O expozitie consacrata lui El Greco, care prezinta publicului 64 de tablouri ale celebrului pictor manierist reunite din diferite colturi ale lumii, va fi vernisata vineri la Toledo, la 400 de ani de la moartea acestuia, conform AFP.

Provenind din 31 de orase din toate colturile lumii, cele 64 de tablouri au fost aduse la Toledo pentru expozitia "cea mai importanta consacrata vreodata pictorului" spaniol, a declarat Gregorio Marañon, presedintele fundatiei El Greco 2014, scrie Mediafax.

Impreuna cu tablourile pastrate permanent la Toledo, aceasta expozitie reuneste aproape o treime din cele aproximativ 300 de lucrari pe care artistul le-a realizat pana la moartea sa, pe 7 aprilie 1614.

Expozitia este conceputa ca un traseu cultural ce poarta vizitatorul in capele, sacristii si foste spitale din Toledo, unde pot fi admirate atat tablouri aduse temporar din strainatate, special cu acest prilej comemorativ, cat si picturi pastrate permanent in orasul in care El Greco a trait din 1577 pana la moartea sa.

Printre obiectivele propuse spre vizitare in cadrul acestei expozitii sunt Biserica Santo Tomé, unde se afla tabloul "Inmormantarea contelui Orgaz", pictat intre 1586 - 1588, fostul spital gotic Santa Cruz, unde vor fi expuse, pana pe 14 iunie, tabloul "Maria Magdalena", realizat in jurul anului 1576, si "Pieta", datand din aceeasi perioada - acestea fiind transportate din Barcelona si New York - si Capilla de San Jose, unde pot fi admirate tablourile "San José con el Niño" si "Coronación de la Virgen", din cadrul altarului principal pictat de El Greco intre 1597 - 1599.

Primul dintre numeroasele evenimente organizate in Spania cu prilejul comemorarii a 400 de ani de la moartea marelui pictor spaniol, expozitia va fi urmata de alt eveniment similar la Muzeul Prado din Madrid, care va organiza, intre 24 iunie si 5 octombrie, o expozitie dedicata influentei lui El Greco asupra picturii din secolele XIX - XX.

Nascut in insula Creta, in 1541, Domenikos Theotokopoulos, supranumit El Greco, s-a stabilit la Toledo dupa ce a studiat arta picturii in Italia. Autor a numeroase portrete de nobili, El Greco a realizat, de asemenea, picturi de inspiratie religioasa, cum ar fi tablourile din Catedrala din Toledo.

Sursa foto: Wikipedia.org

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri