Modificarile aduse Codului de procedura civila in urma adoptarii Legii nr. 17/2017 din 17 marite au iscat o serie de discutii privind urmarile acestora. Corpul operatorilor Arhivei Electronice de Garantii Reale Mobiliare a emis un comunicat de presa in aceasta privinta iar pentru wall-street.ro, Octavian Popescu, partener al societatii de avocatura “Musat si Asociatii” si consilier in cadrul Baroului Bucuresti, a oferit mai multe clarificari in legatura cu unul dintre articolele modificate.

Art. 641. - Inscrisurile sub semnatura privata sunt titluri executorii, numai daca sunt inregistrate in registrele publice, in cazurile si conditiile anume prevazute de lege. Orice clauza sau conventie contrara este nula si considerata astfel nescrisa. Dispozitiile art. 664 si urmatoarele sunt aplicabile.

Aceasta modificare a iscat o serie de discutii in legatura cu inexistenta unui registru public de genul celor indicate in art. 641. AEGMR a publicat un comunicat de presa pentru a combate aceste afirmatii.

"Potrivit art. 2 alin. (1) din O.G. nr. 89/2000 privind unele masuri pentru autorizarea operatorilor si efectuarea inscrierilor in Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare, cu modificarile si completarile ulterioare, este un sistem de evidenta a prioritatii ipotecilor mobiliare si de publicitate, structurat pe persoane si bunuri in care se efectueaza inregistrarea operatiunilor privind ipotecile mobiliare, a operatiunilor asimilate acestora, a altor drepturi prevazute de lege, precum si publicitatea operatiunilor juridice prevazute de lege. In lumina acestor dispozitii legale, Corpul operatorilor afirma ca Arhiva Electronica de Garantii Reale Mobiliare (AEGRM) reprezinta fara nicio indoiala un registru public in sensul art. 641 din Codul de procedura civila, sus-mentionat", precizeaza AEGMR.

Privind procedura de inregistrare in registrele publice, Octavian Popescu, partener al societatii de avocatura "Musat si Asociatii" si consilier in cadrul Baroului Bucuresti, a facut o serie de precizari in legatura cu registrele publice, declarand ca notiunea de "registre publice" este una conceptuala, iar in functie de materia in care se solicita o astfel de cerinta se vor aplica proceduri individuale.

"De exemplu, exista anumite inscrisuri carora legea le recunoaste caracterul de titlu executoriu doar in situatia in care acestea sunt inregistrate in evidentele fiscale (registrele publice). Un exemplu ar fi contractele de inchiriere, care constituie titluri executorii doar daca acestea sunt inregistrate la organele fiscale sau daca au fost incheiate in forma autentica. In cazul acestora, atat inregistrarea la organele fiscale, cat si incheierea in forma autentica implica si inregistrarea in anumite evidente (registre) ale organelor fiscale sau, dupa caz, ale notarilor publici. Procedura de inregistrare in registrele aferente fiind in mod evident diferita in cele doua situatii.", afirma Octavian Popescu.

Aceasta modificare legislativa nu se aplica tuturor inscrisurilor sub semnatura privata, carora legea le-a conferit deja caracter de titlu executoriu prin norme speciale. Aceasta modificare nu schimba cu nimic caracterul contractelor de credit.

"Modificarea adusa de Legea nr. 17/2016 nu a afectat caracterul de titlu executoriu recunoscut de lege contractului de credit, prin instituirea unei conditii suplimentare,si anume aceea ca inscrisul care constituie titlu executoriu sa fie inregistrat intr-un registru public. Contractele de credit au deja o reglementare speciala care, potrivit regulilor si principiilor de drept, se va aplica cu prioritate intotdeauna. Practic, din perspectiva recunoasterii caracterului de titlu executoriu al contractului de credit bancar nu vorbim despre o veritabila modificare legislativa, astfel ca Legea 17/2017 nu are nici un impact asupra clientilor si bancilor.", adauga Octavian Popescu.

Legea 17/2017 a adus mai multe modificari asupra procedurii arbitrale, procedurii necontencioase judiciare si a asupra executarii silite.

Sursa foto: Bignai /shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »



Setari Cookie-uri