Cea de-a saptea editie a Noptii Institutelor Culturale va avea loc pe 14 iunie, in Bucuresti, reunind anul acesta 12 institute si centre culturale straine si romanesti, carora li se alatura in premiera Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European.
Organizata de 12 centre si institute culturale aflate sub egida EUNIC (European Union National Institutes for Culture), Noaptea Institutelor Culturale cuprinde evenimente organizate de British Council, Centrul Ceh, Centrul Cultural Turc "Yunus Emre", Delegatia Wallonie-Bruxelles, Forumul Cultural Austriac, Goethe-Institut, Institutul Balassi - Institutul Maghiar din Bucuresti, Institutul Cervantes, Institutul Cultural Roman, Institutul Francez, Institutul Italian de Cultura si Institutul Polonez, carora li se vor alatura anul acesta Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania, anunta Institutul Polonez, care este si coordonatorul editiei din 2013, scrie Mediafax.

Astfel, British Council ii invita pe bucuresteni la o noapte alba a literaturii, muzicii si filmului, prin care sarbatoreste 75 de ani de la infiintarea institutiei in Romania. In cadrul evenimentului, intre orele 17.00 si 20.00, biblioteca @British acorda o reducere de 75% la toate abonamentele, iar de la 20.15 va fi lansata publicatia "Istorii britanice in Bucuresti". De asemenea, va avea loc o prezentare de moda, care va avea ca tema "Influenta anilor '30 asupra costumului modern", organizata de Universitatea Nationala de Arte din Capitala, urmata de un concert de muzica clasica britanica, fiind celebrat centenarul nasterii compozitorului si pianistului Benjamin Britten. Seara se va incheia cu o proiectie de film artistic si o petrecere karaoke, unde bucurestenii sunt asteptati cu o selectie de muzica britanica din toate timpurile.

Anul acesta, Centrul Ceh si Delegatia Wallonie - Bruxelles vor sarbatori impreuna Noaptea Institutelor Culturale si ii vor astepta pe vizitatori cu animatii, cu bere ceheasca si degustare de bunatati belgiene. In plus, un spectacol de cabaret va avea loc in sala mare a cladirii, iar in curtea celor doua institute - tableau vivant ("sculptura vie", un termen imprumutat din franceza, care descrie un grup de actori, asezati cu grija in pozitii fixe si luminati teatral; pe durata expunerii, modelele nu se misca si nu vorbesc). In Noaptea Institutelor, insa, vizitatorii vor putea fi actori. De asemenea, de la ora 21.00, bucurestenii vor putea asculta un concert al formatiei Not(e) Sisters.

In Noaptea Institutelor Culturale, la Centrul Cultural Turc "Yunus Emre", bucurestenii vor avea ocazia sa descopere cultura si bucataria turceasca. Programul va include ateliere de creatie artistica, proiectia unui film, o lectie demonstrativa de limba turca si, nu in ultimul rand, o expozitie de arta culinara. De asemenea, va fi organizat un workshop "Ebru" - arta picturii pe apa, desenele astfel realizate fiind transpuse pe hartie.

Cea de-a saptea editie a evenimentului ii invita pe bucuresteni sa se intalneasca cu Europa, la Reprezentanta Comisiei Europene in Romania si Biroul de Informare al Parlamentului European in Romania. Astfel, intre orele 18.30 si 03.00, va avea loc vernisajul unei expozitii de pictura - "Ferestre spre Europa" -, urmata de proiectia a doua filme artistice castigatoare ale premiului LUX, oferit de Parlamentul European, "Zapezile de pe Kilimajaro", de Robert Guédiguian, "Io Sono Li", de Andrea Segre.

Pe de alta parte, anul acesta, Institutul Maghiar si Institutul Polonez isi vor desfasura activitatea in aceeasi curte, impreuna cu surpriza pregatita de organizatori, si anume vizita Institutului Italian de Cultura. Astfel, in curtea Institutului Maghiar, sarbatoarea va incepe la ora 16.00, cand tineri studenti ai Universitatii de Arta vor picta pe gardul cladirii variatiuni ale logoului Institutului Maghiar. De asemenea, va fi deschisa o expozitie de fotografie despre renumitul festival Sziget de la Budapesta, a fotografului Konkoly-Thege György, iar organizatorii evenimentului muzical vor sustine o conferinta de presa. Acestora li se adauga un concert de blues sustinut de grupul maghiaro-italian Parafusions, iar de la ora 20.30, vizitatorii vor putea participa la un program ce are ca tema principala jocurile de la curtile regale si din carciumile medievale. De asemenea, de la ora 22.00 va avea loc un eveniment ce prezinta muzica si dansul din Polonia - mazurca, oberek si kujawiak. Dupa miezul noptii, la ora 01.00, organizatorii ii invita pe bucuresteni in sala din incinta Institutului, unde vor putea fi vizionate peliculele castigatoare la Festivalul International de Scurtmetraje Alter-Native 2012 de la Targu-Mures. In curtea Institutului va fi proiectata o comedie despre polonezi si mostenirea papei Ioan Paul al II-lea: "Afacerea sfanta".

Institutul Cervantes si Forumul Cultural Austriac va organiza un recital de chitara clasica si flamenco, in interpretarea chitaristului Alexandru Munteanu. Seara se incheie cu proiectia filmului "Garbo, el espía", un documentar despre spioni si agenti dubli, secrete, minciuni, memorie si uitare, realizat cu fragmente de pelicula de la Hollywood, materiale din arhive, interviuri si efecte digitale, avandu-l in centru pe Juan Pujol, autodidact, gestionar al unei crescatorii de pui si portar de hotel, care, in Madridul anilor '40, incepe sa-si planifice cum poate "contribui la bunastarea omenirii" si isi ofera serviciile britanicilor.

Institutul Cultural Roman va organiza o lectie demonstrativa de limba romana pentru straini in gradina gradina ICR, urmata de o expozitie intitulata "Povestiri despre ie". La ora 21.00 va avea loc un recital de pian, iar la 22.30 vor putea fi vizionate cele mai recente scurtmetraje romanesti proiectate la Festivalul de la Cannes in sectiunea Romanian Short Corner. Programul cuprinde 18 scurtmetraje semnate de Tudor Cristian Jurgiu ("In acvariu", premiul al III-lea la sectiunea Cinéfondation), Eva Pervolovici, Hanno Höfer, Nap Toader, Gheorghe Preda, Igor Cobileanski, Peter Kerek, Dorian Boguta, Mirona Radu, Andrei Cretulescu, Alina Manolache, Goran Mihailov, Luiza Parvu, Mihaela Popescu, Anton Groves, Victor Dragomir, Ioana Mischie si Ilinca Neagu.

In Noaptea Institutelor Culturale, Institutul Francez va lansa noul portal Culturethèque - mediateca digitala a institutului, iar apoi va prezenta spectacolul "Romanyeah!", de Cinty Ionescu, la Sala Elvira Popescu. De asemenea, de la ora 21.00 va avea loc "Canapeaua poetica - Terasa Institutului", reprezentand un maraton in binecunoscuta traditie a evenimentelor poetice ale Institutului Francez, in care poetii invitati si publicul isi vor preda stafeta reciproc pentru a citi poeme la alegere din poezia contemporana. Totodata, la miezul noptii va fi organizat un spectacol video-audio live-session cu VJ Minu in curtea institutului, care ce propune o incursiune in inepuizabilul univers digital video si audio ce nu putea sa lipsesca dintr-o noapte cu o asemenea tematica.

Institutul Italian de Cultura le-a pregatit bucurestenilor un concert de jazz in gradina institutiei, urmat apoi de proiectia filmului "Nessuno mi può giudicare/ Escort in love", o comedie spumoasa, in regia lui Massimiliano Bruno, care ii are ca protagonisti pe Paola Cortellesi si Raoul Bova.

Pe durata evenimentului, Asociatia Green Revolution va pune la dispozitia doritorilor, fara plata, 50 de biciclete, acestea putand fi imprumutate de la centrul de inchiriere situat in parcul Herastrau.

Sursa foto: http://bucarest.cervantes.es/ro/default.shtm

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri