Companiile private din Romania nu reprezinta inca modele inspirationale si nu avem suficienti campioni locali, sustine Doru Lionachescu, membru al board-ului BT Capital Partners. Unul dintre cei mai vechi specialisti de M&A din piata locala, Lionachescu crede ca sectorul privat romanesc sufera cronic de subdimensionare.

"A lipsit din spatiul public mesajul de crestere. Ne-am concentrat sa discutam despre antreprenoriat ca despre o chestiune maruntica, gingasa, care trebuie ajutata. In schimb, cand discutam despre companiile mari, apriori, perceptia statului si a organelor fiscale este ca au facut ceva ilegal", a declarat Lionachescu la conferinta Antreprenoriat 360, organizata de wall-street.ro, in parteneriat cu EY, Telekom Romania, casa de avocatura Pelifilip si Iqos.

El sesizeaza faptul ca, desi companiile private locale nu au reprezentat modele inspirationale, in prezent incep sa apara si campioni "made in Romania" care pot deveni modele pentru tanara generatie. Oficialul BT Capital Partners precizeaza ca, din randul companiilor care in 2009 erau in topul celor mai valoroase din Romania, in prezent jumatate dintre patronii sau fondatorii acestor business-uri.

Antreprenoriatul este vazut ca o cale de a-ti face viata usoara sau de a pacali Fiscul. Pana nu ajungem ca antreprenoriatul sa aiba o pozitie inspirationala pentru tanara generatie, lucrurile nu se vor schimba - Doru Lionachescu.

El sesizeaza si faptul ca "morala si etica ortodoxa spune ca nu este bine sa faci profit" si, mai mult, opinia publica lucreaza si cu o "mitologie occidentala", care spune ca antreprenorul este bun si productiv, in timp ce companiile publice sunt ineficiente si clientelare. Realitatea din teren este insa diferita, dar "discutiile se poarta mereu la nivel empiric".

Lionachescu critica si deciziile in cascada de majorare a veniturilor in sectorul public si mesajele indreptate impotriva corporatiilor, acestea neavand potential sa creeze un impact pozitiv pentru schimbarea atitudinii fata de antreprenoriat si sa creeze emulatie.

"Un tanar care este acum in scoala trebuie sa vada o succesiune de vesti poztive despre antreprenori, sa vada ca un fond a facut un exit dupa un numar de ani nu cu 5 milioane de euro, cu cu un miliard de euro, altfel va fi mult mai confortabil sa lucreze la stat", concluzioneaza Lionachescu.

Sectorul privat romanesc sufera cronic de subdimensionare

"Pe medie, sectorul privat de top din Romania, dar ne oprim la primele 20-30 cele mai valoroase companii, este pe media economiei romanesti. Ca intreaga piata, sectorul privat romanesc sufera cronic de subdimensionare", subliniaza fondatorul Capital Partners.

El a dat exemplul pozitiei de cash a gigantului Apple, care la sfarsitul anului trecut era de 1,5 ori mai mare decat PIB-ul Romaniei in 2016, iar la nivel regional cele mai valoroase 10 companii private romanesti reprezinta doar jumatate din valoarea celei mai mari companii din Polonia.

Avem o mare problema ca nu reusim sa construim campioni locali. Mesajul catre antreprenori este ca trebuie sa porneasca cu mindset-ul de a domina piata locala si regionala.

Oficialul BT Capital Partners avertizeaza ca "operam intr-o piata mica, intr-o economie marginala" si acest tip de antreprenoriat nu creeaza literalmente multa valoare adaugata in economie.

"Daca in 2012 media tranzactiilor de M&A era la circa 5 milioane de euro, iar anul trecut a ajuns la 24 milioane de euro, in regiune mid market-ul cand vine vorba de M&A inseamna tranzactiide 200 de milioane de euro", a afirmat Lionachescu.

Sursa foto: Ovidiu Udrescu

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri