Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a publicat, joi, lista cu persoanele care au intrat in arhiva SIPA, printre ele numarandu-se fostul sef al ANI, Horia Georgescu, Marius Iosif, Laura Iulia Scantei, vicepresedinte al Senatului. Arhiva SIPA este gazduita de Administratia Penitenciarelor, iar ultima vizita a fost facuta in 2013.

Magistrati, functionari in Ministerul Justitiei sau persoane cu functii de conducere in Administratia Nationala a Penitenciarelor se afla pe lista persoanelor care au intrat in arhipa SIPA. Intre ei este si Florin Teodor Andronache, fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc, care mentiona ca este ofiter SRI, intr-o declaratie de avere din 2013, an in care a intrat si in arhiva, scrie News.ro.

Cine sunt persoanele care au intrat in arhiva SIPA

Marius Iosif - avocat, fost judecator si fost director general al Administratiei Nationale a Penitenciarelor in perioada septembrie 2007- mai 2008. El a fost schimbat din functia de sef a ANP de catre ministrul de atunci al Justitiei Catalin Predoiu, care i-a reprosat "lipsa de comunicare si lipsa de tact” si a invocat si faptul ca legea prevede organizarea unui concurs pentru ocuparea acelui post, Marius Iosif ocupand functia prin detasare.

Vasilica Bura - fost judecator la Tribunalul Bucuresti, detasata la Ministerul Justitiei la nivelul anului 2007. In prezent, este notar public.

Iulia Laura Scantei - notar public, fost director de cabinet al ministrului Justitiei Tudor Chiuariu. Este la primul mandat de senator PNL, fiind si vicepresedinte al Senatului.

Danut-Marian Manzala - functionar al Ministerului Justitiei, personal asimilat judecatorilor si procurorilor, fost consilier la Institutul National de Criminologie.

Nicolae Tiliban - functionar in cadrul Administratiei Nationale a Penitenciarelor.

Doina Armean – procuror detasat la Ministerul Justitiei, directorul general al Directiei Resurse Umane si Relatia cu Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

Horia Georgescu - in 2008 consilier al ministrului Justitiei Catalin Predoiu, fost director al Agentiei Nationale de Integritate (ANI) in perioada aprilie 2012-martie 2015. El a fost membru al comisiei SIPA.

Tiberiu Ungureanu - fost sef al Directiei pentru Prevenirea Criminalitatii in Mediul Penitenciar.

Popescu Marian Cornel – comisar sef, directorul Directiei Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (D.P.C.T.) din Administratia Nationala a Penitenciarelor.

Valentin Ignuta – subcomisar de penitenciare

Monica Boboc - magistrat asistent la Inalta Curte de Casatie si Justitie, detasat la Ministerul Justitiei director adjunct in Directia de Resurse Umane.

Florin Teodor Andronache, fost consilier al ministrului Robert Cazanciuc. In declaratia de avere din august 2013, el mentiona ca a incasat venituri de la Serviciul Roman de Informatii, in calitate de "ofiter", iar in declaratia de avere din ianuarie 2014 a indicat “UM 0735 Ploiesti”, care apartine SRI.

Marius Stef - comisar sef de penitenciare. In 2015, a fost schimbat din functia de director al Directiei Prevenirea Criminalitatii si Terorismului (DPCT) din Administratia Nationala a Penitenciarelor, prin ordinul ministrului Justitei, din cauza managementului defectuos.

Despre alte persoane - Eugen Mihai Fantana, Andreea Istrati, Constantin Caruntu, Ungur Florian si Iulian Spinu - nu exista date disponibile.

Ministerul Justitiei precizeaza ca din documentele pe care le detine nu rezulta activitatile desfasurate in 2006 si anunta ca va face publice si rapoartele din 2008, care consemnau nereguli privind "evidenta, pastrarea, procesarea, multiplicarea si distrugerea informatiilor secrete de stat", precum si procesele verbale ale comisiilor a caror activitate a vizat arhiva SIPA.

Dupa desfiintarea arhivei, in 2006, un numar de 22 de „vizite” au fost consemnate in 22 procese verbale intocmite „cu ocazia sigilarii/desigilarii spatiilor in care a fost depozitata arhiva”.

Cele 22 de procese verbale consemneaza data vizitei, Ordinul ministrului justitiei prin care a fost permis accesul in arhiva, componenta comisiei, semnatura membrilor comisiei, precum si mentiunea „dupa verificarea si inspectarea starii documentelor in vederea desfasurarii pe viitor a lucrarilor comisiei s-a procedat la sigilarea ferestrelor, resigilarea usilor celor doua camere precum si a usii de acces la acestea”, indicandu-se si numarul sigiliului folosit.

Vezi mai jos lista publicata de Ministerul Justitiei si datele la care a fost accesata arhiva SIPA:

  • 01.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Scantei Laura-Iulia, Manzala Danut-Marian, Tiliban Nicolae.
  • 06.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, , Armean Doina, Scantei Laura-Iulia, Manzala Danut-Marian, Tiliban Nicolae.
  • 14.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Manzala Danut-Marian, Tiliban Nicolae.
  • 20.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Scantei Lura-Iulia, Manzala Danut-Marian, Tiliban Nicolae.
  • 28.06.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Scantei Lura-Iulia, Manzala Danut-Marian, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae.
  • 05.07.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Scantei Laura-Iuliana, Manzala Danut-Marian, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae.
  • 13.07.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Manzala Danut-Marian, Tiliban Nicolae.
  • 20.07.2007: Iosif Marius, Armean Doina, Manzala Danut-Marian, Tiliban Nicolae.
  • 01.08.2007: Armean Doina, Scantei Lura-Iulia, Manzala Danut-Marian, Tiliban Nicolae
  • 31.08.2007: Iosif Marius, Scantei Lura-Iulia, Georgescu Horia, Tiliban Nicolae
  • 07.09.2007: Bura Vasilica, Armean Doina, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae
  • 14.09.2007: Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Manzala Danut-Marian, Tiliban Nicolae
  • 04.10.2007: Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Iosif Marius, Fintana Eugen-Mihai, Tiliban Nicolae, Caruntu Constantin
  • 02.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae.
  • 05.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Tiliban Nicolae
  • 09.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Bura Vasilica, Armean Doina, Istrati Andreea, Scantei Lura-Iulia, Tiliban Nicolae
  • 28.11.2007: Iosif Marius, Georgescu Horia, Istrati Andreea, Ignuta Valentin
  • 05.12.2007: Iosif Marius, Bura Vasilica, Georgescu Horia, Boboc Monica, Istrati Andreea, Manzala Danut-Marian, Ignuta Valentin, Ungur Florian
  • 24.01.2008: Iosif Marius, Ungureanu Tiberiu, Popescu Marian-Cornel, Oana Iuliu-Maximilian, Radu Mihaela, Postelnicu Ionel, Tiliban Nicolae
  • 10.04.2008: Iosif Marius, Scantei Iulia, Georgescu Horia, Raduta Cornel, Ungureanu Tiberiu, Tiliban Nicolae
  • 22.04.2008: Iosif Marius, George David, Iulian Spinu, Tiliban Nicolae
  • 13.12.2013: Andronache Florian-Teodor, Stef Marius, Oltenas Adrian, Tiliban Nicolae

Ministrul Justitiei: Voi desecretiza si celelalte rapoarte

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader, a declarat joi, la Parlament, ca au existat mult mai multe vizite in arhiva SIPA, despre care va oferi mai multe detalii dupa ce va desecretiza alte doua rapoarte in acest sens, unul dintre ele avand caracter secret de stat si este nevoie ca Guvernul sa adopte o Hotarare, potrivit News.ro.

Toate cele 22 de vizite nu sunt 22, sunt mult mai multe. Cele pe care le-am enumerat eu sunt 22, pe baza ordinelor pe care le-am trecut acolo si datele. Sunt mult mai multe vizite, sunt si doua rapoarte pe care nu le-am desecretizat, dar le vom desecretiza, cele doua din care veti afla mai multe informatii si sigur, mai multe vizite

Ministrul Justitiei, Tudorel Toader

Tudorel Toader a mai spus ca unul dintre rapoarte are caracter secret de stat, fiind astfel necesar sa se emita o Hotarare de Guvern. "Vreau sa le vad regimul, unul are caracter de secret de stat. Secretele de stat nu intra in competenta ministrului de a le desecretiza, ci trebuie initiata o HG. Vom initia o Hotarare, va fi adoptata probabil de Guvern, vom desecretiza si vom publica in maniera pe care deja o stiti”, a completat ministrul.

De asemenea, intrebat ce inseamna mai multe vizite si de ce nu le face publice, Tudorel Toader a sustinut ca „raportul este secret” si nu are voie sa spuna nimic din el.

Sursa foto: Agerpres / Alex Tudor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri