Unul dintre cele mai celebre timbre din lume, One-Cent Magenta, emis in fosta colonie britanica Guyana, evaluat la 20 de milioane de dolari, va fi scos la licitatie pe 17 iunie, la New York, de casa Sotheby's, informeaza AFP, citat de Mediafax.

Este vorba de un timbru de 1 cent emis in Guyana britanica in anul 1856, care nu se mai gaseste in prezent decat intr-un singur exemplar.

Timbrul a stabilit un record de pret in fiecare dintre cele trei dati cand a fost scos la licitatie, au spus specialistii casei Sotheby's.
Raritatea si parcursul sau "rocambolesc" fac din el un "obiect magic", mai spune casa de licitatii.

La mijlocul secolului al 19-lea, serviciile postale din Guyana, teritoriu din America de Sud care apartinea in epoca Coroanei britanice, au apelat la tipografia ziarului local Royal Gazette pentru a imprima un timbru. Din respectiva emisiune de timbre a mai ramas in prezent acest exemplar scos la licitatie in iunie.

De culoare rosu-violet, timbrul este octogonal si are imprimat desenul unui vapor, precum si deviza coloniei, "Damus Petimus Que Vicissim".

Timbrul One-Cent Magenta a fost "redescoperit" pentru prima oara in 1873, de un tanar scotian de 12 ani din Demerara, un sat din Guyana, in documentele apartinand familiei sale.

Dupa ce a fost vandut pentru un pumn de silingi de acest elev, timbrul a ajuns in Marea Britanie, in anul 1878. Ulterior a fost cumparat de contele francez Philippe la Renotière von Ferrary, apoi imprumutat unui muzeu din Berlin.

La sfarsitul Primului Razboi Mondial, Franta a recuperat acest timbru ca parte din daunele platite de germani si l-a cedat, in 1922, lui Arthur Hind, un magnat newyorkez al textilelor, in urma unei licitatii.

Timbrul One-Cent Magenta a fost apoi vandut de doua ori, fiind cumparat, in 1980, pentru 935.000 de dolari, de John E. du Pont, un milionar american condamnat pentru crima.

De altfel, timbrul este scos la licitatie de administratorii averii milionarului, decedat in 2010.

Inainte de licitatie, timbrul One-Cent Magenta, care nu a mai fost expus in public din 1986, va fi prezentat la Londra, Hong Kong si New York.

In prezent, cel mai scump timbru din lume este "Tre Skilling", de provenienta suedeza, emis in 1855 si vandut la licitatie pentru 2,2 milioane de dolari, in 1996.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri