Avocatul lui Sebastian Ghita a cerut, marti, instantei supreme ca fostul deputat sa fie citat la arestul din Belgrad si, daca este posibil, sa fie si audiat prin videoconferinta in procesul in care este acuzat ca i-a dat o casa fostului primar din Ploiesti, Iulian Badescu, in schimbul finantarii echipei de baschet Asesoft Ploiesti.

In timpul procesului de marti de la instanta suprema, avocatul lui Sebastian Ghita a depus o serie de documente privind locul de detentie in care se afla fostul deputat si a sustinut ca acesta nu a fost citat legal pentru proces si nu a avut cunostinta despre termen, potrivit News.ro.

“Am luat legatura cu el si a zis ca doreste sa participle activ la proces, asa cum a facut-o pana acum de fiecare data”, a aratat aparatorul lui Ghita, care a cerut din acest motiv amanarea procesului.

Avocatul le-a mai cerut judecatorilor ca Ministerul Justitiei sa mijloceasca efectuarea unei videoconferinte cu penitenciarul din Belgrad si, tot prin minister, Ghita sa fie citat la arestul din Belgrad.

Procurorul DNA a fost de acord cu citarea lui Sebastian Ghita in strainatate.

Aparatorii lui Ghita au mai cerut conexarea cererii de arestare preventiva cu dosarul in care Ghita este acuzat ca i-a dat o casa fostului primar Iulian Badescu in schimbul finantarii echipei de baschet Asesoft Ploiesti. Instanta a fost de acord cu conexarea si a stabilit termen pentru 6 iunie, pana cand Ghita ar trebui citat in Serbia.

In 21 aprilie, procurorii DNA au cerut instantei supreme arestarea preventiva a fostului deputat Sebastian Ghita si in dosarul in care este judecat alaturi de fostul primar al Ploiestiului Iulian Badescu, caruia i-ar fi oferit o casa pentru a sponsoriza echipa de baschet de la bugetul local. Acesta este al treilea dosar in care procurorii DNA au cerut instantei arestarea preventiva in lipsa a lui Sebastian Ghita, in baza celorlalte doua mandate urmand sa fie solicitata extradarea fostului deputat din Serbia.

Daca cererea procurorilor va fi admisa de judecatori, acesta ar fi al treilea mandat de arestare preventiva emis in lipsa pe numele fostului deputat PSD, care a fost dat in urmarire in decembrie 2016 si a fost prins la Belgrad, in noaptea de 13 spre 14 aprilie, fiind atunci arestat in vederea extradarii.

In iulie 2015, DNA i-au trimis in judecata pe Sebastian Ghita si Iulian Badescu sub acuzatiile de dare, respectiv luare de mita, abuz in serviciu si spalare de bani. Potrivit DNA, in cursul anului 2013, Iulian Badescu, in calitate de primar al municipiului Ploiesti si ordonator principal de credite, cu incalcarea prevederilor legale, la instigarea lui Sebastian Ghita, a acordat clubului sportiv Asesoft Ploiesti, sustinut de acesta din urma, o finantare nerambursabila suplimentara de la bugetul local, in suma de 1.500.000 lei.

Pentru alocarea acelei finantari, Iulian Badescu ar fi pretins si primit de la Sebastian Ghita, prin intermediul unei societati comerciale controlate de omul de afaceri, o casa de locuit situata in municipiul Ploiesti, in valoare de 1.041.600 de lei, suma din care Badescu a suportat personal doar 124.000 de lei.

Sebastian Ghita are un mandat de arestare preventiva emis in lipsa, in 10 ianuarie, de instanta suprema, in dosarul in care este judecat pentru fapte de coruptie, alaturi de fosti sefi de Parchet si Politie din Prahova. Fostul deputat a fost dat si in urmarire internationala, prin Interpol. Sebastian Ghita mai are un mandat de arestare preventiva emis in lipsa de Curtea de Apel Ploiesti, in dosarul in care este urmarit penal pentru trafic de influenta, spalare de bani si constituire de grup infractional organizat, respectiv pentru ca ar fi pretins si primit de la reprezentantii firmelor Teamnet International si Asesoft International sume de bani pentru a determina factorii decizionali ai unor institutii si autoritati publice sa le atribuie contracte de prestare de servicii IT.

De asemenea, Sebastian Ghita mai este urmarit penal in alte trei dosare de coruptie.

In 17 aprilie, autoritatile sarbe au anuntat Politia Romana ca Sebastian Ghita a fost arestat in Serbia, in 14 aprilie, pe o perioada de 18 zile, in vederea extradarii. Fostul deputat Sebastian Ghita a fost localizat si retinut la Belgrad, in noaptea de 13 spre 14 aprilie. Ghita avea permis de conducere si buletin de Slovenia si era impreuna cu fratele sau in momentul capturarii.

In 27 aprilie, ministrul Justitiei Tudorel Toader a anuntat ca autoritatile romane au transmis la Belgrad toate documentele pentru extradarea lui Sebastian Ghita.

Curtea Suprema din Belgrad a prelungit, la solicitarea Romaniei, termenul de 18 de zile pentru transmiterea cererii de extradare in cazul lui Sebastian Ghita. Purtatoarea de cuvant a Curtii, Bojana Stankovic, a declarat pentru Tanjug miercuri ca, in cadrul procedurilor preliminare, termenul de detentie poate fi prelungit pana la 40 de zile. In cazul lui Ghita, imediat dupa retinere, au fost formulate doua decizii ale instantelor: una privind retinerea sa pentru o perioada de doua luni si o alta privind retinerea sa pentru 18 zile.

CITESTE SI: Ministrul Justitiei: Dupa ce instantele verifica legalitatea extradarii lui Ghita, incepem procedura de aducere in tara

Sursa foto: Agerpres

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri