Un grup de 71 de parlamentari, din toate grupurile politice, cu exceptia ALDE, a depus un proiect de lege privind aprobarea construirii autostrazii Iasi-Targu Mures, "Autostrada Unirii", criticand intarzierile Guvernului de a face pasi concreti pentru acest obiectiv, si cere ca autostrada sa fie terminata in patru ani. Potrivit legilor in vigoare, insa, doar Guvernul poate aproba astfel de investitii, scrie News.ro.

Proiectul este initiat de deputatul PMP Petru Movila, care reprezinta circumscriptia Iasi, si de deputatul PMP Marius Pascan, care reprezinta circumscriptia Mures. Alaturi de ei, au mai semnat initiativa alti 69 de parlamentari PNL, PSD, USR, UDMR si ai minoritatilor.

"Prezenta lege aproba executarea obiectivului de investitii Autostrada Iasi - Targu Mures, denumita in continuare Autostrada Unirii. Obiectivul de investitii Autostrada Unirii se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, din credite externe si din fonduri europene disponibile in cadrul exercitiului financiar multianual 2014-2020", se arata in proiect.

Initiativa desemneaza Ministerul Transporturilor drept coordonator al proiectului de investitii, stabilind un termen de finalizare de patru ani de la intrarea in vigoare a legii.

Semnatarii proiectului critica intarzierile Guvernului, care isi propune ca abia in 2021 sa inceapa realizarea studiilor de fezabilitate pentru aceasta autostrada.

"Prezenta lege aproba executarea obiectivului de investitii Autostrada Iasi - Targu Mures, denumita in continuare Autostrada Unirii. Obiectivul de investitii Autostrada Unirii se finanteaza de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Transporturilor, in limita sumelor aprobate anual cu aceasta destinatie, din credite externe si din fonduri europene disponibile in cadrul exercitiului financiar multianual 2014-2020"

"Cuantificam zece ani de studii si zeci de milioane de euro cheltuite pe studii de fezabilitate, studii care zac neatinse prin sertare. Oricat de mult are nevoie Romania de o autostrada de legatura intre Moldova si Transilvania, actiunile Guvernului denota o totala lipsa de strategie si directie", se arata in expunerea de motive.

Initiatorii sustin ca acest proiect de lege are "o importanta semnificativa" si va sublinia necesitatea concretizarii autostrazii "in cel mai scurt timp posibil".

Sansele ca un astfel de proiect sa fie adoptat sunt foarte reduse, avand in vedere ca Parlamentul nu are competente in domeniul realizarii de obiective de acest tip, ci doar Guvernul. Potrivit legilor, toti pasii necesari pentru construirea unei autostrazi sunt decisi prin Hotarare de Guvern.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri