Numele Brioni vine de la cel al unui hotel de pe coasta Marii Adriatice, botezat la randul sau dupa arhipelagul denumit Brijuni de catre croati si Brioni de catre italieni.
Singurul lucru pentru care aceste insule duc cu gandul la putere este faptul ca maresalul Tito a inchis zona si si-a facut-o resedinta. Astazi insa, Brioni este emblema puterii absolute in moda, devenind casa care a inventat asa-numitele power-suits, in fata carora clasa business paleste.

Compania Brioni a fost fondata in 1945, de maestrul croitor Nazareno Fonticoli si legendarul designer Gaetano Savini. La sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial, cei doi deschideau un mic magazin in zona centrala a Romei, pe Via Barberini. Inca de la inceput, Brioni a tintit clasa celor putini, dar privilegiati: aristocratia italiana si noii bogati ai Europei.

Primul pas important spre lume a fost o prezentare de moda desfasurata in 1952, la Palazzo Pitti, unde colectia a zdrobit instantaneu inimile potentatilor vremii si a fost promovata aproape cu forta catre principalele capitale europene. Succesul a fost atat de mare, incat in 1954 cei doi deja cucerisera si America, odata cu prezentarea de la New York. Dar saltul major, care le-a adus consacrarea, a fost Hollywoodul, cel care deja impunea tendintele in tot ce insemna moda si simbol social. Rand pe rand, au devenit dependenti de Brioni staruri de prim rang: Clark Gable, Gary Cooper, John Wayne, Kirk Douglas sau Rock Hudson.

Dupa 1995, costumele Brioni au reaparut pe ecrane drept accesoriu de baza al unui alt simbol consacrat - James Bond. Si, se stie deja, Brioni sunt costumele fara de care nu poate trai mogulul afacerilor imobiliare din SUA, Donald Trump, care nu se aprovizioneaza - evident - de la cele doua magazine din Manhattan, ci are la dispozitie propriul reprezentant al companiei.

Acasa la clienti

De altfel, Brioni a intrat cu usurinta in lumea nobililor si industriasilor deoarece a tinut seama de un detaliu important pentru oricine are mai mult de cateva milioane de dolari in banca: discretia. Nici un om cu adevarat puternic nu are chef sa fie fotografiat prin magazine pipaind camasi sau cravate. Brioni nu a fost prima, dar a fost cea mai importanta companie care a angajat resurse umane semnificative pentru a-si conduce afacerea direct in casele clientilor. Astazi, Brioni are 900 de croitori care zboara dintr-o parte intr-alta a lumii pentru a lua masurile a 25.000 de clienti de prima mana. Altii au grija, de acasa, de fabricile din Abruzzo, deschise de companie abia dupa ce numele Brioni s-a impus in toate capitalele lumii: o fabrica de camasi, una de pielarie, una pentru articole destinate femeilor si un atelier pentru manufacturarea jachetelor si pantalonilor.

Cu dare de mana

Se zvoneste ca un sultan din Orientul Mijlociu a comandat, intr-o luna, nu mai putin de 100 de costume. Un calcul simplu arata ca Brioni a castigat doar din aceasta comanda bani cam cat ar avea nevoie uzina Tractorul Brasov pentru revigorare. Un trusou complet Brioni costa cam cat o masina buna sau foarte buna: costumele de-a gata se vand cu 3.600-5.500 de dolari (o linie separata, cu 20% mai scumpa, este disponibila prin Neuman Marcus), in timp ce costumele facute pe masura incep de la 4.000 si pot ajunge si la 24.000 de dolari.

La acestea trebuie sa adaugati o cravata Brioni, din matase, desigur, al carei pret este, de numai 150 de euro. In schimb, analistii de fashion spun ca aceste cravate, daca sunt cat de cat ingrijite, rezista o viata intreaga, iar culorile si croiala casei le inscriu printre putinele elemente de vestimentatie care nu ies niciodata din moda. La un asemenea costum nu se poate alege decat o camasa pe masura - 150-500 de euro. Vestea proasta este ca la noi e frig, deci e nevoie si de o haina (tot Brioni, evident), care poate costa singura mai mult decat toate cele de mai sus: cea mai scumpa, facuta din lana vicua, pe masura, ajunge la 25.000 de euro. Total - intre 3.800 si 50.000 de dolari pentru o tinuta de zi.

Laude neincetate

Cravatele Brioni fac cel mai bun nod din lume, spun unii. Altii acorda calificative de genul imaculat sau impecabil hainelor de lana. Multi se inchina la fiecare material dintre cele peste 5.000 de combinatii de culori si texturi. Toata lumea recunoaste ca firma Brioni are cei mai buni croitori din lume, iar dictionarele sustin ca aceasta companie a fost primul ambasador real al modei pentru barbati din lume. Ziarele comenteaza ca hainele Brioni nu sunt pentru cei slabi de inger: umerii lati si talia stransa se potrivesc doar oamenilor puternici - de unde si porecla de power-suit.

Comentatorii de moda au si un citat celebru: Costumul favorit al lui Donald Trump face sedinta de cumparaturi in cautarea unui frac sa semene cu o adiere de vant: alegeti reverele si tipul de piept, si costumul va fi gata in sase-opt saptamani. Fiecare costum inseamna minimum 18 ore de munca, pentru cele de-a gata, si mult mai multe pentru cele facute la comanda. Conform seniorului firmei, Savini-Brioni, lana este un material viu, care trebuie sa fie ajustat, dar lasat sa respire. Costumele pe care le cumparati de la noi sunt calcate de cel putin 184 de ori, timp de doua luni. De aceea trebuie sa asteptati atat de mult.

Pentru fiecare anotimp, 900 de croitori creeaza 200 de modele, in diferite stiluri si masuri. Din 2007, o parte din acestea vor ajunge si in Romania, printr-o franciza ce va oferi (celor care isi permit) produsele Brioni, in cadrul viitorului Blossom - Luxury Department Store. Pana atunci, singura posibilitate este sa vizitati un magazin din Londra, Roma sau Paris.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri