Primul lungmetraj romanesc, "Independenta Romaniei", care a avut premiera pe 1 septembrie 1912 in Bucuresti, va fi prezentat pe 1 decembrie la cinematograful Barbican din Londra, proiectia filmului fiind acompaniata de un recital al pianistei Lola Perrin, potrivit Institutului Cultural Roman (ICR).

"Continuam sa ne concentram pe filmele mute din Europa de Est cu o proiectie rara a primului lungmetraj din Romania, «Independenta Romaniei/ The War for Independence». Prezentand razboiul dintre Romania si Imperiul Otoman din iarna anului 1877, acest film minunat realizat in 1912 surprinde imagini din viata rurala traditionala si armatele care se parasesc razboiul si culmineaza cu batalia victorioasa care da posibilitatea crearii unui stat roman independent", se arata pe site-ul cinematografului, scrie Mediafax.

Potrivit site-ului Institutului Cultural Roman din capitala Marii Britanii, proiectia filmului va fi acompaniata de un recital sustinut de pianista Lola Perrin.

Premiera lungmetrajului a avut loc pe 1 septembrie 1912, la cinematograful "Eforie" din Bucuresti. Din distributia filmului au facut parte actori ai Teatrului National din Bucuresti si ai celorlalte teatre din oras.

Actiunea filmului incepe cu imaginea unui sat obisnuit, aflat in sarbatoare, in timp ce la Bucuresti se decide, in Consiliul de Coroana, mobilizarea armatei. Hora sateasca este intrerupta de aparitia hotararii de mobilizare. "Cei noua si cu sergentul zece" pleaca la razboi, in timp ce femeile raman in urma cu inima franta de necaz. In primele scene de razboi, rusii sunt respinsi, iar la primele ostilitati dintre turci si romani, artileristul Cobuz (unul din cei 10) este ucis. Se arata imagini din tabara romaneasca de la Poiana, apoi secvente din trecerea Dunarii. In tablouri succesive sunt prezentate bataliile de la Plevna si Grivita, situatia tragica din Valea Plangerii si din spitalele de campanie, in care regele si regina impart medalii muribunzilor, caderea Plevnei si predarea lui Osman. La final, Penes se intoarce acasa decorat, o companie ruseasca intalnita pe drum dandu-i onorul. Filmul se termina cu prezentarea unor secvente reale, filmate la parada militara din 10 mai 1912, ca o punte peste ani.

In 2007, filmul (cu o durata de 82 de minute) a fost lansat pe DVD de TVR Media.

De asemenea, in 2006, Nae Caranfil incepe filmarile la "Restul e tacere", dupa ce Ministerul Apararii Nationale a decis, in cele din urma, sa puna la dispozitia producatorilor un contingent de militari necesar reconstituirii unor momente de la 1877. Scris si regizat de Nae Caranfil, filmul este inspirat din povestea regizorului Grigore Brezeanu, a producatorului Leon Popescu si a filmului lor, "Independenta Romaniei", primul lungmetraj artistic romanesc. In filmul lui Caranfil, rolurile celor doi sunt interpretate de Marius Florea Vizante si Ovidiu Niculescu, iar alaturi de ei apar, printre altii, Mirela Zeta, Valentin Popescu, Valentin Mihoc, Silviu Biris si Petru Gavril.

Sursa foto: Caputura Youtube.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri