Cercetatorii au descoperit ca, in cazul persoanelor cu varsta de peste 65 de ani care mananca peste in mod regulat, creierul prezinta cu 14% mai multa materie cenusie in regiunile asociate memoriei si cu 4% mai multa materie cenusie in zonele responsabile cu cognitia, comparativ cu creierul varstnicilor care nu includ pestele in dieta lor.

Efectul asupra creierului a fost independent de prezenta acizilor grasi omega-3 in sangele participantilor la studiu, sugerand ca persoanele carora le place pestele au un stil de viata mai sanatos in general, lucru benefic creierului, spun cercetatorii.

Dieta cu peste: de ce este sanatoasa

"Includerea in alimentatie a pestelui, fie fript sau la cuptor, arata existenta unor diferente mai mari privind stilul de viata decat am fi putut deduce prin masurarea unei singure componente biologice", a declarat profesorul James Becker, de la Universitatea Pittsburgh din Pennsylvania, autorul principal al studiului. "Chiar si dupa ce am verificat o serie de alti factori care ar fi putut fi responsabili pentru diferentele legate de sanatatea creierului, o dieta bogata in peste fript sau la cuptor ramane un semn important privind un creier sanatos", a mai spus Becker.
Acizii grasi omega-3, care se gasesc in specii de peste ca tonul si somonul, sunt considerati benefici pentru inima si creier, fiind, posibil, responsabili de prevenirea micsorarii normale a creierului care apare odata cu imbatranirea, potrivit unui studiu anterior, publicat in ianuarie 2014.

Cercetarea, publicata in American Journal of Preventive Medicine, precizeaza ca, la nivel mondial, exista peste 20 de milioane de oameni care sufera de dementa, iar specialistii se asteapta ca aceasta cifra sa se dubleze la fiecare 20 de ani, ajungand la 80 de milioane de oameni in 2040.

Sursa foto: Restograf