Curlingul este acel sport ciudat, prea putin popular in Romania, care pentru multi aduce un zambet in coltul gurii. Pentru unii romani, insa, curlingul este un sport al mintii, "sah pe gheata". In mod surprinzator, desi nu avem arene de antrenament, nu sunt zeci de mii de fani si nici fonduri, in Romania exista si cateva echipe de curling, care in ultimii ani au participat si la campionate in afara. Romania este reprezentata si luna aceasta la Campionatul European de Curling (Liga C) de echipa Pebbles, o formatie compusa din 4 tinere cu profiluri complet diferite: o studenta, un business analyst, un content creator si o antreprenoare. wall-street.ro va prezinta povestea unui sport la inceput de drum in Romania.

Fara sponsorizari uriase sau zeci de mii de sustinatori pe arena atunci cand joaca, 4 tinere din Romania reusesc de cativa ani sa isi autofinanteze o pasiune care a ajuns in cativa ani partial si un al doilea job: curlingul, sport prin care reprezinta Romania la Campionatele Europene, in liga C, o grupa open entry pentru echipele care nu s-au calificat inca in liga A sau B ale campionatului european, dar din care pot ajunge, daca sunt pe una din primele doua pozitii sa joace si in liga B.

Putin cunoscut in Romania, curlingul este un sport de echipa in care jucatorii trebuie sa puna in miscare blocuri de piatra si sa le dirijeze astfel incat sa ajunga cat mai aproape de mijlocul tintei desenate pe pista. Fiecare echipa este compusa din patru jucatori. In Romania exista deja mai multe echipe de curling, asa ca in ultimii 3 ani a fost nevoie de un campionat national pentru a decide cine participa la campionatele europene. In fiecare an, campionatul national s-a desfasurat la Budapesta sau Bratislava, in arene de curling. Anul acesta au fost inscrise 3 echipe de fete, 5 echipe de baieti si 5 echipe de mixt dublu. Alaturi de ei, alte cateva zeci de oameni vin la patinoar pentru relaxare, distractie, placerea de a juca.

Cine sunt cele patru jucatoare din echipa Pebbles:

Lead (primul jucator, cel care da primele 2 pietre): Alina Cristina Marin, 20 de ani, studenta


Second (al doilea jucator): Ana-Maria Saracu, 26 de ani, business analyst


Third (al treilea jucator) si vice-skip: Bianca Neagoe, 28 de ani, content creator


Fourth si skip: Daiana Raluca Colceriu, 32 de ani, owner Gradinita Heidi si Academia Heidi si specialist in parenting


Daiana Colceriu si Bianca Neagoe sunt cele care au format echipa, ele jucand impreuna si in alte doua campionate europene. Anul acesta, echipa Pebbles a castigat primul loc in campionatul national, castigand si dreptul de a reprezenta Romania la Campionatul European de Curling - Liga C, ce va avea intre 4 si 11 octombrie in Olanda.

„Frumusetea acestui joc consta in faptul ca fiecare isi poate alege frumusetea lui. Unii sunt ”vrajiti” de posibilitatea de a juca un sport de echipa, altii apreciaza ca este in primul rand un joc al mintii. E un joc care iti testeaza multe aptitudini: rabdare, precizie, putere de concentrare, rezistenta fizica, strategie, team-work, fairplay. Credem ca sintagma des folosita in referirea la curling, ”sah pe gheata” insumeaza de fapt diversitatea pe care o cere si ofera un joc de curling”, spune Daiana Colceriu.

A practica acest sport in Romania nu este insa atat de facil pe cat ar parea. Cea mai mare problema pe care o au curlerii romani este faptul ca in Romania nu exista arene de curling. „Antrenamentele se pot face saptamanal, la patinoarul de la Brasov, pe gheata de hochei sau la Bucuresti, la patinoarul din AFI Cotroceni. Pentru a avea rezultate, echipele se deplaseaza la Budapesta sau Bratislava pentru antrenamente. Din pacate, sportul este destul de nisat, fiind foarte greu pana acum sa atragem sponsorizari. Pentru ca toate cheltuielile sunt suportate de sportivi, multi dintre acestia au renuntat la a practica sportul”, povesteste Daiana Colceriu.

curlingPentru a evolua, alaturi de antrenamentul saptamanal, ar fi necesare si deplasari lunare sau o data la doua luni pentru ca echipele sa poata face antrenamente pe gheata de curling si pentru a participa la competitii. Costurile pentru un astfel de antrenament insa nu sunt chiar foarte mici. Spre exemplu, potrivit Daianei Colceriu, un antrenament de un weekend la Budapesta costa aproximativ 1.000 euro / echipa, iar participarea echipei la campionatul european costa aproximativ 5.000 euro.

„Incepand din 2011 si pana acum am sustinut din fonduri proprii toate aceste deplasari. Anul acesta, am incercat sa strangem o parte din bani prin intermediul unei platforme de fundraising si promovand echipa in social media”, a mai spus Daiana Colceriu.

curling

Dincolo de greutati insa echipa Pebbles a ajuns si anul acesta la campionatul european din Olanda.

Abonează-te pe

Calculator Salariu: Află câți bani primești în mână în funcție de salariul brut »

Despre autor
Wall-Street.ro este un cotidian de business fondat în 2005, parte a grupului InternetCorp, unul dintre cei mai mari jucători din industria românească de publishing online.Pe parcursul celor peste 15 ani de prezență pe piața media, ne-am propus să fim o sursă de inspirație pentru mediul de business, dar și un canal de educație pentru pentru celelalte categorii de public interesate de zona economico-financiară.În plus, Wall-Street.ro are o experiență de 10 ani în organizarea de evenimente B2B, timp în care a susținut peste 100 de conferințe pe domenii precum Ecommerce, banking, retail, pharma&sănătate sau imobiliare. Astfel, am reușit să avem o acoperire completă - online și offline - pentru tot ce înseamnă business-ul de calitate.

Te-ar putea interesa și:



Mai multe articole din secțiunea Lifestyle »


Setari Cookie-uri