Ca un reflex la caldura aproape nefireasca din ultimii ani, pe piata au aparut noi modele de aparate de aer conditionat, din ce in ce mai sofisticate: portabile, cu plasma, mult mai practice decat cele clasice, care nu au unitate exterioara, deci nici nevoie de montaj de specialitate. Pentru a beneficia de aer curat in incapere, indicata ar fi si achizitionarea unui purificator de aer, iar pentru reglarea automata a nivelului de umiditate aveti nevoie de un umidificator sau un dezumidificator.

La achizitionarea unui aparat de aer conditionat, trebuie sa tineti cont in primul rand de capacitatea de racire a acestuia - BTU, care se alege in functie de suprafata camerei unde doriti sa-l montati. Astfel, pentru o incapere de 12-24 mp, aveti nevoie de un aparat de 7.000 BTU. Unul de 14.000 de BTU este indicat pentru o camera de 28-46 mp, iar pentru suprafete mai mari, de 48-80 mp, este recomandat unul de 22.000 de BTU.

Daca veti cumpara un aparat cu o putere prea mare, incaperea se va raci foarte repede, fara a indeplini si functiile de dezumidificare si filtrare a aerului. In functie de marca, dar si de performantele aparatului, in magazinele de specialitate gasiti aparate portabile cu plasmacluster, marca Sharp, la pretul de 2.642,5 lei, sau unul marca Mitsui, care costa 1.655 lei. Alte modele de aparate de aer conditionat portabile sunt cele marca Tekno Point, cu telecomanda sau cu actionare mecanica care costa 1.365, respectiv 1.260 lei.

Extrem de eficiente sunt si perdelele de aer, care previn patrunderea agentilor poluanti, a prafului si insectelor. In general, acestea se utilizeaza in incinte mari, hoteluri, restaurante. Pretul acestora variaza intre 1.500 si 3.500 lei.

Batalia cu ionii

Purificatoarele pentru aer portabile sunt dotate cu timer si telecomanda. Cu o capacitate de prelucrare a aerului de 100-300 mc/h., prevazute cu filtre Hepa sau cu unele din carbon activ, acestea au rolul de a retine impuritatile de dimensiuni pana la un micron, precum si mirosurile neplacute. Eficient este si purificatorul de aer cu placi saline, care contine un ventilator si un bloc filtrant cu granule de saruri. Imbunatatirea calitatii aerului se realizeaza prin retinerea prafului, eliminarea fumului de tigara. Este deosebit de util persoanelor cu afectiuni ORL, pneumologice, rinite, sinuzite, laringite. Purificatorul Salin Plus este disponibil prin intermediul site-ului www.comenzi.ro, la pretul de 202 lei. De asemenea, cu 199,99 lei puteti cumpara de la magazinul Bricostore purificatorul de aer marca Vortex.

In magazinele specializate puteti gasi purificatoare de aer mai performante. Unul cu plasma, marca Sharp, cu mai multe niveluri de filtrare costa 875 de lei. Tehnologia cu plasma consta intr-un generator de ioni pozitivi si negativi. Cei negativi atrag moleculele de apa prezente in aer, formand agregate micromoleculare tip cluster de ioni. Aceste agregate inconjoara microparticulele de impuritati care circula prin aer si le dezactiveaza. Purificatoarele de aer cu montare pe perete, care costa peste 3.500 lei, sunt indicate pentru suprafetele de peste 20 mp. Ionizatoarele pot fi amplasate in orice incapere. Pretul acestora variaza intre 160 si 320 lei.

Umiditatea excesiva in aerul dintr-o incapere sau, dimpotriva, un aer foarte uscat dauneaza sanatatii. De aceea, mai ales in locuintele foarte bine izolate termic, unde apare de obicei condensul, se recomanda utilizarea aparatelor de umidificat sau dezumidificat aerul. Acestea au preturi cuprinse intre 500 si 900 de lei - cele pentru uz casnic - si 12.300 lei - cele pentru uz intensiv.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri