Sa mergi in Egipt inseamna sa accepti ca esti obligat sa iesi din comoditatea de turist pe care ai avut-o in city-breakurile din Europa. Aici, ai de alergat o saptamana intreaga intre temple pline de istorie, Valea Regilor, Piramidele din Giza, nebunia din Cairo, o croaziera linistita pe Nil, snorkeling sau relaxare la Marea Rosie. Intre toate vizitele la obiective turistice, pregateste-te sa negociezi cu localnicii chiar si pentru o sticla cu apa.

Intr-o tara araba care fierbe la propriu de dimineata pana dupa miezul noptii din cauza caldurii care urca mercurul pana la 40 de grade Celsius, calatoria ta incepe si se sfarseste cu un politist in spatele tau si al celorlalti turisti din grup, cu acelasi politist in autocar si cu acelasi politist in vizita la temple, pe Valea Regilor sau la piramide.

Egiptul este un loc pe care, daca vrei sa-l vizitezi cu un sentiment mai mare de siguranta, esti obligat sa apelezi la o agentie de turism si sa mergi intr-un grup organizat cu un ghid in frunte. Pe multe dintre strazile din orase, la benzinarii si pe autostrazi stau cu mitraliera atarnata de umar sau cu ea chiar indreptata spre trecatori oameni ai armatei, in unele cazuri cocotati pe tancuri de care vrei sa treci cat mai repede. Nu va inchipuiti ca sunt pusi acolo ca sa ciuruiasca localnici sau turisti care nu se comporta adecvat, dar prezenta lor este utila pentru siguranta turistilor. De asemenea, exista puncte de control pe drumurile dintre orase, de care, daca vreti sa va intoarceti in aceeasi zi, trebuie sa treceti pana cel tarziu la ora 18.00.

egipt, vacant ain egipt, croaziera pe nil

Egiptul, care de trei-patru ani duce lipsa sutelor de mii de turisti de pe vremuri, incearca din rasputeri sa atraga straini la templele din sudul tarii, la piramidele din Giza si pe croazierele de pe Nil. Acest circuit costa 700 de euro timp de o saptamana, cu cazare si mese incluse pentru o persoana. De exemplu, in Hurghada, o statiune la Marea Rosie comparabila cu Neptunul nostru, pe o noapte la hoteluri de cinci stele ca Marriott sau Hilton veti plati 200 lei-250 lei pe camera dubla. Din Romania, agentia Kartago Tours are chartere pentru Hurghada cu zbor din Cluj si Bucuresti, care dureaza trei ore pana la aeroportul din Hurghada, aflata in estul Egiptului.

Cand pleci de acasa asigura-te ca ai in portofel dolari pe care va trebui sa-i schimbi in lire egiptene cand ajungi in Egipt. Egiptenii accepta si euro, insa sunt putine astfel de cazuri, iar la platit cu cardul nici sa nu visezi. O lira egipteana este echivalentul a 50 de bani, suma pe care locuitorii din Egipt o platesc pentru folosi mijlocul de transport in comun, un microbuz care circula incet si cu usa deschisa pentru ca pasagerii sa urce si sa coboare oriunde pe drum.

De unde incepe croaziera pe Nil: drumul pe care inveti sa negociezi si pentru o sticla cu apa

egipt, croaziera pe nil, vacanta in egipt

Pana la vasul care porneste pe Nil ai de mers cu autocarul aproximativ cinci ore din Hurghada pana la Luxor, un oras cu 150.000 de locuitori, zis si orasul palatelor, situat pe malul drept al fluviului. Pana in Luxor, sunt doar-trei locuri unde poti face popas si cateva cumparaturi de la magazin. Cand veti cobori din autocar, va veti trezi in fata cu barbati, femei si copii care incearca sa va vanda esarfe si alte alte maruntisuri sau care vor incerca sa va convinga sa faceti poze cu magarusul.

egipt, vacanta in egipt, croaziera pe nil

Daca totusi vreti sa cumparati ceva, pregatiti-va pentru negocieri aprige. Pentru ca sunteti turisti, vanzatorii va vor cere si de cinci ori mai mult decat pretul real pe o esarfa pe care v-o intind si va vor spune cu toata sinceritatea ca este un cadou. Daca apuci sa o atingi dupa cateva strigate "Present, present", vor avea pretentia sa o cumperi. Si nu stii cum o sa refuzi. Dar daca vrei sa cumperi ceva si nu vrei sa platesti prea mult, te poti targui cu 10 de lire egiptene (5 lei) sau in unele cazuri si cu 20 lire egiptene (10 lei), in functie de produs. O sticla de apa (au numai apa plata) la 2 litri sau o Cola-Cola la 1.25 litri o puteti cumpara cu doar 5 lire egiptene (2,5 lei) de la magazin. Nu asteptati sa va dea bon pentru ca nu au case de marcat si nici preturi afisate. Sunteti in Egipt, deci spor la targuiala, mai ales ca egiptenii vorbesc foarte bine limba engleza si chiar si alte limbi, de la spaniola la franceza si portugheza. Asta desi statisticile arata ca 60% dintre ei sunt analfabeti.

Dupa ore de vazut acelasi peisaj cu dune de nisip si niste munti caramizii, ajungi in Luxor pe o caldura care te face sa regreti ca nu ai cumparat esarfa egipteanului. Luxor, aflat in sudul tarii, dar in partea denumita Egiptul de Sus, datorita Nilului care curge de la sud spre nord, poti vizita templul cu acelasi nume si templul Karnak, pentru putin peste 30 de lei fiecare.

templul luxor, egipt

Templul Luxor

La Templul Luxor sau Karnak ar fi bine sa intri cu o palarie, o sapca sau esarfa pe cap, ochelari de soare si o sticla cu apa rece, daca nu vrei ca in cinci minute sa fii pe scaun in autocarul racorit cu aer conditionat. Este atat de cald printre zidurile templelor ca-ti vine s-o iei la fuga spre frigiderul cu Coca-Cola la 0,40 litri pe care egiptenii ti-o vand cu 20 de lire (10 lei). Daca insisti putin cu negocierea, ai putea scoate din buzunar pana la urma doar 10 lire (5 lei).

karnak, egipt

Templul Karnak

Egipt, tara in care se plimba picioare lungi printre gunoaie

Frumusetea templelor poate fi anulata in cateva secunde de mizeria pe care o vezi pe strazile din Luxor. O sa ai parte de o adevarata plimbare printre gunoaie. Pe aici nu trece niciun REBU local, cat timp 90% din case sunt construite ilegal, asa ca nu poate fi semnat niciun contract cu nicio firma de salubrizare pentru curatarea strazilor si ridicarea gunoiului.

luxor, nil, egipt

Case in Luxor

La un moment dat o sa treaca pe langa tine patru picioare lungi care se invart de colo-colo. Nu e decat o camila tarata pe langa poarta Templului Luxor, doar-doar s-o urca vreun turist pe ea. S-ar putea sa fie prima destinatie in care esti nevoit sa accepti ca gunoaiele si mirosul urat de la camile fac si ele parte din specificul tarii.

croaziera pe nil, vacanta in egipt

Daca tu nu esti convins, localnicii sunt sigur, iar cu gunoaiele s-a obisnuit pana si Allah-pe care il auzi invocat de 6 ori pe zi. Chemarea lui Allah rasuna in difuzoare amplasate pe cele mai inalte cladiri in fiecare localitate. Cand aud "Allah Allah ya abdallah", localnicii trebuie sa lase ce fac, sa cada in genunchi cu fata spre Mecca si sa rosteasca rugaciunea timp de jumatate de ora.

Ca Egiptul e sarac o sa-ti dai seama de cat de salutat o sa fii de localnici. De fapt, doar de barbati si copii, pentru ca femeile nu au voie. Ei se bucura ca le vizitezi tara cu "Hello!" dupa "Hello!" si "Welcome!" dupa "Welcome!". Obisnuieste-te, vei mai auzi aceleasi cuvinte de sute de ori pe strada pana cand vei pleca din Egipt. Ei stiu cat de buni sunt banii tai aici.

Ceaiul de hibiscus, bautura cea de toata ziua

Tot in Luxor va puteti opri la parfumerie, o afacere de familie unde va primesc cu ceai de hibiscus rece, bautura traditionala pe care o consuma de dimineata pana dimineata, ca nici nu stii cand sau daca arabii mai dorm cand tara fierbe la peste 40 de grade. La parfumerie, veti mirosi esente din care se fac parfumuri Chanel No. 5 si alte marci de lux. Intrarea este gratuita, iar gazda primitoare abia asteapta sa va povesteasca cum fac esentele de parfum pe care puteti cumpara chiar si cu mai putin de 100 de lei.

Vasul de croaziera ramane o noapte in Luxor, moment potrivit pentru o plimbare cu trasura prin bazarul local si centrul orasului. Pe oriunde veti trece, veti auzi secunda dupa secunda "Welcome, tourist, Welcome, tourist!". Caldura sufocanta ii obliga pe localnici sa lucreze mai mult noaptea decat ziua. In Egipt, pana si copiii au alt stil de viata, asa ca ei sunt obisnuiti sa doarma dupa miezul noptii.Liberi pe strazi de parca ar fi in siguranta deplina, alearga pe langa caleasca in care te afli si iti cere in liniste fara sa auda vizitiul si cu un chip de parca viata lor s-ar incheia pe loc cativa banuti pe care ar fi bine sa-i ai in buzunar.

A doua zi puteti merge pe Valea Regilor, unde intrarea costa 80 de lire egiptene (40 de lei), cu care puteti intra in trei morminte. Ghidul va va povesti istoria lor la intrare pentru ca nu are voie inauntru. Cine vrea sa vada si mormantul lui Tutankhamon, trebuie sa plateasca in plus 100 de lire (50 de lei). Totusi, cel mai important faraon al carui mormant se afla pe Valea Regilor este Ramses II, nicidecum Tutankhamon despre care invatam la orele de istorie. Acesta din urma a domnit doar cativa ani fara sa se remarce, insa a devenit foarte popular si o emblema a Egiptului in momentul in care a fost descoperit de Howard Carter pe 4 noiembrie 1922.

Pe Valea Regilor si acum continua sapaturile pentru descoperire de morminte, insa statul a ordonat o lucrare mai lenta pentru ca astfel ar fi o distanta mare de timp intre descoperiri, ceea ce ii da ocazia sa cheme televiziuni si sa promoveze Egiptul in intreaga lume periodic, la cativa ani. Vizita la Valea Regilor se incheie din pacate cu poze facute la poarta. Egiptenii nu lasa turistii sa fotografieze nici macar pe drumul dintre morminte. In schimb, insa, puteti umple aparatul cu poze la Templul Reginei Hatshepsut, aflat la cateva minute de mers cu autocarul de Valea Regilor. Hatshepsut a fost singura regina a Egiptului, careia i-a fost dedicat si un templu.

Pana la ultimul obiectiv din Luxor, trebuie neaparat sa opriti la Fabrica de Alabastru. Aici, dincolo de cum se fac obiectele din alabastru, veti descoperi o alta fata a Luxorului, care o contrazice pe cea aflata la cativa metri distanta de fabrica. Aici, egiptenii care lucreaza la obiecte par mai scoliti, nu va sacaie sa le cumparati produsele si sunt foarte priceputi la a va distra. La Fabrica de Alabastru sunt angajati muncitori care, pe langa talentul la mestesugit, trebuie sa stie sa faca spectacol in functie de tara din care vin turistii. Pe noi ne-a primit cu "Rumania, Rumania" si cateva cuvinte romanesti rostite destul de bine. Obiectele puse la vanzare costa de la 200 pana la aproape 1.000 de lire egiptene, adica de la cel putin 100 de lei.

Ultimul obiectiv istoric din Luxor sunt Colosii lui Memnon, expusi undeva langa un drum. Acest lucru le permite egiptenilor sa va astepte cu bratele pline de haine pe care incearca sa vi le vanda. Peste drum sunt doua magazine pentru ca egiptenii stiu ca la ei in tara va vine sa beti ceva in continuu din cauza caldurii. Daca va e pofta de o bere rece, asteptati sa va intoarceti in Romania sau apucati-va de cautat in restaurantele scumpe, pentru ca in Egipt alcoolul este aproape la fel de rar ca o femeie musulmana imbracata in fusta scurta. Vreo doua-trei egiptene cu fusta mai sus de genunchi si mulata pe picioare veti vedea totusi la un restaurant pe un vapor in orasul Aswan.

Colosii din Memnon

Undeva pe la pranz ar trebui sa ajungeti pe vasul de croaziera din Luxor care la ora 15.00 ridica ancora si o ia in jos pe Nil spre nordul tarii. Retineti, Nilul curge de la sud la nord, iar Egiptul de Sus este in sudul tarii, zona papirusului pe care egiptenii incearca sa vi-l vanda la orice colt, si Egiptul de Jos in nordul tarii, unde se formeaza si delta, zona florilor de lotus.

Plantatie de orez pe Nil

Cat vasul navigheaza, puteti admira peisajele exotice cu palmieri in timp ce faceti plaja langa piscina, dupa masa care incepe la ora 13.30. Mancarea egipteana este bogata in carne de vita si legume la cuptor sau pe gratar si destul de picanta. O sticla cu apa la doi litri in restaurantul de pe vapor costa 18 lire, adica 9 lei, o cafea 8 lei si o bere Luxor (cu alcool) la doza costa un pic mai mult.

Templul Kom Ombo vazut de pe vasul de croaziera

Seara, vaporul ajunge in Edfu, unde a doua zi dimineata puteti vizita Templul Edfu dedicat Zeului Horus, un obiectiv turistic impunator care trebuie bifat in vacanta in Egipt. Pana la ora 17.00, vaporul navigheaza iarasi pana in Kom Ombo. Aici, chiar vizazi de malul Nilului langa care stationeaza vaporul se afla Templul Kom Ombo care merita o vizita scurta inainte sa intrati la Muzeul de Crocodili.

Crocodili mumificati la Muzeul de Crocodili

Negocierea pluteste pe Nil: cum te conving egiptenii sa cumperi din apele fluviului

Descoperirea Egiptului continua tot pe Nil intreaga noapte, unde spectacolul saraciei pluteste la propriu pe apele fluviului. Daca pana aici ati avut parte de negocieri la magazin, pe Nil negocierea se poarta la zeci de metri distanta. Cativa egipteni indrazneti isi leaga barca de vapor la baza caruia calatoresc si pe zi, si pe noapte pana in Aswan. Egiptenii, parca agenti de vanzare trainuiti in multinationale, incearca sa le vanda turistilor de pe vapor fete de masa si alte produse pe care le arunca din barca lor cu o precizie care te lasa gura casca direct pe punte.

In timpul vacantei in Egipt, organizata de Autoritatea de Turism a Egiptului, un englez fascinat de cum aruncau egiptenii marfa direct pe vapor a cumparat doua fete de masa pentru care au "batut" palma de la distanta pentru 40 de lire egiptene ambele (20 de lei). Ca sa-si primeasca banii pe marfa, vanzatorii egipteni au mai aruncat o fata de masa in care englezul a introdus suma stabilita. Turistul a aruncat punga cu fata de masa si bani cu o asa nonsalanta ca aceasta a cazut in Nil, dar egiptenii experimentati au recuperat-o imediat ca doar in ea se afla "bogatia" pentru care negociasera o ora intreaga cu englezul.

Insula Philae

Croaziera pe Nil se incheie in Aswan, unde puteti ajunge la Obeliscul neterminat, pe Insula Philae si in Nubia, o regiune din sudul Egiptului, unde va duce o ambarcatiune cu motor. Amintirile din Egipt ar fi incomplete fara simbolul tarii. Asa ca la 7 ore cu autocarul sau la o ora cu avionul fata de Aswan va asteapta impunator Piramidele din Giza si nebunia din Cairo, capitala fara treceri de pietoni unde 1 minut european dureaza 5 minute egiptene.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri