Horia Georgescu si alti sase membri ai Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP sunt urmariti penal pentru abuz in serviciu in cazul unor despagubiri pentru trei terenuri din Bistrita care au fost supraevaluate, unul dintre beneficiari fiind omul de afaceri Mihai Rotaru, potrivit Directiei Nationale Anticoruptie.

Procurorii Directiei Nationale Anticoruptie au dispus efectuarea in continuare a urmaririi penale fata de suspectii Gianina Ancuta Opre, la data faptei presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din cadrul Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor (ANRP) si Horia Georgescu, Cristian Morarescu, Rodica Constantinovici, Remus Virgil Baciu, Lacramioara Alexandru si Nicolae Pricop, fosti membri ai aceleiasi comisii, toti fiind acuzati de abuz in serviciu daca functionarul public a obtinut un folos necuvenit pentru sine sau pentru altul, cu consecinte deosebit de grave, conform News.ro.

In acelasi dosar au fost pusi sub acuzare Mihai Rotaru si Diana Le Bomin, cesionari ai drepturilor litigioase, precum si evaluatorii Mihai Papasteri, Emil Nutiu si Gheorghe Vita, pentru complicitate la abuz in serviciu. Potrivit procurorilor DNA, in zilele de 3 si 29 septembrie 2009, Gianina Ancuta Opre, in calitate de presedinte al Comisiei Centrale pentru Stabilirea Despagubirilor din ANRP, impreuna cu ceilalti suspecti, membri ai aceleiasi comisii, incalcand prevederile legale, au aprobat, in trei dosare de despagubiri, rapoarte de evaluare prin care trei suprafete de teren, in suprafata de 4,93 hectare, 3,48 hectare si 2,32 hectare, toate din municipiul Bistrita, au fost evaluate la 47.370.400 lei, 29.507.700 lei si 21.356.700 lei, in total 98.234.800 de lei, sume ce au fost acordate drept despagubire lui Mihai Rotaru, Diana Le Bomin si unei alte persoane, beneficiari ai drepturilor litigioase.

"Terenurile respective au fost supraevaluate de catre suspectii Vita Gheorghe, Papasteri Mihai si Nutiu Emil, in calitate de evaluatori desemnati de Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, cu sumele de 39.475.330 lei, 24.006.584 lei si 14.929.906 lei (in total 78.411.820 lei), ce reprezinta un prejudiciu in dauna bugetului de stat concomitent cu obtinerea unor avantaje patrimoniale pentru persoanele beneficiare ale sumelor de bani”, sustin procurorii DNA.

Cei trei evaluatori ar fi intocmit rapoartele incalcand prevederile legale si Standardele Internationale de Evaluare, nu au comparat cu terenuri similare, ci au luat in calcul unele preturi puse la dispozitie chiar de beneficiarii despagubirilor si nici nu au verificat informatiile privind tranzactii cu proprietati imobiliare. Procurorii DNA le-au adus la cunostinta suspectilor atat calitatea procesuala, cat si acuzatiile din dosar.

Fostul sef al Agentiei Nationale de Integritate Horia Georgescu este judecat din 2015 intr-un dosar care vizeaza despagubiri acordate de ANRP pentru imobile supraevaluate. In acelasi dosar sunt judecate alte sapte persoane care au faceau parte din Comisia Centrala pentru Stabilirea Despagubirilor, acuzatiile fiind de abuz in serviciu. Remus Baciu, Lacramioara Alexandru, Rodica Constantinovici, Mihai Rotaru si Emil Nutiu sunt si ei judecati in alte dosare privind despagubiri de la ANRP.

Sursa foto: Shutterstock/Pakhnyushchy

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri