Singurul lucru mai bun decat o zi la spa este o saptamana la spa, spun cei care au invatat sa se alinte in cele mai luxoase spatii de servicii. Sanus per aquam - sanatate prin apa - este expresia de la care provine prescurtarea SPA. Un soi de statiune balneoclimaterica, am putea spune, daca nu ar trezi rezonante departe de orice idee de estetica
Pentru inceput, o precizare: termenul de spa nu are nicio legatura cu acele garsoniere de la parterul blocurilor, in care o domnisoara va tranteste pe fata putin noroi si va asaza intr-o cada cu turbosuflanta, inainte sa plece la cumparaturi. Un spa adevarat are macar patru-cinci specialisti, de la fizioterapeuti si maseuri la cosmeticiene, instructor de fitness sau aerobic si bucatar.

In Bucuresti, puteti alege intre un spatiu generos in cartierul Primaverii sau spa-urile de la hotelurile de lux. In tara, in schimb, in afara de cateva tentative timide la Ocna Sibiului, Herculane si Balvanyos, nu prea aveti de unde sa alegeti. Mai mult, daca aveti ghinionul sa ajungeti in extrasezon, fiti siguri ca maximul de servicii se va reduce la incalzirea saunei. Poate doar Institutul Ana Aslan mai ofera servicii de calitate, alaturi de cele din Complexul Europa (cel de la mare, nu cel din Colentina), bazat pe aceleasi tratamente. Atat sauna, cat si jacuzzi-ul trebuie sa fie supravegheate indeaproape de un specialist. De la bolile nedescoperite de inima pana la afectarea coloanei vertebrale de catre un curent de aer prea puternic din cada de hidromasaj, riscurile nu sunt deloc de neglijat.

Spa, xerox, jacuzzi

Asa cum Xerox e un nume, nu un instrument de copiere, iar Jacuzzi este o familie de emigranti care a ajuns in SUA pe la inceputul anilor 1900, Spa este un termen al carui inteles se pierde, mai ales cand e vorba de acceptiunea sa terapeutica. Este adevarat ca spa se refera mult si la eliberarea stresului acumulat, dar acceptiunea de baza este legata de tratament, de sanatate, de forma fizica, de tratamente impotriva imbatranirii, de mobilitate. Abia de curand serviciile spa si-au adaugat partea de cosmetica.

Imbaierea in ape de sanatate a devenit un trend cultural in ultimele doua decenii, dar istoria acestui obicei este veche de mii de ani. De la mesopotamieni si egipteni pana la greci si romani, apele termale sau sarate erau considerate tamaduitoare. Exista chiar presupunerea ca termenul spa ar veni mai degraba de la verbul latin spagere - a turna inainte. Din zona mediteraneana, obiceiul s-a extins rapid la otomani, japonezi si catre vestul Europei.

Desi Homer povestea despre existenta bailor publice grecesti inca din 500 I.H., cel mai de apreciat personaj in istoria spa-ului ramane Agrippa, cel care a lansat moda thermae-lor. In timp, thermae-le au evoluat, adaugandu-se baia de abur, masajele si, un element foarte important astazi, bucataria fina. Rutina spa-ului provine din aceeasi vreme: intai cateva exercitii fizice de incalzire, apoi deplasarea din camere din ce in ce mai calde, in fiecare dintre ele fiind admi-nistrat alt tratament - bai, bai de namol, ungeri cu diverse uleiuri, parfumuri si masaje. Totul se termina cu o scaldare rituala in frigidarium - bazinul cu apa rece -, dupa care urma o dupa-amiaza linistita in biblioteca sau petrecuta alaturi de prieteni.

O civilizatie in curente

Cele mai multe spa-uri pe care le puteti vedea in Occident pastreaza misterul traseului initiatic. Multi nu stiu niciodata ce ii asteapta in urmatoarea camera. Spa-urile amenajate pe insule pot fi formate chiar din colibe lacustre, construite in ocean, langa plaja (e la moda sa fie dispuse in forma de frunza de palmier, pentru a usura circulatia).

Civilizatia spa a nascut, evident, o suma de curente. Exista chiar si asa-numitele Spa lifestyle real estate, proprietati achizitionate doar pentru a fi aproape de un asemenea centru. Mai exista destination spa - locurile unde se merge pentru vacante sau weekenduri prelungite; hotel & resort spa - cele amenajate pentru turisti in cadrul unitatii de cazare (deseori meschine si nesupravegheate); connaisseur spa - elita data de centrele cu o amplasare de vis, cazare de lux, personal supercalificat, cuisine (ca deja nu mai poate fi vorba despre bucatarie), multe din ele castigatoare de medalii in concursurile internationale de excelenta; casino spa pentru dependentii de jocuri de noroc; precum si spa-uri cu destinatie pur medicala (de obicei se trateaza artrite, varice, reumatisme etc).

In afara de aceste mici minuni, marketingul si lipsa de timp au inventat si spa-ul portabil, care este insa redus la tratamente cosmetice si de infrumusetare ce au loc la biroul clientului, precum si spa-ul dentistului, un upgrade facut cabinetelor stomatologice in scopul de a reduce frica pacientilor.

Lux ecologic

Fiind la moda tot ce tine de protejarea naturii, spa-urile ecologice sunt in fruntea clasamentelor. Nu doar fiindca sunt foarte cautate, ci mai ales pentru ca sunt foarte scumpe. El Monte Sagrado Living Resort and Spa, din New Mexico, este una dintre aceste institutii ale luxului si este considerata de catre toti americanii Mecca spa-urilor. Macar o data tot trebuie sa ajungi acolo. Un rau artificial pentru pastravi, alimentat cu apa de ploaie colectata de pe intreg versantul dealului. Apa pentru activitatile spa este curatata cu substantele cele mai ecologice, dupa care este purificata in echipamente ultramoderne si reintrodusa in circuit. Intregul complex se autosustine in alimentarea cu apa si isi asigura singur 60% din energia necesara (produsa ecologic, evident).

Proprietarii vor sa se debranseze definitiv in mai putin de cinci ani. Ceea ce nu inseamna ca obsesia ecologica ar afecta in vreun fel calitatea serviciilor si luxul decoratiunilor - de la Picasso original in sala de conferinte la antichitati adunate din toata lumea, totul se imbina pentru a oferi celor mai exigenti clienti vacanta perfecta. Daca vreti parc de meditatie si yoga - exista. Daca vreti sala de fitness, trebuie sa alegeti intre trei. Ca sa nu mai mentionam consiliere spirituala, terapie sonora sau prin vibratii, presopunctura egipteana sau acupunctura traditionala, somelieri full-time sau bucatarie in care se poate gasi absolut orice. Evident, la un pret care ar reprezenta salariul mediu anual din Romania pentru o singura zi de relaxare.

Din aceeasi categorie (de pret, nu neaparat ecologice), daca New Mexico nu vi se pare atractiv, mai fac parte centrele Mandarin Oriental din Macao, Miami, Washington si Elbow Beach, Institutul Guerlain din Seoul si Canyon Ranch din Massachusetts. Tot in categoria dedicata cunoscatorilor, dar ceva mai ieftine si mai aproape de noi, se regasesc Fonteverde din Sienna, Borgo la Bagnaia (tot Sienna) sau Bagni di Pisa.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri