Un muzeu dedicat grupului suedez ABBA, situat in centrul orasului Stockholm, va fi inaugurat oficial pentru publicul larg, marti, 7 mai, informeaza lefigaro.fr.
Dupa un film care i-a fost dedicat in 2008, un musical lansat in 1999 si o expozitie itineranta - "ABBA World" -, in 2010, grupul suedez are, incepand de marti, propriul muzeu. Cladirea, situata in centrul orasului Stockholm, pe insula Gröna Lund, in interiorul Swedish Music Hall of Fame, isi va deschide portile pentru public, marti, 7 mai. Cu o zi inainte de inaugurarea oficiala, capitala suedeza a fost cuprinsa de febra pregatirilor pentru acest eveniment. Autobuze, automobile si biciclete au fost decorate cu emblema muzeului, denumit "ABBA The Museum", o denumire aleasa pentru a aduce un omagiu filmului "ABBA The Movie", lansat in 1977.

In publicatiile suedeze, reclamele promit potentialilor vizitatori sa devina "al cincilea membru al grupului ABBA", pe durata unui cantec. "Vom oferi vizitatorilor o experienta unica", afirma directorul muzeului, Mattias Hansson. Publicul "va putea sa traiasca ceea ce membrii grupului ABBA au trait", pe sunetul vocilor lor, a explicat conservatorul muzeului, Ingmarie Halling, referindu-se la ghidul audio instalat in muzeu, in care membrii celebrului grup suedez vorbesc despre istoria trupei.

Ideea unui astfel de muzeu, creat dupa modelul celui dedicat trupei The Beatles, din Liverpool, apartine unui cuplu de antreprenori suedezi. In 2006, ei le-au vorbit despre ideea lor celor patru membri ai grupului si au avut nevoie de alti doi ani pentru a-i convinge. Anni-Frid Lyngstad, Agnetha Fältskog, Benny Andersson si Björn Ulvaeus au participat, fiecare in felul sau, la realizarea acestui muzeu. Björn Ulvaeus prezideaza consiliul de administratie si s-a oferit sa devina chiar garantul financiar al noii institutii.

"Aveam dubii in fata ideii de a deveni un obiect de muzeu inainte de moartea mea (...), dar apoi am inteles ca (...) impreuna noi am avut o creatie uriasa" si ca aceasta "este o poveste a Cenusaresei care merita povestita", a declarat el in luna octombrie cu ocazia prezentarii proiectului. "Mi-am spus: daca nu eu, atunci cine ar fi mai bun pentru a realiza acest lucru?", a declarat muzicianul suedez pentru numarul din luna mai al revistei Kupé. Foarte implicat in acest proiect, Björn Ulvaeus a fost prezent, luni seara, la prezentarea in avanpremiera a muzeului, alaturi de alti doi membri ai grupului: Anni-Frid si Benny. Agnetha se afla in Marea Britanie unde isi promoveaza noul album.

Continutul muzeului, care are cinci etaje, ofera vizitatorilor posibilitatea de a retrai perioada "nebuna" a anilor 1970. Legendarele combinezoane cu paiete si pantaloni evazati ocupa un loc central in colectia muzeului. Vizitatorii vor avea, de asemenea, posibilitatea de a admira numeroasele discuri de aur castigate de ABBA si de a intelege mai bine mediul in care cei patru artisti suedezi au evoluat, gratie unei sectiuni dedicate studioului de inregistrari folosit de acest grup. Muzica trupei ABBA va avea, bineinteles, un loc important.

"Trebuie sa avem cea mai buna izolatie din lume pentru a permite difuzarea de cantece diferite in fiecare camera", a declarat, in gluma, directorul muzeului. Dupa parerea sa, vizitatorii nu vor veni in acest muzeu pentru a reasculta piesele grupului, pe care multi le cunosc deja pe dinafara, ci pentru a retrai anii de activitate ai grupului, care nu a mai aparut in formula completa pe o scena, inca din anul 1982.

Intr-o camera consacrata celebrei piese "Ring Ring" (lansata de ABBA in 1973, n.r.) troneaza un telefon din anii 1970. Patru persoane cunosc numarul acelui aparat: cei patru membri ai grupului. "A fost ideea Fridei (Anni-Frid Lyngstad) si ea va telefona", afirma Ingmarie Halling. Norocosii vizitatori care se vor afla in preajma (atunci cand telefonul va suna) vor avea sansa de a putea sta de vorba la telefon cu Anni-Frid Lyngstad sau cu unul dintre ceilalti trei membri ai grupului.

Din 1974, grupul ABBA, care a avut o cariera de 10 ani, a vandut 378 de milioane de albume pe plan mondial. Doar Elvis Presley si The Beatles au vandut mai multe discuri.

ABBA The Museum asteapta 250.000 de vizitatori in 2013. Acestia vor putea sa isi plateasca biletele doar prin carti de credit, plata prin numerar fiind interzisa. Pe internet, biletele (care costa 195 coroane suedeze, aproximativ 23 euro) pentru primele saptamani sunt deja vandute aproape in totalitate.

Trupa suedeza ABBA
, formata din Agnetha Fältskog, Benny Andersson, Björn Ulvaeus si Anni-Frid Lyngstad, a ajuns in repetate randuri pe prima pozitie in topurile din intreaga lume, intre 1974 si 1982. Formatia, care s-a remarcat prin castigarea concursului Eurovision cu piesa cult "Waterloo", in 1974, a lansat de-a lungul anilor o serie de piese devenite celebre, precum "S.O.S", "Mamma Mia", "Fernando", "Dancing Queen", "Money, money, money", "Knowing me, knowing you", "Dancing Queen", "Take a chance on me", "The name of the game", "Thank you for the music", "Gimme! Gimme! Gimme!", "The winner takes it all" si "One of us".


Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri