Anul 2016 a fost unul bun pentru piata de fuziuni si achizitii din Romania. Tranzactiile "vedeta” au fost cu siguranta achizitia activelor SAB Miller de catre japonezii de la Asahi (inclusiv a fabricii Ursus), cumpararea pachetului majoritar al KMG International, fostul Rompetrol Group, de catre chinezii de la CEFC (China Energy Company Limited), precum si achizitia Profi de catre fondul de investitii Mid Europa Partners. Fiecare dintre aceste tranzactii au depasit pragul valoric de 500 milioane euro.

Virgil Bucur este manager servicii de consultanta financiara Deloitte Romania.

Alaturi de investitorii strategici, companii care activeaza in acelasi segment al industriei si care cauta sa isi consolideze cota de piata sau sa se extinda in alte regiuni mizand pe cunoasterea modelului de afacere, fondurile cu capital privat sunt cei mai activi investitori pe piata locala de fuziuni si achizitii.

In general, fondurile de investitii care administreaza active semnificative de peste patru miliarde de euro exploreaza piata din Romania pentru a identifica oportunitati de achizitii reprezentate de afaceri mature care concentreaza o cota de piata semnificativa, afaceri capabile sa genereze un nivel sanatos de fluxuri de numerar din operatiuni.

Situatia economica favorabila, dar si perspectivele macroeconomice bune, atrag din ce in ce mai mult fondurile de capital regionale cu un nivel mai redus al activelor administrate, catre sectoarele de piata aflate in crestere si consolidare. Un exemplu actual relevant este sectorul serviciilor medicale si al lanturilor de farmacii, unde companiile de talie mica si medie au devenit oportunitati de investitie.

Tranzactiile amintite mai sus sunt extremele pietei de fuziuni si achizitii locale, intrucat piata este in principal marcata de tranzactii cu valori mici si medii, cuprinse intre cinci si 30 de milioane Euro.

Problemele comune ale antreprenorilor locali

In peisajul companiilor din Romania exista multe afaceri de familie care au reusit sa creasca organic si sa isi consolideze cota de piata. Accesul redus la sursele de finantare, dar si cadrul fiscal incert si de multe ori impovarator, au influentat negativ dezvoltarea acestora. In ciuda lichiditatii bune existente pe piata si a nivelului scazut al ratelor de dobanda, problema atragerii de finantare de catre companiile de talie mica si medie pentru proiectele de extindere ramane una majora. In acelasi timp, modelul antreprenorial specific acestor companii, in care deciziile sunt concentrate in jurul actionarului principal, dar si accesul limitat la date financiare si de piata relevante procesului de decizie, afecteaza capacitatea de reactie a companiei la schimbarile din mediul concurential.

Astfel, lipsa resurselor de finantare necesare cresterii, incapacitatea de a investi in continuare in cresterea profitabilitatii companiei, cat si riscul de a pierde avantajele competitive, reprezinta suficiente motive pentru un antreprenor sa isi doreasca vanzarea afacerii catre un investitor strategic sau financiar.

Cum obtin fondurile private de investitii randamente remarcabile?

Principalii factori care genereaza randamentul superior obtinut de fondurile private de investitii sunt reprezentate de imbunatatirea modelului operational al companiei din portofoliu, o mai buna aliniere a intereselor dintre actionari si managementul companiei prin imbunatatirea guvernantei corporative, precum si utilizarea de imprumuturi bancare sindicalizate pentru finantarea achizitiilor (efectul de levier). In general, fondurile au acces la manageri experimentati si pot colabora inclusiv cu fosti executivi cu o experienta vasta in industrie, capabili sa eficientizeze modelul de afacere urmat de companie. Accesul mai facil la finantarile bancare, la pietele globale de capital - cu un cost redus datorita riscului mai scazut perceput de creditori, faciliteaza finantarea tranzactiei printr-un mix de surse interne si fonduri atrase de la creditori.

Un moment favorabil

Prezenta fondurilor de capital privat a devenit mai accentuata in ultimii ani pe piata din Romania, in special in sectoarele de industrie aflate in crestere, contribuind la consolidarea acestora.

Ciclul economic favorabil traversat de economia romaneasca, dar si multiplii de tranzactie in crestere fata de anii precedenti, creeaza un moment oportun pentru antreprenorii locali. Cei care urmaresc un exit si vor sa isi asigure iesirea din afacere la o valoare care sa le ofere un randament satisfacator, dar si fonduri suficiente pentru a se aventura in noi oportunitati, se bucura acum de momentul ideal.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Economie »


Setari Cookie-uri