Belgianul Jan Glas, managing partner al companiei de contabilitate si audit TPA Horwath Romania, unul din jucatorii importanti de pe piata, a povestit pentru wall-street.ro cum isi gestioneaza cea mai mare dintre pasiuni, ciclismul.
Glas este un impatimat al ciclismului, are 5 biciclete, de oras, road bike si mountain bike, si printre preferatele lui se numara una de asfalt, pe care o tine in Belgia, si despre care spune ca nu indrazneste sa o aduca in Romania. Printre preferatele antreprenorului se numara si o bicicleta de munte.

Omul de afaceri a mers pe bicicleta la Santiago de Compostela si a participat la Maratonul din New York, insa pasiunea lui nu se mai rezuma doar la participarea la astfel de evenimente Anul trecut a organizat, impreuna cu cativa prieteni, prima editie a evenimentului Maratonul Vinului, care urmeaza sa fie organizat si anul acesta. In plus, planuieste sa infiinteze si o fundatie pentru a gestiona banii stransi in cadrul evenimentelor de ciclism. Ideea evenimentelor este sa includa si o parte de caritate, asa ca fondurile sunt donate.

“Dezvoltam cateva evenimente de ciclism. Maratonul Vinului de la Urlati a adunat circa 500 de participanti anul trecut, iar in vara acestui an va fi organizat din nou”, spune Glas.

Evenimentele sportive devin din ce in ce mai frecvente in mediul corporate, de la alergat si ciclism, la competitii de fotbal sau tenis. In opinia lui Glas, aceste tipuri de evenimente si sportul in general incep sa aiba o componenenta din ce in ce mai mare de networking.”Inainte te intalneai la Rotary, iar acum ii propui unui partener sa mergeti cu bicicleta sau sa participati la un triatlon”, considera omul de afaceri.

Organizarea unor astfel de evenimente dureaza luni de zile, spre un an chiar, incluzand aprobarile de la Politie si Primarii si cautarea unui sponsor. “Costurile depind de foarte multe variabile. O organizare a unui eveniment doar cu lucrurile de baza poate costa intre 5.000 si 15.000 euro”, povesteste Glas.

Pasiunea pentru ciclism si organizarea acestor evenimente reprezenta singura activitate a lui Glas pe langa TPA Horwath. Contabilitatea este de altfel domeniul pentru care fostul consultant Deloitte a intrat in afaceri.

Glas a venit in Romania in 1997, la 29 de ani, in perioada in care a fost primul val de entuziasm al investitorilor straini. “A fost ales Constantinescu presedinte si toata lumea era cuprinsa de entuziasm. Asa am fost si eu. Am infiintat firma de contabilitate Quintus in Romania, compania care acum 5 ani a intrat in TPA Horwath”, povesteste Glas, ca a inceput business-ul in Romania dupa ce a lucrat 6 ani in Deloitte, in Belgia si Italia.

Ce l-a determinat pe tanarul Jan Glas sa apuce calea businessului in Romania si nu intr-o alta tara? Oportunitatile uriase din anii 1990, dar si limba, “una dintre cele mai europene din regiune, foarte apropiata de fraceza si italiana”.

“Imi place sa stiu limba tarii in care imi petrec cea mai mare parte din timp”, spune Glas intr-o romana impecabila. In plus, Romania era in 1997 o piata cu oportunitati. “Polonia, Cehia, Ungaria erau piete mult mai dezvoltate decat Romania la aceea data. Romania este un caz special. In Romania s-a stat pe loc 6 ani dupa revolutie. Abia in 1996 au inceput sa se miste lucrurile, s-a inchis bancile..”, povesteste Glas.

Bineinteles anuntul plecarii sale in Romania a fost intampinat de o tacere deplina in randul cunostiintelor din Belgia.

Primul soc in Romania a fost la aeroport, cand primele cuvinte ale persoanei care ii controla pasaportul au fost “cand plecati?”. “Asa li se ura Bine ati Venit strainilor in Romania la aceea data”, povesteste amuzat Glas. Bineinteles, acum, lucrurile s-au schimbat la aeroport, asa cum intreg mediul de afaceri din Romania a evoluat.

“Nivelul de management a crescut si asta se vede si in comunitatea de expati.In 97 in fiecare firma existau la nivel de middle management cel putin cativa expati. Acum este o raritate cand mai gasesti o companie care sa aiba cate un expat la acest nivel”, spune Glas.

“E mult mai greu acum, dar este mult mai sanatos. Inainte piata crestea uluitor, dar nesanatos. Acum este o piata pentru investitori strategici si nu pentru speculanti”, a completat omul de afaceri.

A ramas in Romania pentru ca businessul creste an de an, iar la nivelul la care este afacerea acum nu ar avea de ce sa se retraga de pe piata. Glas nu a facut insa doar afaceri bune.

Acesta a deschis cu un grup de prieteni la inceputul anilor 2000 Amsterdam Cafe, unul dintre primele localuri din centrul vechi, care, desi in prezent nu mai exista ramane pentru cei care frecventau zona si inainte de explozia HoReCa, un punct de reper pe strada Covaci.

“A fost cea mai proasta afacere din viata mea. Am ajuns in centrul istoric cu 10 ani prea devreme. Pe de alta parte, la nivel emotional aceasta cafenea a fost o experienta extraordinara”, povesteste Glas.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri