Flavonoizii, substante antioxidante care se gasesc, printre altele, in boabele de cacao, ceaiul verde si vinul rosu, reduc riscul de dementa si amelioreaza functiile mintale ale persoanelor in varsta, spune Franz Messerli, de la Universitatea din Columbia, autorul acestui studiu.

"Deoarece ciocolata amelioreaza, ipotetic, functiile cognitive ale individului si, implicit, ale unui grup, m-am intrebat daca exista o corelare intre consumul de cacao si capacitatile mintale ale unei natiuni. Din ce stiu eu, nu exista masuratori ale functiilor cognitive la nivelul unei natiuni (...) am putea, deci, aprecia ca numarul de premii Nobel pe natiune constituie o estimare a capacitatii intelectuale a unui popor", scrie autorul.

Potrivit observatiilor sale, "exista o relatie semnificativa intre consumul de ciocolata pe cap de locuitor si numarul de premii Nobel pe zece milioane de locuitori".

Studiul a fost facut pe 23 de tari, iar consumul de ciocolata a fost estimat cu ajutorul rapoartelor unor producatori din domeniu.

Astfel, Elvetia se regaseste in fruntea clasamentului, fiind lider atat in ceea ce priveste consumul de ciocolata, cat si al numarului de premii Nobel.

Citeste si:

Statele Unite ale Americii, Franta si Germania se claseaza la mijlocul acestor topuri, iar China, Japonia si Brazilia, pe ultimele locuri.

Suedia insa face exceptie. Cu 6,4 kilograme de ciocolata consumate anual pe cap de locuitor, tara ar fi trebuit sa "produca" 14 premii Nobel, dar in schimb a castigat 32.

Autorul studiului, care este medic, formuleaza, cu umor, doua explicatii: "Fie comitetul Nobel de la Stockholm favorizeaza suedezii, fie aceasta natiune este foarte sensibila la efectele ciocolatei".

Cercetatorul spune ca, desi studiul ia in considerare consumul global de ciocolata pe natiuni, nu se stie ce cantitate de ciocolata este consumata de fiecare dintre laureatii Nobel in parte.