Colectia de arta care a apartinut lui Valerie Eliot, vaduva poetului si dramaturgului T.S. Eliot, estimata la 7,6 milioane de dolari, va fi scoasa la vanzare la o licitatie organizata de casa Christie's pe 20 noiembrie, la Londra, informeaza huffingtonpost.com, citat de Mediafax.
Printre operele de arta care fac parte din aceasta colectie se afla tablouri de J.M.W. Turner, Francis Bacon si Lucian Freud, dar si un desen de Winston Churchill.

Valerie Eliot, care a murit in noiembrie 2012 la varsta de 86 de ani, a cumparat aceste opere de arta cu banii obtinuti din redeventele incasate de pe urma musicalului "Cats", de Andrew Lloyd Webber, care are la baza volumul de versuri al sotului ei, "Old Possum's Book of Practical Cats".

Musicalul s-a dovedit a fi mult mai profitabil decat volumul de poezii scris de T.S. Eliot si i-au permis vaduvei acestuia sa alcatuiasca o colectie de arta evaluata la peste 5 milioane de lire sterline (7,6 milioane de dolari) in casa din Londra in care Valerie a locuit alaturi de sotul ei, pana la moartea acestuia in 1965.

Colectia include desene si acuarele realizate de artisti britanici din secolul al XVIII-lea si al XIX-lea, precum J.M.W. Turner, Thomas Gainsborough si John Constable. Sotii Eliot au achizitionat si opere ale unor artisti valorosi din secolul al XX-lea, precum sculpturi de Henry Moore si Barbara Hepworth si tablouri de Francis Bacon, Lucian Freud, David Hockney si L.S. Lowry.

Colectia include si un autoportret al pictorului Stanley Spencer, pe care artistul l-a vandut la un targ de tara in anii 1950 cu doar 11 lire sterline. Pictura este estimata in prezent la aproximativ 300.000 de lire sterline.

"The Cathedral, Hackwood Park", un peisaj desenat de Winston Churchill, face parte din aceasta colectie si este estimat intre 200.000 de lire sterline si 300.000 de lire sterline.

Colectia mai include o serie de portrete miniaturale realizate din secolul al XVI-lea pana in secolul al XIX-lea, bijuterii si obiecte de mobilier.

Valerie l-a cunoscut pe T.S. Eliot la Londra, pe vremea cand acesta era director al editurii Faber & Faber. S-au casatorit in 1957, iar dupa moartea poetului, Valerie Eliot si-a petrecut urmatoarele patru decenii din viata administrand mostenirea literara lasata de sotul ei.

O parte a incasarilor care vor fi obtinute de casa Christie's vor fi donate in contul Old Possum's Practical Trust, o fundatie de caritate infiintata de Valerie Eliot care ii sprijina pe artisti.

Poet, dramaturg si critic, Thomas Stearns Eliot (1888-1965) s-a nascut in Statele Unite Ale Americii, la St. Louis, Missouri. S-a stabilit in Anglia in 1915, iar primul sau volum de poezie a aparut in 1917. In 1925, a devenit codirector al Editurii Faber and Gwyer, actuala Faber and Faber, care continua sa-i publice opera.

In anii '30 a compus celebrele poeme despre pisici, semnandu-le "Mos Oposum", porecla data autorului de catre Ezra Pound. In 1939, aceste poeme au fost publicate sub titlul "Cartea lui Mos Oposum despre Pisicile Poznase" ("Old Possum's Book of Practical Cats"), cu desenele lui T.S. Eliot pe coperta. De-atunci volumul a cunoscut mai multe reeditari, cu ilustratii de Nicolas Bentley si Edward Gorey. In 1981, poemele lui T.S. Eliot i-au inspirat lui Andrew Lloyd Webber musicalul "Cats", cel mai longeviv spectacol de acest gen din istorie.

Sursa foto: https://www.christies.com/livebidding/index.aspx

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri