Ca in fiecare an, in decembrie Restograf a nominalizat si premiat cele mai bune restaurante din Bucuresti.
De fapt, am premiat cea mai buna mancare din Bucuresti, pentru ca acesta a fost criteriul exclusiv in alcatuirea topului, si niciun alt criteriu, cum ar fi ambianta, serviciile, preturile etc. Evident, clasificarea s-a facut pe tipul de bucatarie si, pe ansamblu, au fost mai putine categorii decat anul trecut, in buna masura si pentru ca multe restaurante au disparut si unde au ramas prea putine restaurante cu un anumit specific, sau chiar unul singur, nu le-am mai luat in calcul, ca sa nu fim in situatia de a numi « cel mai bun restaurant din categorie » pe singurul de pe piata din acea categorie.

Asadar, bucatariile pe care le-am considerat mai reprezentative si mai consistent reprezentate pe piata gastronomica bucuresteana au fost: americana, arabeasca, balcanica, chinezeasca, frantuzeasca, germana, greceasca, italiana, japoneza, libaneza, turceasca si romaneasca. La cea romaneasca, data fiind importnta ei, am impartit-o in bucatarie traditionala romaneasca (taraneasca, adica ce mancam, inca, atunci cand mergem departe la neamurile sarace de la tara), si in bucataria urbana romaneasca, atat cea boiereasca, veche, cat si cea contemporana, adica de la razboi incoace – inclusiv « gastronomia fina » comunista. Si, date fiind vremurile (si bolile) in si cu care traim, am inclus si restaurantele vegetariene si raw vegan. Deci, repet, daca mai jos vom scrie « cel mai bun restaurant coreean din Bucuresti », asta trebuie citit « cea mai buna mancare/ bucatarie coreeana din Bucuresti ».

Ca si anul trecut, la categoria « cel mai bun restaurant din Bucuresti in 2012 » lucrurile au fost cele mai simple, pentru ca nu am avut niciun dubiu. Anul trecut a fost, de departe, restaurantul Heritage. Cred ca era mai bun decat orice restaurant din cel putin 10 capitale europene, cu Viena printre ele. De aceea o fi dat faliment… Anul acesta cel mai bun restaurant din Bucuresti a fost Collage, al lui Dan si Meda Samson, si sub mana de fier a Vioricai Dobritoiu (mama, respectiv soacra), cu Roberto dal Sena chef de mare clasa pe bucatarie moleculara si nouvelle cuisine, in general.

La categoria « cel mai bun restaurant american » (cea mai buna bucatarie americana, mai corect spus) am avut de ales intre JW Steakhouse de la Marriott, Red Angus Steakhouse, Prime, de la Radisson si Barbizon de la Pullman. Pe Barbizon l-am dat deoparte, totusi, pentru ca intra mai degraba in categoria « bucatarie internationala ». Celelalte trei folosesc cea mai buna carne de vita din lume: Black Angus din America cei de la JW Steakhouse si Red Angus, si Hereford din Irlanda cei de la Prime. Impreuna cu o vita din Argentina, acestea sunt socotite, in acest moment, cele mai bune carnuri din lume, daca nu punem la socoteala vitele speciale japoneze, care nu intra in categoria comerciala comuna, totusi.

Red Angus are o vita la fel de buna (porcul mai putin), totusi celelalte doua au o mancare mai elaborata si mai sofisticata, la modul general, asa ca « finala » a fost intre Prime si JW Steakhouse, intre care e aproape imposibil sa faci o diferenta clara. Am dat premiul lui Prime mai mult pentru ca anul trecut l-am dat lui JW Steakhouse, trecand exact prin aceleasi dileme.

Premiul pentru « Cel mai bun restaurant arabesc » din Bucuresti (bucataria libaneza a fost pusa separat, datorita importantei ei) a mers tot la Sis Kebab, ca si anul trecut, un restaurant cu patroni si bucatari sirieni. Nu am inclus aici bucatariile persane, desi diferenta e mica intre ele, insa nici nu le-am facut o categorie separata, fiind prea putine in Bucuresti. Au mai fost sugestii cu Ali Baba si cu Naser pentru locul I, insa a ramas Sis Kebab pana la urma.

Nici la « cea mai buna bucatarie balcanica » nu a fost prea clara alegerea. Am mai luat in calcul si Balcicul din blocul Perla, cu specific bulgaresc, si Torna Fratre. Pana la urma premiul a ajuns la Balkan Bistro, de la subsolul hotelului Continental, desi putea la fel de bine sa ajunga si la Torna Frarte sau la Balcic.

La « cel mai bun restaurant chinezesc » din Bucuresti a fost si mai dificil, pentru ca noi nu am auzit vreodata despre niste criterii clare dupa care se apreciaza mancarea chinezeasca, asa ca am mers mai mult « pe ghicite ». Unii spun ca mancarea chinezeasca « europenizata » e mai buna – cel putin pentru limbile nechinezesti – , altii ca, dimpotriva, mancarea chinezeasca facuta ca la ea acasa e mai gustoasa… Asa ca noi, europeni get-beget, am trimis placuta celor de la 5 Elemente, desi, la fel, ar fi putut merge si in diferite alte colturi ale Bucurestiului.

Pentru « cel mai bun restaurant frantuzesc » din Bucuresti am ales pana la urma intre Bistro Epoque, de la Hotel Epoque, si La Cantine de Nicolai, cele din Centrul Vechi care mai erau « in carti », Negresco si La Bonne Bouche fiind, totusi, prea « turistice » pentru a reusi sa tina in permanenta nivelul constant si foarte ridicat. Premiul a ajuns la Bistro Epoque.

Cu bucataria germana a fost mai simplu, si pentru ca sunt inca putine astfel de restaurante in Bucuresti, lucru destul de surprinzator, totusi, pentru ca romanilor le plac cam aceleasi mancaruri grase si grele ca si nemtilor, si relativ ieftine, in general. Ca si anul trecut, « cel mai bun restaurant german » din Bucuresti a fost tot Die Deutsche Kneipe, din zona Dorobantilor.

Cu « cel mai bun restaurant grecesc » am avut o oarecare dilema, deoarece unii greci considera ca Mesogios nu e un « adevarat restaurant grecesc », in mare parte pentru ca e numai de peste si ca ii lipsesc multe dintre felurile lor traditionale. Totusi, noi i-am dat premiul pentru cea mai buna bucatarie greceasca si anul acesta, mai les ca sunt putine alte restaurante cu adevarat grecesti in Bucuresti care sa ne fi lasat o impresie cat de cat memorabila.

Cu italienii a fost cel mai greu. In primul rand pentru ca sunt foarte multe restaurante de acest fel in Bucuresti si pentru ca, fiind o bucatarie atat de mare, au si eu o « gastronomie fina », la fel ca « Grande Cuisine » in Franta, si bucataria traditionala italiana, adica acel « Cuisine du terroir » frantuzesc. La inceput am vrut sa facem doua premii, pentru fiecare dintre aceste categorii, insa am renuntat pana la urma, in primul rand pentru ca nu credem ca exista inca un restaurant de « fine dining » incontestabil, « curat », in Bucuresti, asa cum era Heritage sau cum e acum Collage, ci doar restaurante cu bucatarie italiana care se apropie mai mult sau mai putin de acest « statut ».

Asadar, dinspre partea de bucatarie fina se apropie nou intratul Diplomat, de la Clubul Diplomatic, Roberto’s, de la Hilton, care a luat premiul anul trecut, Patrizia Ristorante, iar dinspre bucataria italiana populara Cucina, de la Marriott, Cantina Verde si Capricciosa, amandoua de departe de centru, si Osteria Gioia, a lui Vova Mihulescu, care e oarecum intre ele, cu bucatarie italiana clasica, traditionala, insa varianta elaborata si fina. Lor, lui Osteria Gioia, adica, le-am dat anul acesta premiul pentru cel mai bun restaurant italian din Bucuresti – a se citi cea mai buna mancare/ bucatarie italiana din Bucuresti.

Probabil ca nu ar fi trebuit sa introducem anul acesta in clasament si « cel mai bun restaurant japonez », pentru ca au ramas si mai putine in Bucuresti decat in anii trecuti, insa am facut-o pentru ca Benihana de la Howard Johnson a ramas acelasi restaurant bun.

Cu libanezii a fost iarasi greu de ales si de decis cu constiinta impacata. Parerile sunt impartite aici, si nu gasesti doi bucuresteni sau chiar doi libanezi care sa iti spuna acelasi lucru cand ii intrebi care e cel mai bun restaurant cu specific libanez din Bucuresti. Unii spun cu mana pe inima sau pe Coran ca El Bacha, altii ca Four Seasons, ba Coin Vert, ba Saidoun, de la hotelul Phoenicia, ba cum ca Levantin sau Grenadine ar fi cele mai bune, sau Chez Toni si 1001 Nopti, si cate si mai cate. Noi, mai conservatori, am zis Piccolo Mondo « cel mai bun restaurant libanez » din Bucuresti, in primul rand pentru ca e mai constant si mai previzibil.

A fost destul de frustrant cand am ajuns la restaurantele romanesti, din mai multe motive. In prmul rand, aceatsa e una dintre putinele categorii de restaurante (de bucatarii) de pe Restograf in care nu avem niciun restaurant cu nota maxima, pentru ca nu am gasit inca un astfel de restaurant in care sa retraiesc gusturile unor mancaruri simple pe care le regasesc (inca) atunci cand merg undeva departe, la tara, si mananc o smantana de vaca adevarata, cu o mamaliga cu malai aspru, o gaina care in urma cu cateva ore alerga pe picioarele si sau un porc care ajunsese la 100 de Kg in 9 luni, nu in 9 saptamani… Mircea Dinescu aduce bietele dobitoace de la mosia lui de la Dunare, la fel ca si multe legume, si nu le ia de la supermarket, ca toata lumea, asa ca ii iese buna mancarea si i-am dat lui Lacrimi si Sfinti premiul pentru « cel mai bun restaurant romanesc » din Bucuresti, pe bucataria traditionala, taraneasca, desi el merge mult mai mult spre bucataria boiereasca, de fapt. Si asta ca sa lasam locul pentru « cel mai bun restaurant romanesc – bucatarie urbana (boiereasca) » lui Zexe, care a luat si anul trecut acelasi premiu. Au fost « in carti » si alte restaurante cu bucatarie romaneasca, in primul rand Vatra Neamului, de la Balotesti, insa anul acesta am decis sa luam in calcul numai restaurantele din oras. Si Torna Fratre, Doi Cocosi si Sarpele Roz au fost pe « lista scurta ».

Si la restaurantele turcesti a fost dificil, ca si la cele arabesti si libaneze, pentru ca standardele sunt neclare pentru neturci, cel putin. Casa Mediterana, din Herastrau, ar fi putut sa primeasca premiul, insa e prea orientata pe peste si mi s-a parut ca neglijeaza putin celelalte feluri, si in special meze-urile, Golden Falcon si indepartatul Edessa 33 au fost luate in calcul, insa premiul pentru « cel mai bun restaurant turcesc » a ajuns tot la Divan din Centrul Vechi, ca si anul trecut. Restaurantul Sultan abia a aparut si noi am ajuns la el dupa ce facuseram deja clasamentul, pentru ca ar fi fost un concurent redutabil, fara indoiala. Sa vedem unde va ajunge anul viitor…

Daca ar fi fost mai multe restaurante vegetariene in Bucuresti as fi facut o categorie separata pentru vegetarieni si una pentru raw vegan, insa asa am lasat una singura si premiul « cel mai bun restaurant vegetarian si raw vegan » a ajuns la restaurantul crestin Barca, un raw vegan cu grija chiar mai mare pentru inimile decat pentru burtile noastre.

Am avut si patru premii speciale, « Preferinta Restograf », pentru restaurantele care ne-au placut noua, asa, in mod special, din ratiuni subiective, numai de noi stiute. Acestea au fost Cafe Luna, Red Angus, The Artist si Marshal-ul vechi, cel din Bacaloglu.

Se mananca bine in Bucuresti, totusi…


Sursa foto: Restograf.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri