Pe masura ce te imbogatesti s-ar putea sa te confrunti cu tot mai multe probleme. Oare este adevarat ca banii nu aduc fericirea?

Am facut 15 milioane de dolari inainte de a implini 30 de ani dupa ce am vandut o firma specilizata in tehnologie. M-am gandit mult la ce ar trebui sa fac pentru a ramane asa cum eram inainte de a ma imbogati. Acesta este raspunsul meu: este mai bine sa fii bogat decat sa fii sarac, dar a fi bogat nu este nici pe departe precum ti-ai imaginat.

In primul rand, atunci cand esti bogat nu mai trebuie sa-ti faci griji pentru bani. Vor mai fi lucruri pe care nu ti le vei putea permite (si iti vei dori sa ti le poti permite), dar in ceea ce priveste majoritatea lucrurilor nu vei mai fi nevoit sa te gandesti la pret atunci cand vei cumpara ceva. Aceasta situatie este mult mai convenabila, fara nicio indoiala.

Cu toate acestea, cand esti bogat te poti confrunta cu unele dezavantaje. Primul lucru la care te gandesti citind asta este faptul ca exagerez. Acesta este unul dintre dezavantaje. Omul bogat nu are voie sa se planga niciodata de nimic. Oamenii cred ca daca esti bogat ai atins starea de nirvana, nu ti se mai permite sa ai nevoi umane sau frustrari vizibile celor din jur. Cand esti bogat, majoritatea oamenilor nu te trateaza ca si cum ai fi o simpla fiinta umana.

Acesta este cel de-al doilea dezavantaj. Majoritatea lumii va vrea acum ceva de la tine si iti vei da seama cu greu daca cineva se poarta bine cu tine pentru ca te place sau pentru ca esti bogat. Daca esti necasatorit vei avea indoieli in privinta partenerei si iti vei da seama greu daca scopul acesteia este de a pune mana pe banii tai.

De asemenea, trebuie sa iei in considerare si prietenii si familia. Desi relatia voastra nu va deveni dezagreabila, vei intampina anumite dificultati. Relatia cu acestia poate deveni ciudata pe masura ce incep sa te trateze diferit. Ti-ar putea cere un imprumut (este o idee proasta: daca vrei sa ii ajuti, da-le banii cadou). In plus, familia si prietenii un vor mai aprecia cadourile de Craciun asa cum o faceau inainte deoarece atunci cand te imbogatesti ei incep sa aiba asteptari nerealiste privind valoarea cadoului. Astfel, in cazul in care cadoul nu este pe masura asteptarilor, acestia vor fi dezamagiti.

Ia in considerare toate acestea si vei incepe sa simti o oarecare stare de izolare.

Stai treaz noaptea uneori, intrebandu-te daca ai luat deciziile corecte cu privire la investitiile tale sau daca poti pierde totul. Cunosti sentimentul acela pe care il ai cand te afli intr-o cladire inalta, acel sentiment ca ti-ai putea pierde mintile si ai putea sari? Uneori esti ingrijorat ca ai putea innebuni si ai putea cheltui totul.

Om de afaceri

Foto: Om de afaceri, Shutterstock.com

Urmatorul lucru pe care trebuie sa il intelegi cand vine vorba de bani este faptul ca un lucru nu are valoare pentru tine decat daca nu ti-l poti permite sau daca trebuie sa muncesti mult pentru a-l obtine. Poate ca ai pus ochii pe vreun Audi nou - odata ce ti-l vei putea permite, nu va mai insemna la fel de mult ca inainte.

Totul este relativ, esti mai mult sau mai putin neputincios in privinta asta. Intr-adevar, in prima luna in care conduci noul Audi sau cand mananci la un restaurant scump, te bucuri de fiecare moment. Dar dupa un timp te obisnuiesti cu toate acestea. Vei cauta mereu un alt lucru care sa te satisfaca. Problema este ca vei avea mereu alte asteptari astfel incat unele lucruri cu care te-ai obisnuit nu iti vor mai trezi interesul.

Asta se intampla tuturor. Sunt oameni care vor lupta impotriva acestei neputinte, fara a se lasa influentati de bani. Dar exista si oameni care nu fac decat sa se planga cu nesimtire de statutul lor. Dar tine minte asta: ti se poate intampla si tie chiar daca pe moment nu crezi asta. Va trebui sa ma crezi pe cuvant.

Cei mai multi dintre oameni au iluzia ca daca ar avea mai multi bani, viata lor ar fi mai buna si ei ar fi mai fericiti. Apoi se imbogatesc si cand rezultatul nu este pe masura asteptarilor, acestia se confrunta cu o criza.
Daca faci parte din clasa de mijloc, ai oportunitatile necesare pentru a face ce vrei in viata. Daca nu esti fericit acum, nu vei fi fericit nici cand vei fi mai bogat.

Fie ca esti bogat sau nu, croieste-ti un drum in viata asa cum vrei tu si nu gasi in bani o scuza. Implica-te, fii activ, urmareste-ti telurile si fa o schimbare.

Acest raspuns a fost postat anonim pe site-ul Quora la intrebarea: Is getting rich worth it?

Sursa foto: Shutterstock.com

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri