Stilul personal este perfectiunea unui punct de vedere si este clar ca de cele mai multe ori nu primim a doua sansa ca sa facem o prima impresie buna. Uneori aflam asta, alteori nu. Astazi, mai mult ca oricand, totul in jurul nostru se misca cu viteza iar majoritatea deciziilor au loc la nivel subconstient. Prin urmare, pentru profesionisti, stilul personal nu mai este un lux, ci un necesar pentru a garanta succesul.
Savantii incadreaza acest tip de atitudine in „teoria de semnalare a valorii“, care sustine ca aspectul exterior reflecta calitatile interioare. Asadar, haina nu il face pe om, dar spune ceva despre cel care o poarta.

Haina este un mijloc important de comunicare, iar schimbari mici in acest domeniu ne pot modifica perspectiva. Am acorda mai multa atentie vestimentatiei daca am intelege ce impact are asupra celorlalti si cat de mult ne influenteaza viata. Primul pas este constientizarea.
In primele 7 secunde, analizam la nivel subconstient si suntem analizati, pe baza hainelor si a atitudinii, din mai multe puncte de vedere: competenta, succes, pasiuni, educatie sau stil de viata.

In orice domeniu, epoca sau in orice tara, vesmintele noastre au comunicat inainte ca noi sa rostim primele cuvinte. Incepand cu Babilonul, loc in care cei mai instariti purtau vesminte alese si fine si incheind cu actuala societate, in care haina spune ceva despre noi.

Dress code

Dress code-ul unui eveniment este foarte important. De cele mai multe ori, veti fi printre putinii care il respecta si poarta papionul negru mentionat pe invitatie. Asa aratam ca ii respectam pe cei din jur si pe noi insine.

Informal

Stilul informal sugereaza o tinuta cu atitudine iar stilul informal clasic presupune sacou, camasa, cravata si pantaloni din lana sau bumbac. Diferentiatorul poate fi, in acest caz, batista de buzunar, cromatica aleasa precum si texturile.

Formal

Stilul clasic care presupune seara costumul inchis la culoare, camasa clasica si cravata uni.

In timpul zilei, in sezonul primavara-vara, costum recomandat este bleumarin sau gri inchis, insa iarna poate fi purtat si costumul negru in timpul zilei. Este tinuta recomandata pentru intalnirile protocolare, eventual cu parteneri de afaceri din alte tari, tocmai pentru ca nu lasa loc interpretarilor: costum inchis la culoare, camasa fara imprimeu, alba de preferat, cravata inchisa la culoare, fara model si batista de buzunar, asezata cat mai discret, in ton cu camasa.

Black tie

Smoking, camasa alba, simpla, cu guler randunica sau clasic si bretele. De obicei se evita purtarea ceasului, tocmai pentru ca se considera o tinuta pentru un eveniment atat de important, incat trecerea timpului nu mai are importanta.

White tie

White Tie este cel mai inalt standard in vestimentatia masculina. Frac cu revere din satin, pantaloni negri cu vipusca din satin, camasa alba cu plastron, gulerul atasat cu nasturi si vesta alba. Nasturii fracului nu se incheie niciodata.


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri