Adrenalina, cadere libera cu 200 km/h, incurajari si imbratisari, un loc unde varsta, pregatirea sau statutul social palesc in fata simplului fapt ca ai curajul de a-ti infrunta temerile si de a testa un vis vechi al omenirii – zborul liber.
Am ajuns pe aerodromul Clinceni, la 17 km de Bucuresti, sambata dimineata. Desi vantul batea destul de puternic cerul era senin si se formase deja coada la salturi cu parasuta. Majoritatea in tamdem, lipiti de un instructor experimentat, insa si pasionati de acest sport extrem, persoane care dupa ce au terminat cursurile pregatitoare si si-au luat licenta pot sari fara niciun ajutor sau indrumare.

Multi dintre cei ce aleg acest sport, aveam sa aflu ulterior, sunt oameni de business, corporatisti care stau zeci de ore saptamanal la munca, inchisi in birouri, in intalniri, la cravata si costum.

Este si cazul lui Simone, italian ce este country manager la o multinationala cu sediu si in Bucuresti si care este pasionat de sporturi extreme. Mai mult, el se ocupa si de pregatirea formatiei feminine de skydiving a Romaniei, o premiera in tara. “Dupa o saptamana grea, la birou, presiune, simti nevoia sa te destinzi, sa te relaxezi. Si deseori nu este suficient sa iesi cu prietenii, sa stai tot in oras, ci simti nevoia sa te deplasezi. Si aici mi-am facut prieteni, ma simt ca intr-o familie. Sar de obicei de 2-3 ori pe luna”, spune el.

Intrebat daca a incercat sa isi convinga si colegii sa sara, el a spus ca nu, categoric. “Este un sport pe care ti-l alegi singur, este necesar liberul arbitru. Tu alegi daca vrei sa faci asta, sau nu”.

In dreapta lui Simone se pregatesc doi tineri sa sara, pentru prima oara. Alex lucreaza in IT, la firma IXIA si a dorit sa ii faca un cadou prietenei ei, de ziua sa de nastere. “Asa simt ca imi traiesc viata! Am incercat mai multe sporturi, mai mult sau mai putin extreme – triatlon sau parapanta, de exemplu. Simt ca si Romania a inceput sa se miste pe acest segment, vine puternic din spate. Mai mult, deja se organizeaza destul de multe concursuri ce au si componente extreme”, spune el.

Pe o banca, la soare, deja in costumul special pentru sarituri, se odihneste Crstian, avocat. “Inainte de a sari pentru prima oara parca vedeam Bucurestiul in nuante mult mai gri. Dupa ce am sarit insa, totul pare mai colorat! Vezi viata altfel!”, spune el, pasionat.

El este deja la peste 300 de sarituri. “Preturile celor de la TNT Brothers mi se par ok, nici mari, nici mici. Recomand, daca chiar esti pasionat(a), sa faci cursurile pentru a putea sari fara instructor. Asa este mult mai ieftin”, spune el. Cristian a incercat si alte sporturi extreme, precum bungee jumping, dar nu i-au placut atat de mult ca saltul in gol, de la 4.500 de metri, cu parasuta. “La saritul cu coarda este o experienta nervoasa. Simti ca se apropie, sacadat, un punct, spre tine. Punctul in care vei fi smucit si se va intinde coarda. Aici, este plutire”, spune el, subliniind ca experienta nu este deloc periculoasa, fiind dublu asigurat.

Un business profitabil


Business-ul fratilor Bogdan si Dragos Boeru, inceput in 2010, este unul profitabil. “Mergem cu o marja de profit de 10-15%, investitiile totale se ridica la peste 300.000 euro”, spune Bogdan Boeru. “Numai pe avionul propriu, Cesna 206, am dat 115.000 euro”, completeaza el. De asemenea, o singura parasuta costa, conform unui instructor de la fata locului, circa 14.000 de euro.

Business-ul este deschis de vineri pana duminica si, zilnic, au loc circa 200 de salturi. TNT Brothers au 10 angajati full time (piloti, administratori si chiar si oameni care se ocupa de iarba de pe aerodrom) si 15 colaboratori (instructori). “Cererea este in crestere. Avem 180 de licentiati care vin la noi frecvent sa sara si 40 dintre ei si-au luat licentele chiar aici”, completeaza Bogdan Boeru.

Preturile variaza de la 650 de lei (salt in tandem fara filmare si fotografiere) pana la 950 de lei, cu filmare si fotografiere. Salturile se realizeaza de la inaltimea de 4.500 de metri, parasuta deschizandu-se la ~1.000 de metri.

“Romania este inca in spatele unor tari din regiune in ceea ce priveste popularizarea acestei activitati”, spune Ovidiu Solomonov, CEO la PrevYou. “De exemplu, in Cehia, este o sala foarte mare cu un tunel de vant unde poti invata parasutismul. Oricum, saritura aceasta creaza dependenta, este ca si cum ai conduce masina lui Schumacher!”, compara Solomonov, plastic.

Cum ti se pare sportul si business-ul fratilor? Ai fi tentat(a) sa incerci? wall-street.ro te incurajeaza sa comentezi.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Alex Goaga
Alex Goaga scrie despre antreprenoriat, new media si IT&C de peste sase ani, visand (in timpul liber!) la viitoarele holograme portabile “tip Star Wars”. Pasionat de citit (benzi desenate printre altele) .

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri