Ca sa deprinzi notiunile de baza pentru schi nu ai nevoie de foarte mult timp: sase ore sunt suficiente, spune Michael Haubiz, instructor de schi, de snowboard si supraveghetor pentru alpinisti. In opinia sa, totul tine de felul in care stii sa iti alegi echipamentul potrivit, dar si cum sa “iti depasesti propria teama”.

Michael Haubiz a explicat pentru wall-street.ro criteriile de care trebuie sa tii cont in momentul in care vrei sa iti alegi echipamentul potrivit si, de asemenea, a descris cele mai bune partii pentru incepatori, dar si pentru sportivii avansati.

O zi cu instructorul de schi incepe, de obicei, de la ora 9 dimineata, cand “socializam la o cafea, continuam apoi cu o mica sesiune de gimnastica, in asa fel incat sa ne incalzim si sa ne pregatim pentru ziua care urmeaza”, explica Michael Haubiz.

“Exercitiile de baza constau in folosirea unui singur bocanc, cateva miscari simple pe urma continuam cu ambii bocanci si cateva ture in apropiere. La prima runda de antrenament de obicei nu coboram si nici nu ne avantam in miscari ample”. Pe urma, la pranz, in jurul orei 13 se ia o pauza pentru o gustare si apoi se reiau toate exerctiile de dimineata, dar intr-un ritm putin mai alert.


Cat te costa o lectie de schi cu un instructor

Instructorul adauga ca lectiile pot fi predate unui grup format din cel putin doua persoane si maxim 12 persoane. Cuplurile pot alege sedintele private, care de obicei costa cel putin 60 de euro. Pentru patru ore cei interesati vor plati 100 de euro, iar un grup, format din cel mult 12 persoane, va scoate din buzunar aproximativ 45 de euro de persoana. Michael Haubiz antreneaza si copii, iar cei de pana la sase ani primesc lectiile gratuit.

Instructorul incearca sa faca totul cat mai distractiv pentru cei mai tineri dintre elevii sai, asadar la cea de-a doua runda de antrenamente, cea de dupa-amiaza, le preda “copiilor lectii despre cum sa se protejeze de avalanse sau despre cum sa isi pastreze echilibrul pe placa de snowbord”.

In general, cam 6-8 ore de practica sunt suficiente pentru a invata sa schieze, este de parere instructorul, si nu exista niciun fel de limitare de varsta. “Cel mai tanar elev al meu a avut patru ani, iar cel mai batran, 86 de ani”, spune instructorul. Totusi, un aspect important este si alegerea echipamentului potrivit si recomanda ski-uri mai usoare pentru incepatori, mai light.

Daca ai vrea sa inchiriezi echipamentul, conteaza foarte mult magazinul, dar in general un adult va plati aproximativ 200 de euro pentru o intreaga saptamana. De obicei, in statiunile din Austria daca doi adulti inchiriaza echipamentul, copiii il vor putea primi gratis.

Care sunt partiile potrivite pentru fiecare tip de schior

Partiile de schi se pot diferentia in functie de nivelul de dificultate, de la cele albastre, recomandate incepatorilor si pana la cele identificate printr-un steag negru, cele mai periculoase, acoperite de gheata, potrivite pentru profesionisti.

Partiile albastre si cele rosii sunt potrivite pentru incepatori, dar chiar si asa, toate partiile sunt “albe”, spune mai in gluma mai in serios instructorul, care adauga ca cei care nu se tem de zapada si nici de echipament, invata mai repede.

“Totul este in mintea ta, pentru ca cele mai multe persoane pe care le antrenez trebuie sa isi depaseasca mai intai frica. Anul trecut am avut un grup din Anglia care a invatat rapid, isi montasera schiurile chiar din autobuz, am fost foarte surprins sa vad asta. Au venit luni, erau cu totii incepatori, si pana vineri am mers pe pista Kandahar din muntii St Anton, una dintre cele mai provocatoare piste, clasificata cu steagul negru”, explica Michael Haubiz.

In fiecare statiune exista partii atat pentru incepatori, cat si pentru cei mai avansati, iar printre recomandarile specialistilor se numara Hochkönig si Filzmoos, ambele situate in provincia austriaca Salzburg. La polul opus, cea mai mare provocare pentru avansati este partia Harakiri, aflata in statiunea Mayrhofen-Zillertal.

Indiferent de partiile pe care le preferi, nu trebuie sa uiti ca “schiatul reprezinta mai mult decat un sport, este vorba de a petrece timp in aer curat, in natura”, asa cum conchide Michael Haubiz.

Ghidul supravietuirii pe partie

Instructorul de schi a intocmit si un mic ghid practic, “ABC-ul supravieturii” pe partie si in afara ei: “important este sa ai grija de tine, dar si de ceilalti”, rezuma Michael Haubiz. La fel ca in trafic, controlul vitezei este prioritar. Trebuie sa stii sa-ti adaptezi viteza si miscarile in functie de conditiile terenului, ale zapezii, dar si in functie de cele meteorologice.

Alegerea rutei este cel putin la fel de importanta, mai spune instructorul, dar si depasirea pe partie. Intrarea, pornirea sau oprirea pe partie se face doar dupa ce schiorul s-a asigurat, pentru a nu se pune in pericol pe sine si pe ceilalti, mai atrage atentia instructorul.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri