Epidemia de obezitate este deja o preocupare mondiala, tarile dezvoltate fiind cele mai afectate. Poate de aceea, prognozele in ceea ce priveste ponderea persoanelor obeze sau supraponderale din Romania arata mult mai bine decat cele din Marea Britanie si Irlanda. Conform unor estimari realizate recent, ratele de obezitate si cele de greutate peste intervalul normal vor creste in toate tarile Europei pana in 2030. Irlanda va avea cea mai mare pondere a persoanelor obeze din Europa, in vreme ce Romania va sta cel mai bine, conform proiectiilor Societatii Europene de Cardiologie, citate de Restomania.

Atat in cazul romancelor, cat si pentru barbatii romani, ratele de obezitate prognozate de asociatia europeana sunt foarte mici, de 10%. Vorbim aici de obezitate, nu de persoanele supraponderale si voi explica imediat cum a fost facuta diferentierea intre obezi si supraponderali. Spre comparatie, proiectiile statistice in cazul obezitatii la barbati ajung la 58% in Irlanda, 40% in Grecia si 35% in Marea Britanie.

De asemenea, proiectiile institutiei mai sus citate arata un viitor sumbru pentru europeni, in special pentru Irlanda, unde nu mai putin de 90% dintre barbatii adulti vor fi in 2030 obezi sau supraponderali. In Marea Britanie, ponderea va ajunge la 75%, iar in Cehia, Spania si Polonia la 80%. Belgia si Olanda vor sta destul de bine in ceea ce priveste ratele de obezitate si persoanele supraponderale. Si in cazul femeilor, Irlanda a ocupat prima pozitie, 84% dintre irlandeze urmand sa fie obeze sau supraponderale pana peste 15 ani. In cazul Romaniei, nu au fost anuntate estimari cumulate pentru ambele categorii (persoane obeze si supraponderale).

Autorii studiului solicita masuri urgente din partea autoritatilor si politici care sa inverseze cat mai repede tendinta spre obezitate, inclusiv suprataxarea bauturilor racoritoare cu mult zahar, si avertizeaza ca prognozele ar putea chiar subestima realitatea din 2030. Acestia cred ca prevalenta obezitatii are legatura cu pietele mai putin reglementate in ceea ce priveste alimentatia publica, cum ar fi cele din Marea Britanie si Irlanda, care seamana foarte mult cu piata americana, unde marile companii in goana dupa profit incurajeaza supraconsumul.

In Olanda, Belgia, Austria sau Germania, pietele sunt mai reglementate si marile corporatii alimentare au o putere mai mica.

O persoana intra in categoria de obezitate atunci cand are un indice de masa corporala (BMI in engleza) mai mare de 30 kg/m2, in timp ce supraponderala este atunci cand indicele este cuprins intre 25 si 30 kg/m2. Sub 25 kg/m2 este considerata o persoana cu greutate normala.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »


Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri