Constantin Voiniciuc (foto), tanarul in varsta de 18 ani din Botosani despre care wall-street.ro a mai scris in urma cu cateva luni, a castigat marele premiu la concursul de robotica, inginerie si proiectare TechSchool organizat de catre UPC.
Valoarea totala a premiilor, pe care UPC, oganizatorul evenimentului o va oferi celor patru castigatori ai concursului se ridica la 18.000 de euro, bani cu ajutorul carora norocosii vor avea posibilitatea sa isi dezvolte inventiile si sa le perfectioneze.

Proiectul tanarului din Botosani care a luat marele premiu in valoare de 7.000 de euro este denumit „Robo Hand” si reprezinta o mana robotica / bionica ce poate fi utilizata cu succes in industria chimica sau medicala.

Prin amplificarea fortei si controlului mainii robotice, Constantin poate determina transformari la nivelul chirurgiei romanesti, mana robotica putand fi un prototip utilizat pe scara larga in operatiile de extrema precizie si in domeniul telemedicinei in interventiile de la distanta.

Bugetul de 7.000 de euro pe care l-a castigat il va ajuta pe Constantin Voiniciuc sa dezvolte si sa implementeze o versiune avansata a prototipului la care lucreaza deja din timpul competitiei.

“Cu ajutorul unor senzori amplasati la nivelul unei manusi, conectati prin intermediul unui cablu de date, sunt trimise comenzile la mana robotica, prin care se actioneaza dispozitivul. Utilitatea poate varia de la mediul chimic unde se lucreaza cu substante toxice sau corozive pana la cel medical sau militar”, spunea tanarul intr-un interviu exclusiv Wall-Street.ro.

Pentru dezvoltarea proiectului, Constantin Voiniciuc preciza ca i-au fost necesari circa 2.000 de lei, cel mai mult lucrand la partea mecanica – un obstacol “unde multi s-au incurcat si au abandonat”, spune el.

Mana robotica nu este insa sigurul proiect la care lucreaza tanarul din Botosani. El este preocupat de mai multe aparate de zbor si alte mecanisme conexe. Pasiunea pentru robotica a descoperit-o la varsta de 10 ani, cand a inceput sa participe la diferite concursuri de specialitate, a urmat o documentare pe internet pentru nenumaratele proiecte in care a fost angrenat. O mare parte din pricepere o datoreaza profesorului sau de la Palatul Copiilor din Botosani.

Pentru ca isi doreste sa urmeze studii de profil si dupa terminarea studiilor, Constantin Voiniciuc ia in calcul posibilitatea de a studia in tara, la Bucuresti sau de a gasi oportunitati de dezvoltare si in strainatate.

“M-ar interesa o specializare in domeniul roboticii sau electronicii si exista cateva oportunitati pentru dezvoltare in strainatate. In orice caz, as vrea sa ma intorc in tara, unde sa pot pune in aplicare cele invatate. Ma vad peste ani lucrand in cercetare, sa usurez cat mai mult viata si activitatea oamenilor din jurul meu”, a mai spus castigatorul marelui premiu pentru wall-street.ro.

Locurile 2, 3 si 4 – premii totale de 11.000 de euro


Printre ceilalti castigatori ai concursului de robotica organizat de UPC se numara si Costin Costea (foto dreapta - 5.000 de euro), elev in clasa a 10-a in Slobozia, creatorul tricoului de la care iti poti incarca telefonul mobil, cu care wall-street.ro a avut ocazia sa stea de vorba in toamna anului trecut.

Costin are in plan sa devina unul din promotorii, in Romania, ai tendintei globale de tehnologie ce interactioneaza cu imbracamintea oamenilor.

Pe locul trei s-a clasat Florin Gheorghe, elev in clasa a 12-a in Ploiesti care a creat aplicatia iGrammar care realizeaza automat online analize de sintaxa si de corectitudine a topicii. El planuieste sa utilizeze grant-ul de 3.000 euro pentru adezvolta o suita de aplicatii pentru PC-uri si dispozitive mobile in domeniul gramaticii si vocabularului, domeniu ce a cunoscut un declin in ultimii ani in Romania.

Ideea de a creea un observator mobil pentru copiii din localitati ce nu beneficiaza de observatoare astronomice i-a adus lui Miriam Buzgau premiul special Tech School, la categoria astronomie. Miriam a castigat o participare la tabara de vara organizata de Kennedy Space Center – centrul educational al NASA, premiu care valoreaza aproximativ 3.000 de euro.

Ea va avea astfel oportunitatea sa cunoasca cele mai noi si importante tehnologii digitale in domeniul intelegerii astronomiei pentru generatiile actuale.

Competitia de proiecte din cadrul programului educational Tech School a beneficiat de un juriu international in cadrul caruia au analizat fezabilitatea si ingeniozitatea proiectelor oameni de stiinta romani, mentori in cadrul programului, precum Adrian Stoica – Advanced Robotics Research la NASA/JPL, Aurora Simionescu – Einstein Fellowship Research, Stanford/NASA, Adrian Buzatu – cercetator in cadrul proiectului Atlas la CERN, Catalin Buliga – CTO al UPC Romania si Alin Jderu, multiplu premiat in cadrul concursurilor internationale de robotica.

In cadrul programului, peste 220.000 de pasionati de tehnologie au interactionat pe platforma online in primele 6 luni de la lansare. In jurul celor 3 domenii de tehnologie s-a format o comunitate activa de 3.700utilizatori si promotori ai Tech School care au generat peste 530 de proiecte.

Tinerii au acces in continuare pe TechSchool.ro la stiri, tutoriale, materiale video si interviuri din aria celor mai noi tehnologii.
Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri