Lungmetrajul indian "Corabia lui Tezeu", de Anand Gandhi, a castigat Trofeul Transilvania, la gala de premiere a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) 2013, care a avut loc la Teatrul National din Cluj-Napoca.
Trofeul a fost inmanat unui membru al echipei filmului de catre actrita Luminita Gheorghiu si cineastul Jií Menzel, care au primit, la gala TIFF, un premiu de excelenta, respectiv un premiu pentru intreaga cariera, scrie Mediafax.

O fotografa iesita din comun se lupta cu pierderea geniului sau intuitiv ca urmare a unei operatii chirurgicale. Un calugar erudit se confrunta cu o dilema etica atunci cand trebuie sa aleaga intre principii si moarte. Un tanar dealer la bursa ia urma unui rinichi furat si invata cat de complicata poate fi moralitatea. Urmand traiectoriile separate ale acestor trei calatorii filosofice si inevitabila lor convergenta, "Ship of Theseus" exploreaza probleme ridicate de identitate, justitie, frumusete, sens si moarte.

Cei care au inmanat Trofeul Transilvania au fost protagonistii celor mai emotionante doua momente de la gala, cand, atunci cand au venit sa primeasca propriile premii, au fost aplaudati in picioare.

Premiul de excelenta i-a fost inmanat Luminitei Gheorghiu de actrita Cristina Flutur, alaturi de directorul artistic al festivalului, Mihai Chirilov.
"Ma copleseste acest premiu", a spus Luminita Gheorghiu, dupa ce a fost aplaudata in picioare minute intregi. "Mi se spunea printesa Noului Val. Ei glumeau, eu i-am luat in serios, pentru ca imi convenea. Suna tinereste. Dar, acum, excelenta inseamna ca nu mai pot sa gresesc. Asa ca o sa impart acest premiu cu toti cei cu care am lucrat. Poate asa o sa fiu o tanara speranta excelenta. Ma duc in culise sa iau un extraveral", a spus Luminita Gheorghiu, care a fost numita de Mihai Chirilov "cea mai mare actrita pe care o are Romania in momentul de fata".

Si Jií Menzel a fost primit cu entuziasm si caldura de publicul galei.

"Orice premiu pe care il primesc il primesc cu oarecare temere. Pe premiu scrie 'Intreaga cariera'. Imi aduce aminte de o scena dintr-un film de Forman, si anume ca e bine ca il primim inainte sa murim", a spus regizorul. "Am descoperit in aceste zile ca Romania nu e atat de departe de Cehia, cum pare cand te uiti pe harta", a spus regizorul, care a marturisit ca s-a bucurat de Cluj-Napoca si de oamenii din jurul sau. "M-a emotionat grija pe care mi-au acordat-o organizatorii si m-a emotionat si numarul de spectatori care au fost sa imi vada filmul meu, un film vechi. Inseamna ca a fost un public foarte inteligent", a spus artistul. "M-am simtit foarte rasfatat. Cand am fost adus la hotel, in prima zi, am primit o geanta cu cadouri, iar printre aceste cadouri am gasit un prezervativ. Va multumesc ca ati avut incredere in vitalitatea mea. Asta e ceva ce nu o sa uit", a spus Menzel, spre amuzamentul asistentei.

Premiul pentru regie al Festivalului International de Film Transilvania a mers in Japonia, in timp ce premiul juriului a fost acordat unor regizoare din Uruguay.

Cea de-a 12-a editie a Festivalului International de Film Transilvania (TIFF) a inceput pe 31 mai si se va incheia duminica.

Lista premiilor acordate la gala TIFF

Trofeul Transilvania: "Corabia lui Tezeu" de Anand Gandhi (India)
Premiul pentru regie: Rikiya Imaizumi, pentru "Ceasul rau, pisica neagra" (Japonia)
Premiul special al juriului: Ana Guevara Pose si Leticia Jorge Romero, pentru "Ploaie de vacanta" (Uruguay)
Premiul pentru cea mai buna interpretare: Gustav Dyekjær Giese, pentru "Nord-Vest" (Danemarca)
Premiul pentru imagine: Pankaj Kumar, pentru "Corabia lui Tezeu" (India)
Premiul FIPRESCI: "El limpiador", de Adrian Saba (Peru)
Premiul publicului: "Wadjda", de Haifaa al Mansour (Arabia Saudita/ Germania)
Premiul de excelenta: Luminita Gheorghiu
Premiul pentru intreaga cariera acordat unei personalitati din cinematografia romana: Adrian Enescu
Premiul pentru intreaga cariera acordat unei personalitati din cinematografia europeana: Jií Menzel
Premiul pentru intreaga cariera acordat unei personalitati din cinematografia mondiala: Stephen Frears
Premiul pentru scurtmetraj pentru sectiunea Umbre: "Death of a Shadow", de Tom Van Avermaet
Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru lungmetraj: "Aici ... adica acolo", de Laura Capatana Juler
Premiul Zilelor Filmului Romanesc pentru sectiunea scurtmetraj: "O umbra de nor", de Radu Jude
Mentiune speciala a juriului pentru scurtmetraj: "Claudiu si crapii", de Andrei Tanase, si "Pastila fericirii", de Cecilia Felmeri
Premiul pentru debut la Zilele Filmului Romanesc: "O luna in Thailanda", de Paul Negoescu
Premiul HBO pentru scenariu de lungmetraj, la Concursul National de Scenarii: Bogdan Toma, pentru "Reparatia"
Premiul HBO pentru scenariu de scurtmetraj, la Concursul National de Scenarii: Radu Barbulescu, pentru "Dispozitivul 0068"
Premiul HBO pentru scenariu de documentar, la Concursul National de Scenarii: Marius Iacob, pentru "Despre starea de bine"
Premiul "Let's Go Digital!" pentru cel mai bun film realizat in cadrul workshop-ului Let's Go Digital!: "For Carlo", de Teona Galgotiu, Marc Solomon si Eva Todica.
Premiul competitiei locale: "Fragment viu", de Banto Csaba si Iszlai Jozsef, si "Casa draga", de Abel Visky.



Sursa foto: Tiff.ro

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri