Procesul in care Liviu Dragnea este judecat pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman, va fi reluat de la zero, au decis, marti, magistratii Inaltei Curti de Casatie si Justitie.

Decizia a fost luata in conditiile in care judecatoarea Anamaria Dascalu se va pensiona si nu va mai face parte din acest complet, fiind inlocuita de Constantin Epure, potrivit News.ro. Astfel, a fost invocata o decizie a CEDO, fiind pusa in discutie din oficiu reluarea procesului. Avocatii au fost de acord cu reluarea procesului, astfel ca instanta suprema a stabilit un nou termen pentru data de 3 octombrie.

O decizie similara a fost luata, marti, de instanta suprema si in procesul in care presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, este judecat pentru marturie mincionoasa. Magistratii au decis reluarea procesului, iar un nou termen in acest dosar a fost stabilit tot pentru 3 octombrie.

Acelasi complet judeca si procesul fostului vicepremier Gabriel Oprea, fiind de asteptat ca magistratii sa ia o decizie similara.

Cincisprezece persoane au protestat, marti dupa-amiaza, in fata sediului Inaltei Curti de Casatie si Justitie, in asteptarea inceperii procesului in care este judecat Liuviu Dragnea.

In acest dosar, presedintele PSD, Liviu Dragnea, a fost trimis in judecata de procurorii Directiei Nationale Anticoruptie in 15 iulie 2016, pentru instigare la abuz in serviciu si instigare la fals intelectual, fiind acuzat alaturi de fosta sa sotie si de fosti angajati ai DGASPC Teleorman.

Potrivit procurorilor, in perioada iulie 2006 - decembrie 2012, Liviu Dragnea, in calitate de presedinte al Consiliului Judetean Teleorman, respectiv de presedinte al PSD Teleorman, a determinat-o pe Floarea Alesu, la acea vreme director executiv al Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman, sa isi incalce atributiile de serviciu prin mentinerea in functie si implicit plata drepturilor salariale pentru doua angajate ale aceleiasi institutii. "In realitate, cele doua persoane si-au desfasurat activitatea la sediul organizatiei judetene Teleorman a partidului politic al carui presedinte era inculpatul Dragnea Nicolae Liviu, aspect cunoscut de acesta din urma", sustine DNA.

Fosta sotie a lui Dragnea, Bombonica Prodana, este acuzata de abuz in serviciu, alaturi de fosti sefii din Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Teleorman. Bombonica Prodana a fost pusa sub acuzare pentru ca, in perioadele 3 martie - 1 august 2008 si 3 iulie 2009 - 1 august 2010, nu a sanctionat doua subordonate incadrate in functia de referent la institutiile pe care le conducea, desi stia ca nu s-au prezentat la serviciu si nu au respectat prevederile contractului individual de munca si fisa postului.

La cererea Bombonicai Prodana, care a invocat o exceptie de neconstitutionali instanta suprema a sesizat Curtea Constitutionala in privinta definitiei abuzului in serviciu. CCR a decis ca impunerea unui prag valoric in ceea ce priveste abuzul in serviciu este de competenta Parlamentului, precizand ca reglementarea valorii pagubei si gravitatea vatamarii rezultate din comiterea faptei de abuz in serviciu este necesara pentru delimitarea raspunderii penale de celelalte forme de raspundere juridica. Ministerul Justitiei a anuntat ca, urmare a deciziei CCR, infractiune a de abuz in serviciu urmeaza sa fie redefinita, inclusiv prin instituirea unui prag valoric.

Sursa foto: Agerpres / Alex Tudor

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Legal Business »



Setari Cookie-uri