Curtea Constitutionala a decis, miercuri, ca nu exista un conflict juridic de natura constitutionala intre puterea judecatoreasca si cea executiva si nici intre Parlament si guvern, in legatura cu adoptarea OUG 13, conform News.ro.

Judecatorii Curtii Constitutionale au respins sesizarile in acest sens facute de CSM si de catre presedintele Klaus Iohannis pe tema OUG care modifica legile penale, in care a fost invocat un conflict juridic de natura constitutionala dintre puterea judecatoreasca si cea executiva, respectiv dintre Parlament si Guvern. Sesizarile se refera in principal la forma in care a fost emisa OUG, si nu la prevederile ei punctuale.

Anuntul respingerii celor doua sesizari a fost facut de catre presedintele Curtii Constitutionale, Valer Dorneanu. ”Nu orice conflict dintre autoritati imbraca conditia unui conflict juridic de natura constitutionala. Doar acel conflict intruneste elementele unui conflict juridic de natura constitutionala in care partile isi aroga puteri, atributii, competente din sfera de activitate a celorlalte autoritati sau cand o autoritate isi declina competenta si nu isi exercita rolul pe care il are potrivit obligatiilor sale sau refuza sa-si indeplineasca un asemenea rol”, a explicat Dorneanu. ”In situatia de fapt, noi am constatat ca nu exista un asemenea conflict nici intre autoritatea judecatoreasca si Guvern, nici intre Parlament si Guvern”, a precizat presedintele CCR.

In privinta conflictului dintre Parlament si Guvern, Dorneanu a explicat ca legea fundamentala ii permite Executivului sa legifereze prin ordonante de urgenta si, prin urmare, nu exista niciun conflict intre cele doua puteri. ”Parlamentul este cel care are suveranitatea legislativa si competenta de a da legi organice primare. Guvernul, de regula, nu are asemenea competenta. In mod exceptional insa, chiar prin articolul 115 din Constitutie, Guvernul poate fi delegat de puterea legislativa sa emita ordonante, fie simple, fie de urgenta. In cazul ordonantelor de urgenta, delegarea este ceva mai larga, Guvernul putand sa le dea atunci cand are de rezolvat o situatie exceptionala, care nu poate fi evitata altminteri. In aceasta privinta, nu exista un conflict pentru ca Guvernul a actionat legal in sfera lui de competente de a emite ordonante. Este dreptul Guvernului sa aprecieze si urgenta, si continutul ordonantei”, a explicat Valer Dorneanu.

Referitor la celalalt conflict, intre puterea executiva si cea judecatoreasca, presedintele CCR a aratat ca el nu exista deoarece avizul Consiliului Superior al Magistraturii pe OUG 13 nu era necesar. ”In ceea ce priveste pretinsul conflict cu autoritatea judecatoreasca, acesta ar fi existat in masura in care Guvernul ar fi nesocotit o obligatie legala de a solicita un aviz obligatoriu. Or, CSM apreciaza oarecum excesiv faptul ca textul din lege care se refera la avizarea acelor aspecte care privesc autoritatea judecatoreasca ar indreptati CSM sa dea aviz in orice problema care priveste activitatea instantelor judecatoresti”, a mai explicat Dorneanu.

Presedintele Curtii Constitutionale a enumerat cazurile in care un act normativ nu poate fi adoptat fara avizul CSM: cand priveste organizarea si functionarea judecatoreasca sau drepturile si cariera judecatorilor. Joi, CCR urmeaza sa dezbata sesizarea depusa de Avocatul Poporului in legatura cu OUG 13, care vizeaza actul normativ pe fond, dar care ar putea fi respinsa ca inadmisibila intrucat ordonanta a fost abrogata.

Sursa foto: Shutterstock/Lukas Gojda

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri