Sunt cinci filme fetis, clasice, care iti dau fluturi in stomac si produc reverie pentru ca te fac sa te simti mai mult decat bine. Merita vazute si revazute in intregime sau doar secvente (vezi mai jos clipurile). In plus, desi nu vor sa fie echivalentul "listei de lectura obligatorie" din gimnaziu, cu siguranta da bine sa le fi vazut, relateaza Postmodern.ro.
Asadar, lista:

1. Roman Holiday (Vacanta la Roma) - 1953, comedie romantica cu Audrey Hepburn si Gregory Peck.

Este primul film in care Audrey Hepburn joaca rolul principal (pentru el a primit si Oscar). Audrey interpreteaza o printesa europeana fara viata personala care descopera placerile simple si comunicarea directa, fara staif, in timpul unei vizite la Roma. Gregory Peck, care interpreteaza rolul unui jurnalist american, este cel care ar trebui sa o initieze pe Audrey in placerile simple ale traiului la Roma.

Fara experienta si de abia iesita din cocon, delicata printesa, inocenta si cu umor, in combinatie cu imaginile din bella Roma, reprezinta un coup de foudre si pentru noi si pentru Peck. Gregory Peck, impecabil, ironic si suspicios, nu poate decat sa fie spectator la combinatia fatala dintre Audrey si Roma si sa se lase dezarmat.

2. Les Vacances de Monsieur Hulot (Vacanta Domnului Hulot) - 1953, comedie cu Jacques Tati.

Domnul Hulot, un gentleman perfect cu cele mai bune intentii, merge in vacanta. Filmul satirizeaza hilar determinarea burgheza pe care o avem multi de a ne simti bine cu orice pret in concediu; din pacate pentru cei ajunsi la mare odata cu domnul Hulot, dorinta va ramane neindeplinita pentru ca acolo unde apare el totul o ia razna aproape instantaneu.

Filmul este o insiruire vizuala de gag-uri lucrate cu minutie, in care dialogul nu prea are importanta (nici intriga), dar sunetele (scartaieli, interjectii, sunetele scoase de diverse obiecte in frecare) intensifica efectul comic pana cand o luam si noi razna de la ras.

3. A Midsummer Night's Sex Comedy (Comedia erotica a unei nopti de vara) - 1982, comedie cu Woody Allen si Mia Farrow.

Este unul din cele mai insorite filme ale lui Woody Allen (desi face referire in titlu la noapte), atat la propriu (contextul este pastoral: verdeata, greieri, haine de vara, caldura), cat si la figurat (conflictele sunt dizolvate in final, optimismul este generalizat). Un inventator (Woody Allen) si sotia lui (Mary Steenburgen), un cuplu cu probleme de alcov, dau o petrecere de nunta pentru Leopold, un intelectual nesuferit de pedant cu atractie pentru fetiscane, si sotia lui Ariel (Mia Farrow).

Celalalt cuplu invitat este alcatuit din fustangiul Maxwell si insotitoarea lui, o asistenta cu vederi non-conservatoare. Intre cele trei cupluri intervin tot felul de complicatii amoroase si schimbari fulgeratoare de parteneri. Filmul este nu doar haios, ci si frumos datorita imaginii (semnata de Gordon Willis) si muzicii (soundtrack-ul este "asigurat" de Felix Mendelssohn-Bartholdy), toate contribuind la construirea unei atmosfere usoare de vara. In ciuda impetuozitatii cu care se desfasoara schimbarile de situatie si dialogul, atmosfera e calma si intriga are mai mult o greutate contrafactuala: "oare ce ar fi daca?", fara ca nimeni sa isi ia cu adevarat in serios incercarile si ipotezele romantice.

4. The Big Lebowski (Marele Lebowski) - 1998, comedie cu Jeff Bridges, Julianne Moore, John Goodman, Steve Buscemi, Philip Seymour Hoffman, John Turturro.

The Big Lebowski este un film al fratilor Coen, in care The Dude (Jeff Bridges) este intr-o vacanta continua pentru ca nu are serviciu. The Dude traieste boem si cool impreuna cu prietenii lui iesiti serios din canoanele obisnuite, ca si el: personajele interpretate de John Goodman si Steve Buscemi. Existenta linistita de pierde-vara a lui The Dude este deranjata printr-un quid pro quo legat de numele Lebowski, fiind nevoit sa iasa din starea de "zen".

Toti actorii joaca incredibil, de la Jeff Bridges, care aproape te convinge sa-ti iei un an sabatic daca nu mai mult, pana la Julianne Moore, care interpreteaza o mare ciudata, si la John Turturro, intr-un rol episodic dar de un efect comic nebun. Pe langa umorul negru de situatie, filmul marseaza si pe unul mai neobisnuit pentru fratii Coen, creat prin secvente suprarealiste. Un film deja cult.

5. The Graduate (Absolventul) - 1967, comedie, drama cu Dustin Hoffman si Anne Bancroft

Este cel mai emotionant si mai revelator dintre cele cinci filme. Sunt sanse sa nu va placa la prima vizionare, dar peste cativa ani va fi o revelatie. Filmul lui Mike Nichols (tot el a regizat mai noul Closer) este un bildungsromancinematografic in care protagonistul se maturizeaza sexual si emotional.

Ben (Dustin Hoffman) se intoarce acasa in vacanta de vara si traieste o poveste sexuala cu Mrs. Robinson, o prietena de familie de varsta parintilor lui (cu siguranta ati auzit melodia Mrs Robinson a celor de la Simon & Garfunkel, care este pe coloana sonora a filmului; tot legat de muzica, replica celebra din film a Doamnei Robinson, "Would you like me to seduce you?", apare si in melodia lui George Michael, Too Funky). Ben este debusolat in privinta viitorului si vulnerabil, iar Doamna Robinson stie ce vrea si il castiga repede pe Ben ca amant.

Sursa foto: Vacanta la Roma

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri