Asociatia Romana pentru Cosmonautica si Aeronautica (ARCA) a expus pana pe 3 iunie in Piata Victoriei racheta orbitala Haas 2C, realizata pentru a testa motorul Executor al supersonicului romanesc.
Racheta orbitala Haas 2C este o varianta mai mare cu 30% ca a celei transportate de avionul supersonic IAR-111.

“Haas 2C va fi lansata de la sol in primavara anului 2013, in cadrul Misiunii 7 si va avea drept obiectiv testarea la zbor a motorului Executor si atingerea orbitei, devenind primului satelit realizat integral in Romania, in greutate de peste o jumatate de tona”, a declarat Dumitru Popescu, presedintele ARCA.

Presedintele ARCA a mai spus ca, “in aceasta luna vom incepe testele de motor in poligonul de la Capul Midia, in paralel cu aceste teste se vor desfasura testele pentru rezervorul de oxigen lichid, cele pentru rezervorul de kerosen s-au finalizat”.

Misiunea 7 va constitui si o repetitie finala pentru lansarea catre Luna a sondei European Lunar Explorer, din cadrul competitiei americane de 30 milioane dolari Google Lunar X Prize.

In cadrul Misiunii 7, racheta Haas 2C va fi lansata intr-o singura treapta, fiind pentru prima oara cand se incearca lansarea unui satelit cu o racheta intr-o singura treapta. Acest lucru este posibil datorit tehnologiei de constructie a rezervoarelor rachetei, din materiale compozite, care sunt extrem de usoare.

Caracteristicile tehnice ale rachetei Haas 2C sunt:
- lungime: 18 m
- greutate goala: 510 kg
- greutate maxima la start: 16 tone
- combustibil: oxigen lichid + kerosen
- consum: 85 kg/sec
- tractiunea maxima a motorului: 23 tone
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Cristian Gubandru
Cristian este absolvent al Universității Româno-Americane și al unui MBA la Academia de Studii Economice (A.S.E.). Startul în jurnalism a fost în 2003 la agenția de presă Mediafax , parte a trustului MediaPro, pe poziția de redactor, iar mai târziu la agenția de presă NewsIn , parte din trustul de media Realitatea - Cațavencu, ca reporter și redactor șef al departamentului Companii. Pentru o perioadă scurtă de timp a scris pentru ziarul de...

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri