acuzatiilor la adresa deputatului liberal, atunci candidat al PNL la Primaria Capitalei, l-a inregistrat cand acesta spunea ca ar avea nevoie de 50.000 de euro pentru campania sa electorala, au mai spus sursele citate.

Sursa foto: Shutterstock/Pakhnyushchy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri