Filmele "Pozitia copilului", in regia lui Calin Peter Netzer, "Moartea domnului Lazarescu", de Cristi Puiu si "Reconstituirea", de Lucian Pintilie, vor fi proiectate la Festivalul de Film de la Douarnenez din Franta, care dedica cea de-a 36-a editie cinematografiei romanesti.
Potrivit site-ului festivalului, pana pe 31 august, vor fi difuzate peste 140 de filme, fiind programate o serie de concerte, conferinte, dar si mese rotunde, scrie Mediafax.

In cadrul festivalului va fi proiectat lungmetrajul "Reconstituirea", o drama regizata de Lucian Pintilie in 1968, dupa nuvela omonima a lui Horia Patrascu, opera care porneste de la un fapt real petrecut in anii '50 pe malul Timisului. La scurt timp de la lansare, filmul a fost interzis de regimul comunist roman dupa ce a rulat puțin timp prin cinematografele de periferie si s-a dovedit un succes. A fost relansat abia in 1990.

De asemenea, "Pozitia copilului", de Calin Peter Netzer, cu Luminita Gheorghiu, Bogdan Dumitrache, Florin Zamfirescu si Natasa Raab, va fi prezentat publicului de la festivalul din Franta.

"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). Filmul vorbeste cu dramatism, cu emotie, dar si cu umor despre traumele sufocarii copiilor prin dragoste si despre amprentele pe care le lasa parintii asupra personalitatii acestora. Pelicula este, totodata, o radiografie a high-class-ului romanesc contemporan si vorbeste despre trafic de influenta si coruptie la nivel mic in institutiile de baza ale societatii si extensiile acestora asupra intregului sistem socio-economic din Romania de azi. "Pozitia copilului" este propunerea Romaniei la Oscar 2014, la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina".

Totodata, potrivit site-ului festivalului, va fi proiectat si filmul "Terminus Paradis", din 1998, tot o drama romanesca, in regia de Lucian Pintilie. Din distributia peliculei fac parte Costel Cascaval, Dorina Chiriac, Gheorghe Visu, Victor Rebengiuc, Razvan Vasilescu si Gabriel Spahiu.

Filmul "Marfa si banii", in regia lui Cristi Puiu, va fi proiectat la festivalul de film din Franta. Drama ii prezinta in rolurile principale pe Dragos Bucur, Ioana Flora, Alexandru Papadopol si Razvan Vasilescu. De asemenea, filmul regizat de Cristi Puiu, "Un cartus de Kent si un pachet de cafea", cu Victor Rebengiuc, Mimi Branescu si Mihai Brabia va putea fi vazut la evenimentul dedicat cinematografiei romanesti. Totodata, va fi prezentata si pelicula "Moartea domnului Lazarescu", tot in regia cineastului Cristi Puiu.

Pelicula "4 luni, 3 saptamani si 2 zile", in regia lui Cristian Mungiu, si care ii are in rolurile principale pe Anamaria Marinca, Laura Vasiliu, Vlad Ivanov si Alexandru Potocean, va fi proiectat la festivalul de la Douarnenez. De asemenea, lungmetrajul "Dupa dealuri", tot in regia lui Cristian Mungiu, va fi prezentat la cea de-a 36-a editie a festivalului din Franta.

Filmul "Dupa dealuri" s-a aflat pe lista scurta de propuneri pentru nominalizari la Oscarul pentru cel mai bun film intr-o limba straina si a fost dublu premiat la Festivalul de la Cannes 2012. Premiului pentru scenariu obtinut de Cristian Mungiu - recompensat cu premiul Palme d'Or in 2007, pentru "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" - i s-a alaturat premiul pentru interpretare feminina, acordat ex-aequo Cristinei Flutur si Cosminei Stratan.

Inspirat din romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran despre cazul Tanacu, filmul "Dupa dealuri" spune povestea a doua fete, Alina (Cristina Flutur) si Voichita (Cosmina Stratan), care au crescut impreuna la orfelinat si s-au regasit apoi intr-o manastire izolata din Romania. Alina vrea sa plece de acolo pentru a se stabili in Germania si isi doreste ca Voichita sa vina cu ea. Insa Voichita este atasata profund de viata de la manastire. Atunci cand Alina il infrunta pe preot, tanara este dusa la spital, iar persoanele care o ingrijesc incep sa creada ca este posedata de diavol.

"Lampa cu caciula", in regia lui Radu Jude, "California Dreamin'", de Cristian Nemescu, "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", Catalin Mitulescu, si "A fost sau n-a fost", in regia lui Corneliu Porumboiu, vor fi proiectate la festivalul de film de la Douarnenez.

Iubitorii de film vor putea vedea si filmele "Pescuit sportiv", "Colivia", "Din dragoste cu cele mai bune intentii" si "Domestic", in regia lui Adrian Sitaru.

Festivalul de Film de la Douarnenez din Franta se desfasoara in perioada 23 - 31 august.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri